Trots all internationell uppmärksamhet kring karikatyrmediet tynar genren bort i Sverige. Varför? Utifrån sin nya bok Ellen Keys vänstra öga. Om karikatyren i Sverige (Carlssons) diskuterar professor emerita Lena Johannesson detta fenomen och den nationella utvecklingen under nästan trehundra år.
Fri entré, ingen förbokning
Tid: Fredag 26 maj kl 14–15
Plats: Södra ljusgården, entréplan
Karikatyrporträttet är det enda som idag återstår av den realistiska renässansdoktrinen om människans gestalt i centrum. Likafullt placeras det lågt i konsthierarkin, särskilt i Sverige. Johannessons bok är det första försöket sedan 1908 att skapa överblick över den svenska utvecklingen, från Ehrensvärd och Sergel till samtid. Satirerna analyseras såväl fenomenologiskt som ikonografiskt och ger nya utfall rörande exempelvis Ellen Key, som var Sveriges mest karikerade person, samt Karl XIV Johan och rabulistgenerationen. Vad skilde antisemitisk karikatyr under 1840-till 1860-talen från den i Strix under Albert Engströms 1890-tal? Mängden av politiska och kulturella aktörer belägger karikatyrkonstens betydelse som historisk källa samt ”nationalgalleri”, från Branting till Kinberg Batra och Danius.
Boken Ellen Keys vänstra öga kommer att finnas till försäljning i anslutning till föreläsningen.
Om föreläsaren
Lena Johannesson har ägnat mycket forskning åt konstens reproducerande system från 1700-talet och framåt med nedslag i bl a pressbild och bokkonst. Hon har varit professor i visuell kommunikation i Linköping och i konst- och bildvetenskap vid Göteborgs universitet. Hon är ledamot av två akademier och har varit aktiv i forskningsråd och Statens Kulturråd, i Nationalmusei styrelse och i Stiftelsen för Ellen Keys Strand. Hon kurerade Nationalmuseums utställning Drivet och överdrivet. Om karikatyren i Sverige 2012.
Det finns inga kommande händelser