Från 1500–1900-tal
Tre tisdagar i Nationalmuseums samlingar
Boka plats på kursen

Kvällskurs i konsthistoria

På Nationalmuseum presenteras samlingen på ett nytt sätt. Måleri, skulptur, konsthantverk och design visas tillsammans i en tidslinje genom salarna. Under kursens tre tisdagskvällar fördjupar vi oss i valda delar av konstsamlingen från 1500–1900-talen med måleri, skulptur, möbler och konsthantverk från de olika århundraden.

Tre tisdagar, den 27 november, 4 och 11 december

Tid: kl 17-19

Pris: 1500 kr/deltagare. Lättare förfriskning ingår vid varje kurstillfälle.

Kursledare: Intendent Helén Hallgren Archer

Kurstillfälle 1, tisdag 27 november

Nationalmuseums samlingar 1500 -1600 tal

Den första delen av museets samling visar konst och möbler från Gustav Vasas tid. Vävda tapeter smyckade slottens salar, bastanta möbler, såpbubbeltunna glas och färgglada fajanser var en del av 1500-talets prakt.

Under 1600-talet blir Sverige en stormakt och Drottning Kristina berikade Sverige med konstskatter som vi kan se i museisamlingen idag. I 1600-talssalen finns holländska blåvita fajanser så kallat ”Delft- porslin”, som inspirerades av den dyrbara porslinsimporten från Kina. I Nederländerna var Rembrandt och hans elever verksamma i Amsterdam medan Rubens och Van Dyck hade sina ateljéer i Antwerpen.

Föreläsare: intendent Micael Ernstell och intendent Helén Hallgren Archer

Kurstillfälle 2, tisdag 4 december

Nationalmuseums samlingar 1700 – 1780 tal

Vackra svängda byråer och fint utsirade speglar finns i 1700-talssalen. Betydande konstinköp gjordes av Carl Gustav Tessin, ambassadör i Paris 1738-1741. I museisamlingen ser vi målningar av Boucher, Chardin, Watteau och svensken Roslin som var verksam i Paris.

Gustav III beställde den stora Kröningsmålningen av Carl Gustaf Pilo och porträttet på den franska drottningen Marie- Antoinette av Adolf Ulrik Wertmüller.

Den Gustavianska möbelstilen har ett stramt klassiskt formspråk i kontrast till den tidigare sirliga rokokoperiodens möbler.

Föreläsare: intendent Micael Ernstell och intendent Helén Hallgren Archer

Kurstillfälle 3, tisdag 11 december

Nationalmuseums samlingar 1800 -1900 tal

Under 1800-talet reste många svenska konstnärer till Italien, Tyskland och Frankrike där de fick sina konstnärliga impulser. Konstnärerna inspirerades av det klassiska arvet i Italien under tidigt 1800-tal, medan snabba ögonblicksbilder av de franska impressionisterna var det nya inom måleriet på 1870-talet.

Böljande former återges både i möbler och i de vackra jugendglasen vid sekelskiftet 1900. De tidigt moderna konstriktningarna presenteras i måleri, fotokonst och industridesign där vår egen tids möbeldesign och formgivning också finns i museisamlingen.

Föreläsare: intendent Margareta Gynning och intendent Helén Hallgren Archer