Constantin Hansen, Et selskab af danske kunstnere i Rom, 1837. Statens Museum for Kunst.

”...jag vill hellre vara vaktmästare Klimm i Bergen än ärkebiskop av Spoleto”: Landskapsmålarna reser till Europas exotiska utkanter i början av 1800-talet

Ett föredrag med Jan von Bonsdorff, Professor i konstvetenskap, Uppsala universitet.

I början av 1800-talet, när det så småningom började råda fred i Europa efter Napoleonkrigen, drabbades konstnärerna av resfeber. Man sökte det exotiska, det pittoreska, det visuellt slående, helst från fjärran land. Ofta ställde man "Nordens kraft" mot "Sydens elskov", som den danske diktaren Oehlenschläger uttryckte det, alltså en sinnebild som kan överföras på till exemepel Norden mot Italien. Också de danska målarna sökte sig utomlands, gärna söderut och till Rom, många gånger med en rast i München. Andra äventyrliga konstnärer sökte sig så långt norrut de kunde, på jakt efter norrsken eller Ishavets ljus. De unga männen bildade internationella kotterier och delade den konstnärliga synen.

tider
Visa alla datum
alla tider
Torsdagskväll på museet

Visste du att museet är öppet till kl 21 på torsdagar? Perfekt för ett besök efter jobbet. Upptäck konsten och ät en bit eller kom in på en anspråkslös AW.

Vi vill göra ditt besök så innehållsrikt som möjligt och under våren kommer du att kunna ta del av föreläsningar, samtal, utställningsöppningar, musik och annat smått och gott. Kvällsprogrammet på torsdagarna är kostnadsfritt och du behöver inte boka plats.