Om samlingarna

Tillgänglighet
Nationalmuseum ska vara tillgängligt för alla. Här hittar du praktisk information som kan vara bra att ha då du planerar att besöka oss.

Besök museet
Välkommen till Sveriges konst- och designmuseum.Här kan du uppleva konst, konsthantverk och design från 1500-talet till idag. Vid sidan av museets egna samlingar visas också inlånad konst i tillfälliga utställningar. Gå med på visning, lyssna till en

Tillfälligt stängt 31 oktober– 19 november 2020
Museet stänger tillfälligt med anledning av Folkhälsomyndighetens skärpta råd för Region Stockholm.

Entrépriser och biljetter
Fri entré till nästan hela Nationalmuseum. Biljett behövs endast till vissa tillfälliga utställningar, kurser och vissa programpunkter.

Hitta till museet
Nationalmuseum ligger centralt i Stockholms city, på Blasieholmen mitt emot Kungliga slottet.

Bra att veta inför ditt besök
Några praktiska tips och detaljer som kan vara bra att veta då du planerar att besöka museet.

Barn och familj
Hos Nationalmuseum finns mycket att uppleva för både barn och vuxna. Välkommen att upptäcka, skapa och bli nyfiken, på plats i museet och hemma.

Restaurangen
Lunch, AW, fika eller fest? I Restaurang Nationalmuseum finns smått och gott för alla smaker.
Restaurang Nationalmuseums matsal
Erbjudanden
Fest och Event på Nationalmusuem
Bröllop
Krögare Fredrik Eriksson

Boka evenamang
Bjud dina medarbetare, kunder, samarbetspartners eller vänner på en upplevelse utöver det vanliga i Nationalmuseums vackra lokaler. Hör av dig så berättar vi mer.

Boka Ateljéerna
I ateljéerna är det svårt att inte vara kreativ. Två rum för eget skapande, workshops och möten.

Boka Beijerska rummen
Två av museets vackraste rum i fil med fönster mot Kungliga slottet och Gamla stan och mot Skeppsholmen.

Boka Entréhallen
Perfekt för mässor, mingel fika och fest. Gärna tillsammans med Skulpturgården och/eller Södra ljusgården.

Boka Foajé och Trapphall
Bjud dina vänner på en oförglömlig upplevelse i ett av Sveriges mest storslagna rum.

Boka Restaurangen
Restaurang Nationalmuseum erbjuder olika typer av måltider till såväl mindre sällskap som till större event.

Boka Sessionssalen
Ett mellanstort rum för såväl formella och informella möten som för privata tillställningar.

Boka Skulpturgården
Skulpturgården breder ut sig likt en italiensk piazza, en vacker plats för såväl paus som fest.

Boka Södra ljusgården
Hit bjuder du med fördel in dina gäster för konferens, föreläsningar eller större möten. Men också till mingel och fest.

Nationalmuseum Shop
Med ett noga utvalt sortiment där det klassiska och det moderna möts.

Fotografera och filma
Mer om vad som gäller för privat eller professionellt bruk.

Tre minuter på Nationalmuseum
Upplev museet hemifrån! Här är en film för dig som saknar museet och för dig som aldrig besökt oss men undrar hur det ser ut.

Färgad av originalet – om väggarnas kulörer
Kulören på väggarna i ett rum spelar en viktig roll för upplevelsen av konst. Här guidar vi dig kulörvägen genom museet och Tidslinjen. Inspireras till att måla egna rum, och njut av en färgprakt utöver det vanliga.

Arkadien – ett förlorat paradis
Förflytta dig till fantasins eget landskap. Höstens stora utställning handlar om just landskap. Här visas konst som berättar om verklighetsflykt och en längtan bortom civilisationen, om antika myter och kärleksberättelser och om människans roll i naturen, då
Höstens utställning på Nationalmuseum handlar om landskap. Den visar konst som berättar om verklighetsflykt och en längtan bortom civilisationen, om antika myter och kärleksberättelser och om människans roll i naturen. Martin Olin, forskningschef, berättar i

Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar
Pär Engsheden är en av Sveriges främsta designer. Under åren 2015–2018 skapade han fyra uppmärksammade klänningar till Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare. I den här utställningen ser du dem på riktigt nära håll.

Skulpturgården
Den nya Skulpturgården breder ut sig som en italiensk piazza i museets norra del. Här kan du ta en paus och njuta av skulpturer från Nationalmuseums samling.

Villa Curiosa
En sinnlig, absurd och filosofisk utställning för barn som ger nycklar till tolkning och upplevelse av Nationalmuseums samlingar och till konsten i stort.

Zorn – en svensk superstjärna
År 2020 är det 100 år sedan Anders Zorn dog. Med anledning av detta visar Nationalmuseum Zorns konstnärskap i helfigur för publiken. Det blir den första riktigt stora presentationen i Sverige på många år, med ca 150 verk.

Snowcrash
En utställning om Helsingforsbaserade designkollektivet Snowcrash som i slutet av 1990-talet skapade ett idélaboratorium för framtidsinriktad design.

Scandinavian Design och USA, 1890–1980
Scandinavian Design och USA, 1890–1980 undersöker hur idéer och design från Norden påverkat amerikansk materiell kultur, samt omvänt, hur influenser från USA har påverkat nordisk design.

Anders Zorn – The Swedish Idyll
Trots att Anders Zorns konstnärskap är så välkänt i Sverige så är han inte lika känd i resten av Europa. Utställningen om Zorn som visas på Kunstmuseum Den Haag under hösten är den första i Nederländerna.

