Yinka Shonibare, Medusa Väst, 2015. Digitalt kromogent färgtryck. © Yinka Shonibare CBE. Courtesy James Cohan, New York.
Inspiration – tolka, kopiera eller härma?
Ett skolprogram i anslutning till utställningen Inspiration – Iconic Works, för årskurs 0–3.
Boka skolprogrammet

Hur är konsten gjord? Är det okej att härma? I det här skolprogrammet, som utgår från utställningen Inspiration – Iconic Works, får eleverna i årskurs 0–3 utforska konsten och upptäcka färg, form och materialitet.

Genom historien har konstnärer inspirerats, tolkat och lärt av varandra. Konstnärerna, men även vi andra, är länkar i ett ständigt pågående bildflöde genom tiden, som bygger på det som tidigare gjorts och setts av många. Dåtidens konst har inspirerat senare konstnärer till att göra egna tolkningar vilket sedan har inspirerat andra till ytterligare tolkningar, likt en konstens visklek genom historien. Vissa konstverk och motiv har blivit ikoniska och dyker upp om och om igen, inte bara i konsten utan även i reklam, musikvideos, filmer, spel med mera.

Vårens utställning Inspiration – Iconic Works presenterar konst av konstnärer från vår egen tid, som på olika sätt har inspirerats av ikoniska mästerverk, tillsammans med äldre konst ur Nationalmuseums samlingar. Utställningen undersöker bland annat varför vissa verk blir odödliga och vad det är som gör ett konstverk till en klassiker.

Skolprogrammet för årskurs 0–3

I utställningen Inspiration – Iconic Works får eleverna möta både samtidskonst och äldre konst sida vid sida. De får uppleva en rad olika konstformer och uttryckssätt såsom måleri, skulptur, fotokonst, installationer och videoverk.

Tillsammans utforskar vi konsten och upptäcker färg, form och material. Vi funderar över sånt som: Hur är konsten gjord och av vilka material? Vad betyder inspiration egentligen? Är det okej att härma?

Skolprogram med ateljé: Konstens visklek

I ateljén fortsätter vi konstens visklek och inspireras till att skapa nya bilder utifrån ifrån konsten vi sett i utställningen.

Boka skolprogrammet

Skolprogrammet kan bokas tisdag–fredag.

Endast visning: 1 h

kl 9:30–15:30, varje hel eller halv timme.

Visning med ateljépass: 2,5 h

kl 9–11.30 eller kl 12–14.30

Visning: 1 000 kr/klass
Visning med ateljépass: 1 700 kr/klass

Klicka här för att komma till formuläret för bokningsförfrågan.

Kontakt

För frågor om skolprogram och övrig skolverksamhet, kontakta oss via e-post till: skola@nationalmuseum.se.

Koppling till läroplanen

Skolprogrammet, och studiematerialet Genvägar till konstens visklek, kan användas som en del i grundskolans undervisning i flera ämnen såsom svenska, bild, historia och religionskunskap.

Här kan du läsa mer om kopplingarna till läroplanen.

Studiematerialet Genvägar till konstens visklek

För er som vill förbereda er, eller följa upp, skolprogrammet har vi tagit fram studiematerialet Genvägar till konstens visklek.

Förberedelsematerial

Ett bildmaterial för de elever som behöver förbereda sig lite extra inför besöket: hur museet ser ut och vad som kommer att hända under besöket. Titta tillsammans i klassrummet eller ladda ner och ta med er när ni kommer på besök.

Bra att veta inför besöket – Visning (pdf)

Bra att veta inför besöket – Visning och ateljé (pdf)