Torsdagskväll: Konst som ger kraft till förändring

Margareta Gynning, 1:e intendent på Nationalmuseum, har varit bildpedagog och feministisk forskare under de senaste fyrtio åren. Den här kvällen berättar hon om om centrala verk ur Nationalmuseums samlingar utifrån ett feministiskt perspektiv. Hon dyker ned i historien och söker blottlägga lager efter lager av betydelser.

Margareta Gynning har producerat utställningar och böcker kring olika aspekter av den visuella kulturen runt sekelskiftet 1900. Hon har speciellt ägnat sig åt konstnärsrollen, bland annat i doktorsavhandlingen Det ambivalenta perspektivet. Eva Bonnier och Hanna Hirsch-Pauli i 1880-talets konstliv (1999), utställningarna Konstnärspar (2006) och Konstnären (2016). Nu senast har hon varit curator och arbetsledare för två salar, kring tidslinjen 1870 – Sekelskiftet 1900, i det nya Nationalmuseum.

Plats: Södra ljusgården på entréplan.

Kostnad: Fri entré till kvällsevenemanget.

Ingen förbokning.

tider
alla tider
Torsdagskväll på museet

Visste du att museet är öppet till kl 21 på torsdagar?

Perfekt för ett besök efter jobbet. Upptäck konsten och ät en bit eller kom in på en anspråkslös AW.

Vi vill göra ditt besök så innehållsrikt som möjligt och under sensommaren och hösten kommer du att kunna ta del av föreläsningar, samtal, utställningsöppningar och annat smått och gott.

Kvällsevenemangen är kostnadsfria och du behöver normalt inte boka plats i förväg.