Lisa Larson
Lisa Larson är kanske Sveriges mest kända keramiker och hennes figuriner är säkert de mest folkkära. Utställningen är den första tillfälliga utställningen på Gustavsbergs Porslinsmuseum efter återöppningen av det nyrenoverade museet. Den omfattar cirka 200

1700-tal – Sverige och Europa
Ett slottsbygge, en teaterkung och skickliga diplomater: viktiga ingredienser i 1700-talets blomstrande kulturliv. Möt konstnärerna som tog rokokon till Sverige, och de som lämnade landet för lysande karriärer vid kontinentens hov.

Det offentliga rummet

2020
Här listas museets utställningar som påbörjats under 2020. Om ingen plats anges visades utställningen på Nationalmuseum i Stockholm.

2018
Här listas museets utställningar under 2014. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2017
Här listas museets utställningar under 2017. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2016
Här listas museets utställningar under 2016. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden i Stockholm stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2015
Här listas museets utställningar under 2015. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2014
Här listas museets utställningar under 2014. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2013
Här listas museets utställningar under 2013. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

Aktiviteter
Alla föreläsningar, visningar, ateljéverksamheter och bokade gruppvisningar är därför inställda tills vidare. För barn och familj erbjuder vi aktiviteter för att ta del av konsten hemma, på egen hand.

Aktiviteter för barn och familj
Ta med hela familjen till Nationalmuseum. Här finns mycket att uppleva för både barn och vuxna. Kom till oss för att upptäcka, skapa och bli nyfiken!

Familjedagar i ateljéerna
På söndagar under hösten utforskar vi olika material och tekniker i Nationalmuseums ateljéer. För barn från 4 år och vuxna tillsammans. Drop-in i mån av plats.

Titta på konst tillsammans med barn
Bilder av konstverk ur museets samlingar för barn och vuxna att titta på och prata om tillsammans.

Museet online för barn
Har du och din familj inte möjlighet att besöka oss? De här filmerna för barn och nyfikna vuxna är som minibesök på Nationalmuseum.

Konstkurser för barn
På ett lekfullt och filosofiskt vis får barnen uppleva utvalda verk i museets samlingar tillsammans med en konstpedagog. I ateljén utforskar vi olika konstnärliga tekniker och material.

Ateljéns tips för hemmafix
Att upptäcka konsten på egen hand, att testa olika material och tekniker, behöver inte vara svårt. Men ibland kan man behöva lite hjälp på traven för att komma igång. Konstpedagogerna som jobbar i Ateljén på Nationalmuseum tipsar dig här om vad och hur du

Färg + is = magi?
Vattenfärg beter sig olika på olika slags underlag, med olika penslar eller om du tillsätter andra ingredienser. Här tipsar ateljén om att utforska hur du kan, eller inte kan, styra färg på is.

Måla med vattenfärg vid vattnet
Där är det, havet. Äntligen framme! Vem blir försten i? Måla med vattenfärg när du tröttnat på att bada.

Rita, gnugga, klipp och klistra
Gör en utflykt till en äng. Gnugga fram bilder av blommor och blad, rita av småkrypen runt omkring dig och sätt samman bilderna till ett kollage!

Blommor och blad med mönstertryck
Gör en utflykt till en äng. Inspireras av det vilda i naturen och gör dina egna mönstertryck.

Monster och fantasidjur
Skapa ditt eget dunderläskiga monster eller ett magnifikt fantasidjur i kollageteknik.

Bli en levande målning, gör en parafras!
Gör om ett konstverk på sitt eget sätt, kanske med sig själv som modell. Bli en levande målning!

Min utsikt
Vad ser du när du tittar ut genom fönstret? Teckna av din egen utskikt.

Porträtt à la Arcimboldo
Gör ett matigt självporträtt, med andra ord en bild av dig själv!

Teckna ett snabbporträtt
Att måla av någon kan ta många, många timmar. Det kan också gå jätttefort! Här får du tips på att teckna snabbporträtt tillsammans med en kompis eller någon i din familj.

Gör din egen skattjakt
Har du letat efter en skatt någon gång? Att ordna en egen skattjakt är både kul och spännande!

Lura ögat – forma din egen matskulptur av trolldeg
Fikabröd, småkakor eller en rejäl hamburgare? Forma din favoritmaträtt i trolldeg som du gör själv.

Måla med ägg: gör din egen äggtemperafärg!
Måla som de gamla ikonmålarna med ägg och annat som du har hemma i skafferiet och kylen!

Visningar
Första gången på Nationalmuseum eller ett i raden av många besök? Oavsett om du varit på museet tidigare eller inte kan en visning ge dig aha-upplevelser. Med anledning av situationen kring coronaviruset är alla visningar tillsvidare inställda.

Föreläsningar och samtal
Upptäck något nytt eller fördjupa dig i ett ämne du redan känner till. Nationalmuseums sakkunniga och inbjudna gäster delar med sig av kunskaper, insikter och åsikter.

Torsdagskväll på museet
Kvällsprogram om konst och design med föreläsningar, samtal, musik, litteratur och annat smått och gott.

Inspirerande frukostyoga på Nationalmuseum
Börja dagen med ett inspirerande yogapass i Skulpturgården tillsammans med Johanna Ljunggren. Efteråt får du njuta av en härlig frukost i restaurangens Glasbar.

Kurser och workshops
Alla kurser och workshops för vuxna är inställda tillsvidare med anledning av situationen kring covid 19.

Kurs i designhistoria online: Varför älskar svenskar inredning?
Vid tre tillfällen berättar Cilla Robach om designklassiker, inredning som återkommer och om hur vi inrett våra hem i Sverige under 1900-talet.

Kurs i konsthistoria online: Tre epoker på tre dagar
Upptäck detaljer och symboler och se vad konsten berättar om olika tiders smak och ideal. Med exempel från 1500-, 1600- och 1700-talet tar Helén Hallgren-Archer dig med på en spännande tidsresa i konstens värld.

