Yinka Shonibare, Medusa Väst, 2015. Digitalt kromogent färgtryck. © Yinka Shonibare CBE. Courtesy James Cohan, New York.
Inspiration – tolka, kopiera eller härma?
Ett skolprogram i anslutning till utställningen Inspiration – Iconic Works, för årskurs 0–3.
Boka skolprogrammet

Hur är konsten gjord? Är det okej att härma? I det här skolprogrammet, som utgår från utställningen Inspiration – Iconic Works, får eleverna i årskurs 0–3 utforska konsten och upptäcka färg, form och materialitet.

Genom historien har konstnärer inspirerats, tolkat och lärt av varandra. Konstnärerna, men även vi andra, är länkar i ett ständigt pågående bildflöde genom tiden, som bygger på det som tidigare gjorts och setts av många. Dåtidens konst har inspirerat senare konstnärer till att göra egna tolkningar vilket sedan har inspirerat andra till ytterligare tolkningar, likt en konstens visklek genom historien. Vissa konstverk och motiv har blivit ikoniska och dyker upp om och om igen, inte bara i konsten utan även i reklam, musikvideos, filmer, spel med mera.

Vårens utställning Inspiration – Iconic Works presenterar konst av konstnärer från vår egen tid, som på olika sätt har inspirerats av ikoniska mästerverk, tillsammans med äldre konst ur Nationalmuseums samlingar. Utställningen undersöker bland annat varför vissa verk blir odödliga och vad det är som gör ett konstverk till en klassiker.

Skolprogrammet för årskurs 0–3

I utställningen Inspiration – Iconic Works får eleverna möta både samtidskonst och äldre konst sida vid sida. De får uppleva en rad olika konstformer och uttryckssätt såsom måleri, skulptur, fotokonst, installationer och videoverk.

Tillsammans utforskar vi konsten och upptäcker färg, form och material. Vi funderar över sånt som: Hur är konsten gjord och av vilka material? Vad betyder inspiration egentligen? Är det okej att härma?

Skolprogram med ateljé: Konstens visklek

I ateljén fortsätter vi konstens visklek och inspireras till att skapa nya bilder utifrån ifrån konsten vi sett i utställningen.

Boka skolprogrammet

Skolprogrammet kan bokas tisdag–fredag från 3 mars.

Endast visning: 1 h

kl 9.30–10.30, kl 10–11 eller kl 10.30–11.30

Visning med ateljépass: 2,5 h

kl 9–11.30 eller kl 12–14.30

Visning: 1 000 kr/klass
Visning med ateljépass: 1 700 kr/klass

Klicka här för att komma till formuläret för bokningsförfrågan.

Kontakt

För frågor om skolprogram och övrig skolverksamhet, kontakta oss via e-post till: skola@nationalmuseum.se