🛈 Det finns inga kommande händelser

Torsdagskväll: Att vara kvinna och skulptör under 1800 talet – en symbol för gränsöverskridande

Professor Dr. Marjan Sterckx från universitet i Gent föreläser på temat "Being sculptor and woman in Europe in the long 19th century: ‘a symbol of frontiers crossed’".

This lecture aims to sketch an historical and theoretical framework concerning women sculptors in 19th-century Europe, esp. Western Europe. After a brief outline of research into this topic in the last decades, an overview of western-European women sculptors will be provided, from the pioneers in the late 18th century to their breakthrough in the late 19th century. While doing so, matters such as training, mobility, professionalism, living and working conditions, authorship, collaboration, commissions, the body, materials and techniques, scale and iconography, reception and representation, will be touched upon.

Mer om Marjan Steckx

Marjan Sterckx is associate professor in the Art History department at Ghent University, where she is program director and responsible for the courses on nineteenth-century art and on (interior) design history. She launched and coordinates the UGent-VUB research group The Inside Story: Art, Interior design & architecture 1750-1950 (ThIS), that also yearly organizes the Studiedag Historisch Interieur en Design (Colloquium on Historic interiors and design).

Marjan is co-editor of a recently launched book series at Brepols Publishers, entitled XIX. Studies in 19th-century Art and Visual culture, and of a journal on the history of interior design (Tijdschrift voor Interieurgeschiedenis en Design). She is a steering committee member of ESNA (European Society of Nineteenth-century Art) and member of the advisory board of Nineteenth-Century Art Worldwide (NCAW) and Oud Holland.

Her own research thus far focused on 19th- and early 20th-century art, esp. the intersections between sculpture, gender, space, design, and photography. Her PhD research on women sculptors and their work in the metropolis (Paris, London, Brussels, 1770-1953), published by the Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten, was awarded the ‘Tri-annual Award for Humanities' of Academische Stichting Leuven.

Plats: Södra ljusgården på entréplan

Språk: Engelska

Kostnad: Fri entré till föreläsningen, ingen förbokning.

🛈 Det finns inga kommande händelser

Torsdagskväll på museet

Visste du att museet är öppet till kl 21 på torsdagar?

Perfekt för ett besök efter jobbet. Upptäck konsten och ät en bit eller kom in på en anspråkslös AW.

Vi vill göra ditt besök så innehållsrikt som möjligt och under sensommaren och hösten kommer du att kunna ta del av föreläsningar, samtal, utställningsöppningar och annat smått och gott.

Kvällsevenemangen är kostnadsfria och du behöver normalt inte boka plats i förväg.