Nytt i samlingarna
Nationalmuseums samlingar är under ständig utveckling och utökas kontinuerligt med nya förvärv. Här lyfter vi fram några av de mest intressanta tillskotten från de senaste månaderna.

Vad finns i samlingarna?
Nationalmuseums konstsamlingar består av ungefär 700 000 föremål.

Skulptur
I Nationalmuseums samlingar av skulptur finns tusentals verk från olika tider. Läs mer om samlingen och se ett urval verk.

Teckning och grafik
Samlingen av teckningar och grafik omfattar cirka 500 000 blad från senmedeltid och fram till år 1900.

Gustavsbergssamlingen
Nationalmuseum ansvarar för den stora Gustavsbergssamlingen, en samling som består av ungefär 40 000 föremål. Vårt uppdrag är att vårda och tillgängliggöra den.

Statens porträtt- och slottsamlingar
Nationalmuseum ansvarar för samlingar av konst och konsthantverk på en rad slott, herresäten och museer runt om i Sverige. Bland annat på Gripsholms slott, där Statens Porträttsamling med över 4 600 porträtt finns.

Slottssamlingarna
Nationalmuseum ansvarar för samlingar av konst och konsthantverk på en rad slott, herresäten och museer runt om i Sverige och på Tessininstitutet, Svenska institutet, i Paris.

ABC med Nationalmuseum
Följ med oss från A till Ö. Varje bokstav i alfabetet leder dig till "konstiga" ord, konstverk, stilar och konstnärer.

Sakta in, stanna upp, titta långsamt: Slow Art Day 4 april
Visste du att besökare på konstmuseer spenderar i genomsnitt cirka åtta sekunder med att se på ett konstverk? Slow looking handlar om att istället för att se många verk, ge mer tid till några få för att verkligen hinna se.

Samlingarnas historia
Byggnaden på Blasieholmen, Nationalmuseums hjärta, stod färdig 1866. Museets historia är mycket äldre än så.

Vanliga frågor om samlingarna
Här har vi samlat vanliga frågor med svar om samlingarna

Fria bilder
6 000 högupplösta bilder av museets mest populära målningar finns för fri nedladdning på Wikimedia Commons.

Forskning
I uppdraget ingår att vidga och fördjupa kunskaperna om museets ansvarsområden. En rad forskningsprojekt bedrivs för att möta de kraven.

Kvinnliga skulptörer – ett forskningsprojekt
Hjälp Nationalmuseum att samla kunskap om kvinnliga skulptörer från tiden kring förra sekelskiftet. Ett projekt som undersöker deras villkor och karriärer, och varför de under 1900-talet glömdes bort, har nyligen påbörjats.

Bevarande
I Nationalmuseums uppdrag ingår att vårda och bevara museets samlingar så att även framtidens generationer kan ta del av det gemensamma kulturarvet.

Bokutgivning
Nationalmuseums utgivning av böcker om museets samlingar och tillfälliga utställningar innehåller bland annat utställningskataloger, resonerande kataloger, Art Bulletin of Nationalmuseum och konstbarnböcker.

Lån av konst till utställning
Information för dig som vill låna konstverk ur samlingarna till utställning på annat museum eller kulturinstitution, i Sverige eller utomlands.

Långtidslån av konst
Information för museer, kulturinstitutioner och statliga myndigheter som önskar låna konst ur Nationalmuseums samlingar.

Skola
Varmt välkommen till Nationalmuseum och konstens värld! Vår skolverksamhet riktar sig till alla elever och lärare. Vi tror på konsten som kunskapsväg och utforskar ständigt nya arbetssätt tillsammans med skolan i samklang med läroplaner och kursmål.

Skapande skola
Skapande skola är en nationell satsning för att främja att konst och kultur integreras i grundskolan på lång sikt. Nationalmuseum samarbetar gärna med din skola i ett Skapande skola-projekt!

Skapande skola: Sensibus
Hur låter en målning egentligen? Kan vi se hur något känns? Hur luktar färgen grönt? I Skapande skola-projektet Sensibus, för grund- och grundsärskolans årskurs 0–6, upptäcker vi konsten med våra sinnen.

Skapande skola: Move it!
Hur kommer det sig att en skulptur som är alldeles blixtstilla verkar röra på sig? I Skapande skola-projektet Move it!, för grund- och grundsärskolans åk 0–6, utforskar vi teckning och tredimensionellt skapande med utgångspunkt utifrån den egna kroppen.

Studiematerial för grundskolan och gymnasiet
Arbeta med konsten i klassrummet Här finns studiematerial med bilder, övningar, tips och lärarhandledning. Materialet är framtaget med läroplanen i åtanke.

Genvägar till konstens visklek
Ett studiematerial om berättelser och bilder som inspirerat konstnärer genom tiderna.

Vem är du? Här är jag! Om porträtt och identitet
Studiematerial med bilder, övningar, frågor för diskussion, tips och lärarhandledning,

Omöjliga kroppar – om skönhetsideal, mode och genus
Studiematerial med bilder, övningar, frågor för diskussion, tips och lärarhandledning

För SFI och SAS
Konsten inspirerar till egna berättelser. Använd studiematerialet för SFI och SAS för att utveckla både det talade och det skrivna språket.

Arbeta med design- eller konsthantverksföremål i undervisningen

Arkadien – ett förlorat paradis
Visning med inslag av filosofiska samtal. Tillsammans funderar vi över människans relation till naturen och livets evigt återkommande frågor.

Sensibus – en sinnlig upptäcktsfärd genom konsten
Vi doftar, känner, lyssnar, balanserar, spänner blicken och tittar riktigt noga. Med hjälp av våra sinnen utforskar vi vad som finns i Nationalmuseums samlingar.

