Det finns inga kommande händelser

Lunchvisning: Tessin som samlare

Följ med Magnus Olausson, chef för samlingarna, som berättar om Carl Gustav Tessin och gör nedslag bland några av konstverken från hans samling.

Greve Carl Gustav Tessin (1695–1770) var son till slottsarkitekten och stadsplaneraren Nicodemus Tessin d.y. Han var en av grundarna av hattpartiet, arbetade en tid som guvernör åt kronprinsen, blivande Gustav III, och hade flera diplomatiska uppdrag. Åren 1739 och 1742 verkade Tessin som Sveriges ambassadör i Frankrike.

Tessin spelade en stor roll för konst och kultur i sin samtid. Han övertog ledningen av slottsbygget i Stockholm och medverkade till att introducera den franska rokokon i Sverige. Tessin var även en av sin tids främsta konstkännare och samlare. På grund av ekonomiska svårigheter tvingades han så småningom att sälja stora delar av sin fantastiska samling. Den inlöstes av staten via drottning Lovisa Ulrika och utgör idag stommen i Nationalmuseums äldre samlingar av teckningar, grafik och måleri.


François Boucher, Venus triumf,

 Det finns inga kommande händelser

Lunchvisningar: museets val

Upptäck konsten under lunchen. Museets konsthistoriska experter tar dig med bland konst, konsthantverk och design från 1500-talet till idag.

Biljetter: 100 kr.

Köp gärna din biljett i förväg, via knappen nedan. Eventuellt resterande biljetter säljs på plats i museet, vid infodisken på entréplan.

Samling: Vid Apollon-skulpturen i Skulpturgården på entréplan 10 minuter före visningen för utlämning av hörsystem. Visa din biljett, digital eller utskriven, för värd eller pedagog på plats.