Mode och frisyr under empire och romantik

En kväll om dräkt- och hårmode under Jane Austens och Charlotte Brontës tid.

I porträtt från 1800-talet kan man följa tidens snabbt växlande mode. Midjan sjönk, puffärmarna växte, hattarna blev allt större och långbyxorna kom för att stanna. Hur lång tog det att göra de komplicerade lockfrisyerna i de danska guldåldersporträtten? Här får du svar på denna och andra frågor om dräkt- och hårmode under Jane Austens och Charlotte Brontës tid – och hur de tolkats i konst och filmatiseringar.

Konstvetaren Carolina Brown Ahlund i samtal med Birgitta Berglund och Sabrina Norlander Eliasson.

Birgitta Berglund är universitetslektor vid Lunds universitet. Hennes specialområde är brittisk 1700- och 1800-talslitteratur. För närvarande forskar hon om synen på kropp och kläder i systrarna Brontës romaner.

Sabrina Norlander Eliasson är docent i konstvetenskap vid Stockholms universitet.

Fri entré, ingen förbokning.

I Södra ljusgården på entréplan.

Föredraget beräknas pågå cirka en timme, men om publiken har många frågor kan det dra över tiden.

Wilhelm Bendz, Familien Raffenberg, Statens Museum for Kunst

Carolina Ahlund Brown

tider
Visa alla datum
alla tider
Torsdagskväll på museet

Visste du att museet är öppet till kl 21 på torsdagar? Perfekt för ett besök efter jobbet. Upptäck konsten och ät en bit eller kom in på en anspråkslös AW.

Vi vill göra ditt besök så innehållsrikt som möjligt och under våren kommer du att kunna ta del av föreläsningar, samtal, utställningsöppningar, musik och annat smått och gott. Kvällsprogrammet på torsdagarna är kostnadsfritt och du behöver inte boka plats.