Sensibus – en känslig tur genom konsten
Kan vi se hur det känns? Hur känns en sorgsen skulptur i kroppen? Kan vi känna flera känslor samtidigt? Det här skolprogrammet hjälper oss att tolka, förstå och sätta ord på våra känslor och tankar genom konsten.

Villa Curiosa och den borttappade kikaren
Ett skolprogram i anslutning till utställningen Villa Curiosa, för åk 0–6.

Kroppen – om kroppsideal genom tid, norm och blick
Vi reflekterar över dagens syn på skönhet, kroppsideal och mode utifrån dåtidens bilder i museets samlingar.

Kroppen – om kroppsideal genom tid, norm och blick
Vi reflekterar över dagens syn på skönhet, kroppsideal och mode utifrån dåtidens bilder i museets samlingar.

Nyfiken på: Designhistoria
Om form, design och konsthantverk från 1851 och fram till idag.

Nyfiken på: Nationalmuseum
Vi tar oss upp i huset via de väldiga stentrapporna, och gör några konststopp i salarna.

Nyfiken på: Nationalmuseum
Vad är ett museum egentligen? Varför hamnar vissa saker på museum, och varför ser byggnaden ut som den gör?

Nyfiken på: Nationalmuseum
Varför är det så många nakna i konsten? Och vad betyder i en hund i äldre måleri?

Nyfiken på: Nationalmuseum
Tillsammans gör vi några konststopp i den tidslinje som slingrar sig genom huset och möter olika delar ur samlingarna.

Nyfiken på: Nationalmuseum
Vilka finns avbildade i de äldre porträtten och vilka normer har påverkat hur bilder och föremål sett ut genom olika tidsepoker?

Nyfiken på: Nationalmuseum
Vad är ett konstmuseum egentligen? Varför hamnar vissa föremål här? Varifrån kommer föremålen?

Inför ert besök
Här har vi samlat praktisk information, husregler och tips på förberedelser som kan vara bra att ta del av före ert besök på museet.

Besök museet med bokat skolprogram
Här har vi samlat information särskilt för skolklasser som ska besöka museet för ett bokat skolprogram.

Besök museet på egen hand
Vad gäller om vi som skolklass vill besöka museet på egen hand? Har har vi samlat praktisk information, husregler och tips på förberedelser.

Särskilt för lärare
Här samlar vi sådant som bara är för dig som är lärare eller pedagog: träffar, visningar, föredrag och annat smått och gott. Vi tipsar också om andra aktiviteter som vi tror att du kan vara intresserad av.

Forska och studera
Här finns resurser för dig som forskar eller studerar: information om museet arkiv, bibliotek och studiesal. Länkar till forskningslitteratur och till samlingsdatabas och bilder.

Beställ bilder
I Nationalmuseums bildarkiv finns det över en miljon bilder av allt från museets föremål till museets historia, händelser, personal och bilder av andra museers föremål och samlingar.

Beställningsformulär för bilder
På Wikimedia Commons finns tusentals högupplösta bilder av verk i Nationalmuseums samlingar. Finns inte bilden du söker? Beställ den här.

Zooma in i minsta detalj
Några av museets konstverk är fotograferade i superhög upplösning. Det gör det möjligt att zooma in, bokstavligen, i minsta detalj.

Pippi på konst
En bok full av konst, för barn och nyfikna vuxna! Här möter du målningar, skulpturer, märkvärdiga föremål och något så vardagligt som en diskborste. Pippi på konst finns på arabiska, engelska, finska, nordsamiska och svenska.

Föreläsningar, seminarier, konferenser
Ta del av andras forskning och kunskaper eller var själv med och diskutera.

Arkiven
Nationalmuseums arkiv är öppna för forskare, studenter och intresserad allmänhet. De består av myndighetsarkiv, bildarkivet och de enskilda arkiven.

I Konstbibliotekets och arkivens samlingar av litteratur, tidskrifter, bilder, brev, tidningsurklipp, protokoll och mycket mer finns en rad spännande guldkorn.

Konstbiblioteket
Konstbiblioteket är Moderna Museets och Nationalmuseums gemensamma bibliotek för konst, fotografi och design. Det vänder sig till såväl forskare och studenter som till intresserad allmänhet.

Vad finns i bibliotekets samlingar?
I Konstbibliotekets samlingar finns monografier över konstnärer och fotografer, utställningskataloger, konstrelaterade tidningsartiklar från förra århundradet och mycket annat.

Databaser och kataloger
Sök i bibliotekets databaser med fri åtkomst. På biblioteket finns kortkataloger och andra analoga databaser. På plats i biblioteket har du åtkomst till flera internationella databaser.

E-tidskifter
Elektroniska tidskrifter tillgängliga på plats i Konstbibliotekets lokaler.

Konstbibliotekets historia
Konstbibliotekets historia sträcker sig till 1800-talets mitt. Det startade som litet internt handbibliotek och har sedan dess utvecklats till ett av Nordens största offentliga specialbibliotek för konst, fotografi och design.

Studiesalen för teckningar och grafik
Från måndag 3 september 2018 håller studiesalen för teckning och grafik öppet för förbokade besök.

Myndighetsuppdraget
Nationalmuseum är Sveriges konst- och designmuseum. Det är också en statlig myndighet med uppgift att främja konsten.

Organisation
Myndigheten Nationalmuseum leds av överintendenten som utses av regeringen. Museet är organiserat i sex avdelningar.

Några rader från överintendenten
Här kan du löpande läsa några av överintendentens tankar kring olika aktuella ämnen inom musei- och kulturvärlden.

