Anna Riwkin, Anna som Nefertite, c 1930/2004. Silvergelatintryck. Moderna Museet, Stockholm. © Anna Riwkin

Nefertiti – drottningen av Egypten med popikonstatus

Nefertiti var en drottning i det forntida Egypten på 1300-talet f. Kr. Hennes namn betyder "Skönheten har anlänt". Hon är en av de mest kända kvinnorna i den antika världen.

Trots det finns det många frågetecken kring Nefertiti och hennes liv. Hon var gift med farao Akhenaton och verkar ha haft ett stort politiskt inflytande, möjligtvis kan hon ha regerat som farao själv efter sin mans död. Hon skulle i så fall varit identisk med Smenkhare, den farao som var Akhenatons efterföljare, som man tidigare har utgått ifrån att det var en manlig regent.

Tidsperioden under den hon levde var fylld av politisk dramatik och religiösa omvälvningar. Många reformer drevs igenom. Mest känd är farao Akhenaton för att ha lyft fram solguden Aton framför alla andra gudar och för att ha anlagt en helt ny huvudstad på en plats som idag kallas El-Amarna. Nu 3300 år senare är Nefertitis porträtt en av världens mest kända konstverk. Bysten av henne är troligen gjord år 1345 f.Kr. av den antika skulptören Thutmoses. Den hittades 1912 vid en utgrävning i Egypten av den tyska arkeologen Bortschart på den plats som man tror var Thutmoses skulptur verkstad. Porträttbysten är gjord av sandstens som är bemålad och ovanligt väl bevarad. Idag finns skulpturen på Neues Museum i Berlin.

Hennes byst är gjord av sandstens som sedan har täckts med gips. Detaljerna i hennes ansikte har sedan skulpterats fram i gipsen som sedan har målats. Hon är ovanligt väl bevarad. I dag finns den berömda bysten på Neues Museum i Berlin, där hon står i ensamt majestät i en av museisalarna.

Att den togs från Egypten av de tyska arkeologerna är något som diskuteras. Är det rätt att skulpturen finns i Berlin idag – borde den tillhöra Egypten? Andra frågor som debatteras är hudfärg och skönhetsideal. Skulpturen används idag på många sätt, i populärkultur av konstnärer och i reklam och hur hennes hudfärg och olika ansiktsdrag framställs orsakar debatt.

Anna Riwkin, Anna som Nefertite, c 1930/2004. Gelatinsilverfotografi. Moderna Museet, Stockholm. © Anna Riwkin

Kul att veta

Nefertiti var en tonårsdrottning, hon var 15 år när hon fick drottningstitel. Hon fick 6 döttrar och sågs som en gudinna under sin livstid, dyrkad bland annat för fruktbarhet. I den berömda skulpturen bär Nefertiti en hög blå krona, den var sedan inspiration för skådespelaren Elsa Lanchester frisyr när hon spelade Frankensteins brud i filmen med samma namn från 1935.

Nefertiti har även inspirerat artisten Rihanna som porträtterades som henne på omslaget till Vogue Arabia 2017 och Beyoncé som släppte en kollektion av t-shirts och hoodies 2017 inspirerad av drottning Nefertiti.