Kurs om konsthantverk och design
Kursen är inställd

Kursen är inställd. Ersätts av kurs i konsthistoria, 1500–1700-tal.

Från såpbubbeltunna venetianska glas till funktionella stålrörsmöbler. På Nationalmuseum presenteras samlingen på ett nytt sätt. Olika konstarter visas sida vid sida längs med en tänkt tidslinje genom salarna. I den här kursen om konsthantverk och design koncentrerar vi oss på textilier, glas och möbler från 1500-talet till idag.

Tre torsdagar, 5 mars, 12 mars, 19 mars

Tid: kl 17–19

Pris: 1 700 kr för tre tillfällen. Kaffe vid varje kurstillfälle ingår. Biljetter till kursen säljs i mån av tillgång till och med 3 mars.

Kursansvarig: Intendent Helén Hallgren Archer

Samling: i Skulpturgården på entréplan.

5 mars: Textilier från 1500-tal till 1900-tal

På 1500- och 1600-talen inreddes slott och palats med dyrbara vävda textilier. I Tidslinjen, som presenterar Nationalmuseums samlingar, finns flera stora tapeter som vävdes av växtfärgat ullgarn och silkestråd med inslag av guld och silvertrådar. 1900-talets textilier och tryckta tyger användes både till hemmets inredning och offentliga lokaler. Äldre tiders mode återges i några av porträtten som visas tillsammans med textilierna i Tidslinjen. Intendent Helén Hallgren Archer är dagens ciceron.

12 mars: Glas från 1500-tal till idag

Såpbubbeltunna, skira glas från 1500-talets Venedig till de mer rustika designade glasobjekt av idag visas i museisamlingen. De svenska glasbruken Kosta och Orrefors lanserade sitt glas på världsutställningarna under tidigt 1900-tal. Dekorativa jugendglas med böljande dekorer i överfångsteknik och graverade skålar i klarglas från 1920-talet, till studioglas och skulpturala glasobjekt från vår egen tid presenteras av Micael Ernstell, Intendent Samlingarna.

19 mars: Möbler från 1500-tal till 2000-tal

Vi tittar närmare på form och funktion för kistor, kabinettsskåp, taburetter och stolar. Vi studerar även möblernas material så som ädla träslag, elfenben, sköldpaddsskal, stålrör och textil. Visning i tidslinjen av amanuens Anders Svensson.