Nya möjligheter för beslutsfattare?
Behövs museerna i framtiden? Svaret är väldigt enkelt: ja. Museerna behövs, nu kanske mer än någonsin. Överintendent Susanna Pettersson berättar varför.

Digitala vägar och nya lösningar
Dialogen med någon som man följer i tysthet kan vara stark och betydelsefull. Susanna Pettersson delar med sig av tankar om det digitala mötet med konst, konstnärer och museer.

Dags att satsa på proveniens- och restitutionsforskning
Nationalmuseum har rekommenderat regeringen ett återlämnande av målningen Kristi begråtande av Lucas Cranach d.ä., hans skola, till Muzeum Narodowe we Wrocławiu i Polen. Fallet med målningen visar hur viktigt det är satsa på proveniens- och

Museer och samhällets puls
Susanna Pettersson reflekterar över konstens, museernas och kulturens roll i samhället i skuggan av pandemin och ger tips på personliga instagramfavoriter som piggar upp och ger hopp om framtiden.

Ett museum är till för alla
Vilka är de som har rätt att titta på konst och design? Svaret på frågan är väldigt enkel: alla. Överintendent Susanna Pettersson kommenterar Agnes Lidbecks debattartikel i DN utifrån Nationalmuseums synvinkel.

Konstens kraft och frihet
En av höstens diskussioner handlade om våra samlingstexter (två salar, för att vara exakt). Starka opinioner bildades om museets sätt att presentera feministiska teorier och genusperspektiv. Plötslig var det många som hade en tydlig bild av vad museet ”får”

Samlingar överallt!
Nationalmuseums samlingar är omfattande och visas i olika delar av Sverige. Potentialen nationellt och internationellt är stor. För att utveckla ett Nationalmuseum som är till för alla vill vi fortsättningsvis satsa på närvaro på flera estrader.

Kulturens värde
Hur kan kulturens värde definieras? Frågan är samtidigt både lätt och komplicerad. Kulturen har en betydande roll i vårt samhälle. Den är grundläggande för vår identitet.

Museer som drivkraft för förändring – nya yrken, ny ekonomi
Under de senaste två decennierna har världen förändrats mycket, och så även museer. Det är därför viktigt att diskutera deras potential utifrån kulturindustrin och nya sätt att arbeta på.

Rikta blicken - om Nationalmuseums roll
Vilken är de nationella institutionernas roll i dagens samhälle? Vilka är de behov de svarar på och varför? Jag tror på kulturens och humanismens värde och ser Nationalmuseum som en plattform för värdediskussioner, en plats för olika upplevelser och en källa

För kunder och leverantörer
Kontaktuppgifter, adresser, bankuppgifter och organisationsnummer.

Aktuella upphandlingar
När vi som myndighet gör offentliga upphandlingar publiceras underlag via TendSign.

Nationalmusei Vänner
Tack vare Nationalmusei Vänner har museets samlingar kunnat utökas med många betydelsefulla konstverk. Vill du också vara med och bidra? Bli vän idag!

American Friends of Nationalmuseum
Genom arbetet tillsammans med stiftelsen American Friends kan museet ytterligare utveckla sina internationella samarbeten med andra museer och organisationer.

Policy för behandling av personuppgifter
Så här samlar in, behandlar och delar med oss av den information som vi sparar om dig hos oss.
Tillgänglighetsredogörelse – nationalmuseum.se
Nationalmuseum står bakom den här webbplatsen. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda vår webbplats. Det här dokumentet beskriver hur Nationalmuseum.se uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, eventuella kända

Nyhetsbrev
Prenumerera på våra nyhetsbrev! Då får du det senaste om det senaste direkt till din mejl.

Nationalmuseum förvärvar skulptur av Alice Nordin
Nationalmuseum har förvärvat en skulptur gjord av konstnären Alice Nordin. Den är i patinerad gips och föreställer en kvinna som stödjer ansiktet i sina knäppta händer. Efterforskningar som museet har gjort visar att det sannolikt handlar om skulpturen Ett

Nationalmuseum förvärvar halssmycke av Inger Blix Kvammen
Nationalmuseum har fått Inger Blix Kvammens smycke Eternity Kap Kanin 2 i gåva av Bengt Julins fond genom Nationalmusei Vänner. Smycket är en stor virkad, stickad och broderad halskrage av oxiderad silvertråd med porträtt gömda bland trådarna. Halssmycket

Förvärv av porträtt utförda av Ivar Arosenius till Nationalmuseums samlingar
Nationalmuseum har förvärvat tre porträtt utförda av Ivar Arosenius. Verken föreställer konstnärerna Nils Rosberg, Axel Törneman och Ida (Eva) Adler och utfördes under en särskilt händelserik period i Arosenius korta liv. De representerar en mindre

Nationalmuseum och Gustavsbergs Porslinsmuseum stänger tillfälligt till och med den 19 november 2020
Från och med lördag 31 oktober, till och med torsdag 19 november, kommer Nationalmuseum och Gustavsbergs Porslinsmuseum, som också drivs av Nationalmuseum, att vara tillfälligt stängda. Anledningen är de skärpta allmänna råden för regionen som

Utställningar på Nationalmuseum 2021
Nationalmuseum fortsätter med sitt rika utbud av konst- och designutställningar i museibyggnaden på Blasieholmen i Stockholm under nästa år.

Leif Mannerström årets hedersporträtt
Modellen på 2020 års hedersporträtt är matprofilen och krögaren Leif Mannerström. Porträttet är utfört av fotografen Bruno Ehrs. Han har både fångat modellens personlighet och yrkesidentitet.

