Slottssamlingarna

Nationalmuseum ansvarar för samlingar av konst och konsthantverk på en rad slott, herresäten och museer runt om i Sverige. Nationalmuseum ansvarar för merparten av de målningar, teckningar, grafiska blad och skulpturer som finns på de kungliga lustslotten Gripsholm, Drottningholm, Strömsholm, Rosersberg och Ulriksdal. Museet ansvarar också för konst och utställningar på Läckö och Nynäs slott.  

Läckö slott

Läckö slott på Kållandsö i Västergötland är en imponerande byggnad med över 200 rum där man idag kan uppleva en del av den prakt som präglade 1600-talet. Det tillhörde under en period greve Magnus Gabriel De la Gardie som under sin livstid var en av Sveriges mest inflytelserika män. 

På 1920-talet genomfördes omfattande renoveringar och en samling av konst och föremål började byggas upp på Läckö slott. Arbetet med att levandegöra och möblera interiörerna intensifierades på 1990-talet.

Idag arbetar Nationalmuseum, Stiftelsen Läckö Slott och Statens fastighetsverk kontinuerligt med att utveckla slottets miljöer i syfte att ge besökarna en levande bild av en herremans barockbostad. I de övre våningarna finns idag möbler, vävda tapeter och målningar från 1600-talet.

Permanenta utställningar

Skattkammaren på Läckö - lyxföremål från svensk stormaktstid är en utställning som producerats av Nationalmuseum. Här visas praktfulla föremål, bland annat silver, delar av drottning Kristinas urbinoservis och en Nautiluspokal. Under 1600-talet fanns ett intresse för dyrbara metaller, kuriositeter från världens länder och skickligt utförda arbeten vilka vi idag, precis som under barocken, kan njuta av och förundras över.

I Rustkammaren på Läckö Slott visas en stor samling av skjutvapen. Samlingen donerades av Axel Wallenberg till Armémuseum och i en utställning producerad av Nationalmuseum kan besökare se både hjullåsbössor och pistoler. Under stormaktstiden var jakten en exklusiv nöjesform för de högsta samhällsskikten. Att jaga villebråd ansågs vara en nyttig övning för furstar och adelsmän inför krigisk verksamhet. Särskilda rum inreddes på slotten och de stora godsen för vapen och rustningar

Läs mer om Läckö slott som besöksmål: www.lackoslott.se