Nyfiken på: Designhistoria
Ett skolprogram för gymnasiet
Boka skolprogrammet

Ett skolprogram för gymnasiet om form, design och konsthantverk från 1851 och fram till idag. Boka skolprogrammet och ge dina elever möjlighet att uppleva konsthantverk och design öga mot öga.

Formgivare har genom tiderna haft ett brinnande intresse för att utveckla, ställa frågor och skapa nytt inom sina fält. Konsthantverk och design speglar alltid sin tid, den formar och formas av våra samtida behov och genom designhistorien kan vi följa utvecklingen i samhället. Skolprogrammet Nyfiken på Designhistoria vill stimulera elevernas nyfikenhet och kunskap om design och form omkring oss.

Skolprogram för gymnasiet

I skolprogrammet Nyfiken på Designhistoria får eleverna bekanta sig med både designklassiker och mer okända föremål som blivit en del av formens historia. Under en timme förflyttar vi oss genom 169 år av form med avstamp i industrialismens framväxt och de stora världsutställningarna under 1800-talets andra hälft.

Vi reflekterar över vad som påverkat olika länder att försöka överglänsa varandra genom form, uttryck, tekniker och material. Vilka var de stora förändringarna inom formfältet före och efter andra världskriget och vad innebar egentligen 60-talets formmässiga frigörelse? Vi diskuterar också hur design blev konst under 1980-talet, hur design bygger varumärken och avslutar med vår tids 3d printade lättviktsmaterial och ökade intresse för hantverk.

Koppling till läroplanen:

Skolprogrammet Nyfiken på Designhistoria kan användas i undervisningen i gymnasieskolan inom bland annat Estetiska programmet, Hantverksprogrammet och Teknikprogrammet.

Boka skolprogrammet

Skolprogrammet kan bokas tisdag–fredag.

Endast visning: 1 h
kl 09:00–10:00, kl 9:30–10:30, kl 10:00–11:00.

Kostnad

Visning: 1 000 kr/klass

Boka skolprogrammet här.

Kontakt

För frågor om skolprogram och övrig skolverksamhet, kontakta oss via e-post till: skola@nationalmuseum.se

Förberedelsematerial

Ett bildmaterial för de elever som behöver förbereda sig lite extra inför besöket: hur museet ser ut och vad som kommer att hända under besöket. Titta tillsammans i klassrummet eller ladda ner och ta med er när ni kommer på besök.

Bra att veta inför besöket – Visning (pdf)