Porträtt av kvinnliga målare till Nationalmuseums samlingar
Nationalmuseum har förvärvat ett självporträtt av konstnären Maria Wiik och ett porträtt av Sigrid Lindberg utfört av Hildegard Thorell. Både Wiik och Thorell studerade i Paris i slutet av 1800-talet och specialiserade sig på porträttkonst. Förvärven

Silvergåva från Ulf Gillberg – Lennart Agerberg Stiftelse
Nationalmuseum har tagit emot en donation av den nybildade Ulf Gillberg – Lennart Agerberg Stiftelse. Gåvan består av Big and Small Bowl från 2019 av den danske silversmeden Carsten From Andersen.

Nyförvärv: Barnstol HI 56 av Stig Lönngren och Lars Larsson
Nationalmuseum har fått barnstolen HI 56 som gåva till samlingarna. Den orange barnstolen formgavs av inredningsarkitekt Stig Lönngren och tillverkades av björkplywood av snickarmästare Lars Larsson. Båda var medlemmar i den så kallade HI-gruppen som

Filigranbägare av Rudolf Wittkopf till Nationalmuseums samlingar
Nationalmuseum har mottagit två filigranbägare med lock i delvis förgyllt silver, utförda i Stockholm 1698. De är utsökta exempel på svenskt konsthantverk från slutet av 1600-talet och berättar om en märklig episod i den svenska diplomatins historia.

Nationalmuseum förvärvar prakturna tillverkad vid Gustavsbergs porslinsfabrik
Nationalmuseum har förvärvat en så kallad prakturna med ett motiv där Moder Svea prisar svensk industri tillverkad vid Gustavsbergs porslinsfabrik. Efter att ha ropats in på en auktion i London har den nu kunnat återföras till Sverige. Förvärvet är en

Nyförvärv: Jean Baptiste Oudrys vyer från Arcueil
Nationalmuseum har förvärvat två teckningar med vyer från trädgården och parken i Arcueil utförda av den franska rokokons mästare Jean-Baptiste Oudry. Teckningarna skildrar en geometriskt anlagd trädgård med inslag av en friare park stadd i ett pittoreskt

Nationalmuseum förvärvar modellstudie av Akseli Gallen-Kallela
Akseli Gallen-Kallela är en av Finlands mest kända konstnärer och brukar kallas realismens och symbolismens mästare. Den nyligen förvärvade modellstudien är från tiden då Gallen-Kallela var i början av sin konstnärsbana och studerade i Paris.

Nationalmuseum håller stängt tills vidare och ändrar kommande utställningsprogram
Den tillfälliga stängningen gäller nu tills vidare och museet arbetar med olika scenarier för när det kan bli aktuellt att öppna igen. Detta innebär att en del justeringar har behövt göras i det kommande utställningsprogrammet.

Nationalmuseum, Moderna Museet och ArkDes stänger tillfälligt till och med den 14 april
Med anledning av situationen kring det nya coronaviruset har Nationalmuseum, Moderna Museet och ArkDes beslutat att tillfälligt stänga sina lokaler. ArkDes och Moderna Museet stänger den 19 mars, Nationalmuseum den 20 mars. Alla tre museer håller stängt fram

Nationalmuseum förvärvar daguerreotyp av Johan Wilhelm Bergström
Nationalmuseum har förvärvat ett centralt verk inom tidigt svenskt fotografi, Johan Wilhelm Bergströms porträtt av sin hustru Henriette Charlotta Catharina, sannolikt utfört kring 1840-talets mitt. Den fantastiska skärpan och den känsliga kompositionen gör

Nationalmuseum förvärvar verk av Artemisia Gentileschi
Nationalmuseum har gjort ett sensationellt förvärv av en målning av den italienska konstnären Artemisia Gentileschi. Motivet föreställer den heliga Katarina av Alexandria, ett tema som konstnären utförde flera målningar på. Målningen kan ses från 25 februari.

Nationalmuseum förvärvar två glasskulpturer av Rasmus Nossbring
Nationalmuseum förvärvar två glasskulpturer av Rasmus Nossbring. De ingår i en grupp om fem som utgjorde Nossbrings examensarbete på Konstfack 2017. Glasskulpturerna är porträtt av hans tidigare arbetskamrater på Reijmyre glasbruk och fångar privata

Gustavsbergs Porslinsmuseum återöppnar med Lisa Larson den 6 juni
På Nationaldagen öppnar Gustavsbergs Porslinsmuseum, som varit stängt för renovering sedan hösten 2017. Utöver öppningsutställningen som handlar om Lisa Larson visas cirka 2000 föremål i utställningar som belyser fabrikens kulturarv och historia med
Boka en gruppvisning
Utställningar

Arkadien – ett förlorat paradis
Förflytta dig till fantasins eget landskap. Höstens stora utställning handlar om just landskap. Här visas konst som berättar om verklighetsflykt och en längtan bortom civilisationen, om antika myter och kärleksberättelser och om människans roll i naturen, då

Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar
Pär Engsheden är en av Sveriges främsta designer. Under åren 2015–2018 skapade han fyra uppmärksammade klänningar till Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare. I den här utställningen ser du dem på riktigt nära håll.

Skulpturgården
Den nya Skulpturgården breder ut sig som en italiensk piazza i museets norra del. Här kan du ta en paus och njuta av skulpturer från Nationalmuseums samling.

Villa Curiosa
En sinnlig, absurd och filosofisk utställning för barn som ger nycklar till tolkning och upplevelse av Nationalmuseums samlingar och till konsten i stort.

Kommande utställningar
Här listas utställningarna som kommer att visas närmast framöver.

Tidigare utställningar
Museets utställningar sedan 2013. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.
Kommande utställningar

Zorn – en svensk superstjärna
År 2020 är det 100 år sedan Anders Zorn dog. Med anledning av detta visar Nationalmuseum Zorns konstnärskap i helfigur för publiken. Det blir den första riktigt stora presentationen i Sverige på många år, med ca 150 verk.

