Yinka Shonibare, Medusa Väst, 2015. Digitalt kromogent färgtryck. © Yinka Shonibare CBE. Courtesy James Cohan, New York.
Inspiration – tolka, kopiera eller härma?
Ett skolprogram i anslutning till utställningen Inspiration – Iconic Works, för årskurs 4–6.
Boka skolprogrammet

Varför blir vissa konstverk kända? Vad är det för skillnad mellan att kopiera, att tolka och att härma? I det här skolprogrammet, som utgår från utställningen Inspiration – Iconic Works, får eleverna i årskurs 4–6 utforska och reflektera över olika frågor om konst.

Genom historien har konstnärer inspirerats, tolkat och lärt av varandra. Konstnärerna, men även vi andra, är länkar i ett ständigt pågående bildflöde genom tiden, som bygger på det som tidigare gjorts och setts av många. Dåtidens konst har inspirerat senare konstnärer till att göra egna tolkningar vilket sedan har inspirerat andra till ytterligare tolkningar, likt en konstens visklek genom historien. Vissa konstverk och motiv har blivit ikoniska och dyker upp om och om igen, inte bara i konsten utan även i reklam, musikvideos, filmer, spel med mera.

Vårens utställning Inspiration – Iconic Works presenterar konst av konstnärer från vår egen tid, som på olika sätt har inspirerats av ikoniska mästerverk, tillsammans med äldre konst ur Nationalmuseums samlingar. Utställningen undersöker bland annat varför vissa verk blir odödliga och vad det är som gör ett konstverk till en klassiker.

Skolprogrammet för årskurs 4–6

I skolprogrammet reflekterar vi över frågor som: Varför blir vissa konstverk kända? Vad gör att miljontals besökare trängs framför just Mona Lisa på Louvren? Vad är skillnaden mellan att kopiera, tolka och härma? Vad är en parafras egentligen?

Skolprogram med ateljé: Konstens visklek

I ateljén fortsätter vi konstens visklek och inspireras till nya tolkningar och parafraser utifrån ifrån några av verken i utställningen. Vi målar med akrylfärg på pannå.

Boka skolprogrammet

Skolprogrammet kan bokas tisdag–fredag från 3 mars.

Endast visning: 1 h

kl 9.30–10.30, kl 10–11 eller kl 10.30–11.30

Visning med ateljépass: 2,5 h

kl 9–11.30 eller kl 12–14.30

Visning: 1 000 kr/klass
Visning med ateljépass: 1 700 kr/klass

Klicka här för att komma till formuläret för bokningsförfrågan.

Kontakt

För frågor om skolprogram och övrig skolverksamhet, kontakta oss via e-post till: skola@nationalmuseum.se

Förberedelsematerial

Ett bildmaterial för de elever som behöver förbereda sig lite extra inför besöket: hur museet ser ut och vad som kommer att hända under besöket. Titta tillsammans i klassrummet eller ladda ner och ta med er när ni kommer på besök.

Bra att veta inför besöket – Visning (pdf)

Bra att veta inför besöket – Visning och ateljé (pdf)