Jeff Koons, Spegelkula (da Vinci Mona Lisa), 2015. Olja på duk, glas och aluminium. The Broad Art Foundation, Los Angeles. © Jeff Koons. Foto: The Broad Art Foundation, Los Angeles

Det finns inga kommande händelser

Konsthistoria för den digitala generationen

Ikoniska konstverk är konst som spritt sig långt utanför konsthistoriska sammanhang och blivit massmediala stjärnor, bilder som ständigt återkommer i många olika sammanhang. Tänk på alla varianter av Monalisa som du sett! Mathias Janson berättar om klipp-och-klistra-kulturen där parallella konsthistorier uppstår.

Torsdagskväll med öppet till kl 21.

Utställningen Inspiration – Iconic works undersöker hur konsthistorien skapats och formar oss idag – varför har vissa verk blivit ikoniska? Massmedia och reproduktstekniker spelar en viktig roll och idag är stora delar av konsthistorien digitaliserad och finns tillgänglig på internet. I sociala medier får konsthistoriska bilder ett nytt liv och en ny innebörd.

Det finns en generation som vuxit upp med internets överflöd av bildmaterial och som använder olika bildverktyg för att förändra och anpassa de konsthistoriska bilderna. I denna klipp-och-klistra-kultur uppstår en rad parallella konsthistorier, populärkulturella hybrider och memes som sedan sprids viralt på Facebook, Tumblr och i andra sociala medier.

En som skrivit och tänkt om dessa fenomen är Mathias Janson, konstkritiker och webbredaktör för riksförbundet Sveriges Konstföreningar. Han skriver regelbundet om konst, digitalisering och nya tekniker som internet, sociala medier, dataspel, AI, VR och AR för tidskrifter som Konstperspektiv, Opulens och Tidningen Kulturen.

Plats: Södra ljusgården, på entréplan

Kostnad: Fri entré till torsdagsevenemanget

Ingen förbokning, 130 platser.

I Restaurangen: Kvällens soppa och ett glas vin, 195 kr

Läs mer om Inspiration – Iconic works

Det finns inga kommande händelser

Torsdagskväll på museet

Visste du att museet är öppet till kl 21 på torsdagar?

Perfekt för ett besök efter jobbet. Upptäck konsten och ät en bit eller kom in på en anspråkslös AW. Kvällsevenemangen är kostnadsfria och du behöver normalt inte boka plats i förväg.