Snowcrash
En utställning om Helsingforsbaserade designkollektivet Snowcrash som i slutet av 1990-talet skapade ett idélaboratorium för framtidsinriktad design.

Scandinavian Design och USA, 1890–1980
Scandinavian Design och USA, 1890–1980 undersöker hur idéer och design från Norden påverkat amerikansk materiell kultur, samt omvänt, hur influenser från USA har påverkat nordisk design.
Utställningar på annan plats

Anders Zorn – The Swedish Idyll
Trots att Anders Zorns konstnärskap är så välkänt i Sverige så är han inte lika känd i resten av Europa. Utställningen om Zorn som visas på Kunstmuseum Den Haag under hösten är den första i Nederländerna.

Lisa Larson
Lisa Larson är kanske Sveriges mest kända keramiker och hennes figuriner är säkert de mest folkkära. Utställningen är den första tillfälliga utställningen på Gustavsbergs Porslinsmuseum efter återöppningen av det nyrenoverade museet. Den omfattar cirka 200

1700-tal – Sverige och Europa
Ett slottsbygge, en teaterkung och skickliga diplomater: viktiga ingredienser i 1700-talets blomstrande kulturliv. Möt konstnärerna som tog rokokon till Sverige, och de som lämnade landet för lysande karriärer vid kontinentens hov.

Det offentliga rummet
Tidigare utställningar

2020
Här listas museets utställningar som påbörjats under 2020. Om ingen plats anges visades utställningen på Nationalmuseum i Stockholm.

2018
Här listas museets utställningar under 2014. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2017
Här listas museets utställningar under 2017. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2016
Här listas museets utställningar under 2016. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden i Stockholm stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2015
Här listas museets utställningar under 2015. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2014
Här listas museets utställningar under 2014. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2013
Här listas museets utställningar under 2013. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.
Samlingarna

Nytt i samlingarna
Nationalmuseums samlingar är under ständig utveckling och utökas kontinuerligt med nya förvärv. Här lyfter vi fram några av de mest intressanta tillskotten från de senaste månaderna.

Vad finns i samlingarna?
Nationalmuseums konstsamlingar består av ungefär 700 000 föremål.

Samlingarnas historia
Byggnaden på Blasieholmen, Nationalmuseums hjärta, stod färdig 1866. Museets historia är mycket äldre än så.

Vanliga frågor om samlingarna
Här har vi samlat vanliga frågor med svar om samlingarna

Fria bilder
6 000 högupplösta bilder av museets mest populära målningar finns för fri nedladdning på Wikimedia Commons.

Forskning
I uppdraget ingår att vidga och fördjupa kunskaperna om museets ansvarsområden. En rad forskningsprojekt bedrivs för att möta de kraven.

Bevarande
I Nationalmuseums uppdrag ingår att vårda och bevara museets samlingar så att även framtidens generationer kan ta del av det gemensamma kulturarvet.

Bokutgivning
Nationalmuseums utgivning av böcker om museets samlingar och tillfälliga utställningar innehåller bland annat utställningskataloger, resonerande kataloger, Art Bulletin of Nationalmuseum och konstbarnböcker.

Lån av konst till utställning
Information för dig som vill låna konstverk ur samlingarna till utställning på annat museum eller kulturinstitution, i Sverige eller utomlands.

Långtidslån av konst
Information för museer, kulturinstitutioner och statliga myndigheter som önskar låna konst ur Nationalmuseums samlingar.
Om Nationalmuseum

Myndighetsuppdraget
Nationalmuseum är Sveriges konst- och designmuseum. Det är också en statlig myndighet med uppgift att främja konsten.

Några rader från överintendenten
Här kan du löpande läsa några av överintendentens tankar kring olika aktuella ämnen inom musei- och kulturvärlden.

För kunder och leverantörer
Kontaktuppgifter, adresser, bankuppgifter och organisationsnummer.

Nationalmusei Vänner
Tack vare Nationalmusei Vänner har museets samlingar kunnat utökas med många betydelsefulla konstverk. Vill du också vara med och bidra? Bli vän idag!

American Friends of Nationalmuseum
Genom arbetet tillsammans med stiftelsen American Friends kan museet ytterligare utveckla sina internationella samarbeten med andra museer och organisationer.

Policy för behandling av personuppgifter
Så här samlar in, behandlar och delar med oss av den information som vi sparar om dig hos oss.
Tillgänglighetsredogörelse – nationalmuseum.se
Nationalmuseum står bakom den här webbplatsen. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda vår webbplats. Det här dokumentet beskriver hur Nationalmuseum.se uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, eventuella kända

Nyhetsbrev
Prenumerera på våra nyhetsbrev! Då får du det senaste om det senaste direkt till din mejl.
Nyheter

Nationalmuseum förvärvar skulptur av Alice Nordin
Nationalmuseum har förvärvat en skulptur gjord av konstnären Alice Nordin. Den är i patinerad gips och föreställer en kvinna som stödjer ansiktet i sina knäppta händer. Efterforskningar som museet har gjort visar att det sannolikt handlar om skulpturen Ett

Nationalmuseum förvärvar halssmycke av Inger Blix Kvammen
Nationalmuseum har fått Inger Blix Kvammens smycke Eternity Kap Kanin 2 i gåva av Bengt Julins fond genom Nationalmusei Vänner. Smycket är en stor virkad, stickad och broderad halskrage av oxiderad silvertråd med porträtt gömda bland trådarna. Halssmycket

Förvärv av porträtt utförda av Ivar Arosenius till Nationalmuseums samlingar
Nationalmuseum har förvärvat tre porträtt utförda av Ivar Arosenius. Verken föreställer konstnärerna Nils Rosberg, Axel Törneman och Ida (Eva) Adler och utfördes under en särskilt händelserik period i Arosenius korta liv. De representerar en mindre

Nationalmuseum och Gustavsbergs Porslinsmuseum stänger tillfälligt till och med den 19 november 2020
Från och med lördag 31 oktober, till och med torsdag 19 november, kommer Nationalmuseum och Gustavsbergs Porslinsmuseum, som också drivs av Nationalmuseum, att vara tillfälligt stängda. Anledningen är de skärpta allmänna råden för regionen som

Utställningar på Nationalmuseum 2021
Nationalmuseum fortsätter med sitt rika utbud av konst- och designutställningar i museibyggnaden på Blasieholmen i Stockholm under nästa år.

