Samtal: Mode under empire och romantik

En kväll om mode under Jane Austens och Charlotte Brontës tid.

I porträtt från 1800-talet kan man följa tidens snabbt växlande mode. Midjan sjönk, puffärmarna växte, hattarna blev allt större och långbyxorna kom för att stanna. Hur lång tog det att göra de komplicerade lockfrisyerna i de danska guldåldersporträtten? Här får du svar på denna och andra frågor om dräkt- och hårmode under Jane Austens och Charlotte Brontës tid – och hur de tolkats i konst och filmatiseringar.

Konstvetaren Sabrina Norlander Eliasson i samtal med Birgitta Berglund, lektor i engelska. Martin Olin, forskningschef på Nationalmuseum, leder samtalet.

Birgitta Berglund är universitetslektor vid Lunds universitet. Hennes specialområde är brittisk 1700- och 1800-talslitteratur. För närvarande forskar hon om synen på kropp och kläder i systrarna Brontës romaner.

Sabrina Norlander Eliasson är docent i konstvetenskap vid Stockholms universitet. Hennes specialområde är porträtt med tonvikt på 1700-talet och hon är särskilt intresserad av hur porträtt gestaltas och används i den tidiga 1800-talsromanen.

Fri entré, ingen förbokning.

Plats: Södra ljusgården på entréplan.

Samtalet beräknas pågå cirka en och en halv timme, men om publiken har många frågor kan det dra över tiden.

Wilhelm Bendz, Familien Raffenberg, Statens Museum for Kunst

Birgitta Berglund