Guy Le Querrec, Germany. Berlin. On the wall, people celebrating New Year's Eve. Near the Brandenurg Gate, after the fall of the wall in November 1989. Sunday 31st December, 1989 (around midnight). ©Guy Le Querrec/Magnum Photos

🛈 Det finns inga kommande händelser

Torsdagskväll: Filosofiska rummet om 1989 och tidsandan

Inspelning av Sveriges Radios program Filosofiska rummet som gästar Nationalmuseum och diskuterar året 1989 och tidsandan.

I utställningen 1989 möter vi ett av förra seklets mest dramatiska år i helfigur. Vi påminns även om sådant som kanske hamnat i skuggan av de avgörande händelserna. Som att formgivningen växlade spår, från 1980-talets fräsiga postmodernism till en ny, mer avskalad stil med nostalgiska inslag. Och att många bildkonstnärer betraktade de dramatiska skeendena på distans, obenägna att engagera sig direkt i politiken.

Vad är en tidsanda? Hur kommer den till uttryck i konst och populärkultur? Hur påverkade händelserna 1989 sin tids anda? Och kan vi få syn på vår egen tidsanda vid en jämförelse? Dessa och andra frågor dryftas i Sveriges Radios program Filosofiska rummet som besöker Nationalmuseum tillsammans med konsthallschefen Mårten Castenfors, designprofessorn Sara Kristoffersson och idéhistorikern Sverker Sörlin. Programledare är Titti Hahn.

Plats: Södra ljusgården på entréplan

Kostnad: Fri entré till kvällsevenemanget. Entréavgift till utställningen 1989, 150 kr/120 kr, fri entré under 20 år.

Här kan du läsa mer om utställningen 1989 och förköpa biljetter.

De medverkande i Filosofiska rummet: designprofessorn Sara Kristoffersson, idéhistorikern Sverker Sörlin, konsthallschefen Mårten Castenfors, programledare är Titti Hahn.

🛈 Det finns inga kommande händelser

Torsdagskväll på museet

Visste du att museet är öppet till kl 21 på torsdagar?

Perfekt för ett besök efter jobbet. Upptäck konsten och ät en bit eller kom in på en anspråkslös AW.

Vi vill göra ditt besök så innehållsrikt som möjligt och under sensommaren och hösten kommer du att kunna ta del av föreläsningar, samtal, utställningsöppningar och annat smått och gott.

Kvällsevenemangen är kostnadsfria och du behöver normalt inte boka plats i förväg.