Leif Mannerström årets hedersporträtt
Modellen på 2020 års hedersporträtt är matprofilen och krögaren Leif Mannerström. Porträttet är utfört av fotografen Bruno Ehrs. Han har både fångat modellens personlighet och yrkesidentitet.

Porträtt av kvinnliga målare till Nationalmuseums samlingar
Nationalmuseum har förvärvat ett självporträtt av konstnären Maria Wiik och ett porträtt av Sigrid Lindberg utfört av Hildegard Thorell. Både Wiik och Thorell studerade i Paris i slutet av 1800-talet och specialiserade sig på porträttkonst. Förvärven

Silvergåva från Ulf Gillberg – Lennart Agerberg Stiftelse
Nationalmuseum har tagit emot en donation av den nybildade Ulf Gillberg – Lennart Agerberg Stiftelse. Gåvan består av Big and Small Bowl från 2019 av den danske silversmeden Carsten From Andersen.

Nyförvärv: Barnstol HI 56 av Stig Lönngren och Lars Larsson
Nationalmuseum har fått barnstolen HI 56 som gåva till samlingarna. Den orange barnstolen formgavs av inredningsarkitekt Stig Lönngren och tillverkades av björkplywood av snickarmästare Lars Larsson. Båda var medlemmar i den så kallade HI-gruppen som

Filigranbägare av Rudolf Wittkopf till Nationalmuseums samlingar
Nationalmuseum har mottagit två filigranbägare med lock i delvis förgyllt silver, utförda i Stockholm 1698. De är utsökta exempel på svenskt konsthantverk från slutet av 1600-talet och berättar om en märklig episod i den svenska diplomatins historia.

Nationalmuseum förvärvar prakturna tillverkad vid Gustavsbergs porslinsfabrik
Nationalmuseum har förvärvat en så kallad prakturna med ett motiv där Moder Svea prisar svensk industri tillverkad vid Gustavsbergs porslinsfabrik. Efter att ha ropats in på en auktion i London har den nu kunnat återföras till Sverige. Förvärvet är en

Nyförvärv: Jean Baptiste Oudrys vyer från Arcueil
Nationalmuseum har förvärvat två teckningar med vyer från trädgården och parken i Arcueil utförda av den franska rokokons mästare Jean-Baptiste Oudry. Teckningarna skildrar en geometriskt anlagd trädgård med inslag av en friare park stadd i ett pittoreskt

Nationalmuseum förvärvar modellstudie av Akseli Gallen-Kallela
Akseli Gallen-Kallela är en av Finlands mest kända konstnärer och brukar kallas realismens och symbolismens mästare. Den nyligen förvärvade modellstudien är från tiden då Gallen-Kallela var i början av sin konstnärsbana och studerade i Paris.

Nationalmuseum håller stängt tills vidare och ändrar kommande utställningsprogram
Den tillfälliga stängningen gäller nu tills vidare och museet arbetar med olika scenarier för när det kan bli aktuellt att öppna igen. Detta innebär att en del justeringar har behövt göras i det kommande utställningsprogrammet.

Nationalmuseum, Moderna Museet och ArkDes stänger tillfälligt till och med den 14 april
Med anledning av situationen kring det nya coronaviruset har Nationalmuseum, Moderna Museet och ArkDes beslutat att tillfälligt stänga sina lokaler. ArkDes och Moderna Museet stänger den 19 mars, Nationalmuseum den 20 mars. Alla tre museer håller stängt fram

Nationalmuseum förvärvar daguerreotyp av Johan Wilhelm Bergström
Nationalmuseum har förvärvat ett centralt verk inom tidigt svenskt fotografi, Johan Wilhelm Bergströms porträtt av sin hustru Henriette Charlotta Catharina, sannolikt utfört kring 1840-talets mitt. Den fantastiska skärpan och den känsliga kompositionen gör

Nationalmuseum förvärvar verk av Artemisia Gentileschi
Nationalmuseum har gjort ett sensationellt förvärv av en målning av den italienska konstnären Artemisia Gentileschi. Motivet föreställer den heliga Katarina av Alexandria, ett tema som konstnären utförde flera målningar på. Målningen kan ses från 25 februari.

Nationalmuseum förvärvar två glasskulpturer av Rasmus Nossbring
Nationalmuseum förvärvar två glasskulpturer av Rasmus Nossbring. De ingår i en grupp om fem som utgjorde Nossbrings examensarbete på Konstfack 2017. Glasskulpturerna är porträtt av hans tidigare arbetskamrater på Reijmyre glasbruk och fångar privata

Gustavsbergs Porslinsmuseum återöppnar med Lisa Larson den 6 juni
På Nationaldagen öppnar Gustavsbergs Porslinsmuseum, som varit stängt för renovering sedan hösten 2017. Utöver öppningsutställningen som handlar om Lisa Larson visas cirka 2000 föremål i utställningar som belyser fabrikens kulturarv och historia med