Konservering av Richard Berghs målning Konstnärsförbundets styrelse

Richard Berghs målning Konstnärsförbundets styrelse är ett av tre projekt som Donatorgruppen stöder under 2021. Nedan kan du läsa en statusrapport hur långt projektet nått i maj 2021.

Målningen är i mycket dåligt skick och av flera anledningar. Tidigare konserveringsinsatser har inte lyckats stabilisera tillståndet. Målet med projektet under 2021 är att genom noggrann forskning hitta en ny metod att framför allt åtgärda sprickor i måleriet och dämpa färgresningar, båda förmodligen uppkomna på grund av teknik Bergh använt. Dessutom är spännramens trä för nära duken. Duken som konstnären har valt påverkar också målningens skick. Själva duken innehåller bomull vilken gör den spröd med åldern. Detta innebär i sin tur att den inte stöttar färglagren ovanpå på ett tillfredställande sätt.

Målningen innan konservering. Foto: Cecilia Heisser.

Målningen fotograferades med släpljus, ett starkt sidoljus som belyser målningen från vänster nästan parallellt med ytan. Denna metod visar på ett effektivt sätt målningens ytstruktur med dess sprickbildningar, även måleritekniken kan studeras med hjälp av släpljus. På bilden nedan syns tydligt hur spännramen påfrestar målningen och orsakar mekaniska sprickor i färgen.

Foto: Cecilia Heisser.

En bild fotograferad med UV-ljus visar att grunden innehåller zink. I ultraviolett ljus fluorescerar zinkvitt i grönt, se målningens högra omvikskant.

Foto: Cecilia Heisser.

Illustrationen nedan visar de olika typer av sprickor målningen har. Respektive spricka kräver olika tekniker för att åtgärdas. De har uppkommit av olika anledningar, en del på grund av de olika lagren och färgblandningarna och några naturligt på grund av åldern.

För att bättre förstå Berghs material och teknik, arbetar vi just nu med att återskapa Berghs färgblandningar och grunderingsrecept. Under sommaren vi ska utföra analyser av färgskicket tillsammans med Kulturarvslaboratoriet i Riksantikvarieämbetet. Även röntgenundersökningar kommer att utföras med hjälp av digital röntgen för att fastställa skadebild och kartlägga tidigare konserveringsåtgärder. Aktiva åtgärder planeras till tidig höst.

Projektgrupp:
Kriste Sibul, avdelningschef för bevarande och foto
Fernando Caceres, målerikonservator
Karen Guy, ramkonservator
Cecilia Heisser, fotograf
Carl-Johan Ohlson, intendent
Martin Olin, forskningschef
Anna Jansson, kommunikatör

Externa samarbetspartners:
Riksantikvarieämbetet
CATS (SMK och KADK), Danmark

Förstudien och den aktiva konserveringen är finansierad av Nationalmuseums donatorgrupp. Tack!