Ola Kolehmainen, MVSEVM XIII (Victoria and Albert Museum), 2020. © Ola Kolehmainen.

Det finns inga kommande händelser

Konstbildning för alla – att sprida konstkunnande till folket

Konstmuseernas vilja att sprida bildning och kunskap går hand i hand med ambitioner att skriva konstens historia som del av en stor berättelse. Historiska tillbakablickar och samtida kopplingar med Dan Karlholm, Lena Eriksson, Eva-Lena Bergström och Susanna Pettersson. Torsdagskväll med öppet till kl 21.

Konstmuseer som är publika, öppna för alla och handböcker i konstens historia växter fram parallellt, främst under 1800-talet. En vilja att sprida bildning och kunskap går hand i hand med ambitioner att skriva konstens historia som del av en stor berättelse. Här finns många idéer som krockar och skaver mot varandra, om den skapande konstnären som unik individ och kollektiva begrepp som tidsanda eller nation. Om upphöjd andlig exklusivitet för de få kännarna och en vilja till folkbildande upplysning.

Under kvällen gör vi historiska tillbakablickar och kopplar i samtal till dagens museers publika och pedagogiska arbete. Lena Eriksson, chef för pedagogik på Nationalmuseum samtalar med Susanna Pettersson, överintendent på Nationalmuseum, Dan Karlholm, professor i konstvetenskap vid Södertörns högskola och Eva-Lena Bergström, chef för arkiv och bibliotek på Nationalmuseum. De senare har både skrivit artiklar i katalogen till utställningen Inspiration – Iconic works och Dan Karlhom berättar mer om handböckerna och konstvetenskapens framväxt och Eva-Lena Bergström ger inblickar i hur museerna velat forma besökarnas konstförståelse och lära ut konsten att se på konst.

Plats: Södra ljusgården, på entréplan

Kostnad: Fri entré till torsdagsevenemanget

Ingen förbokning, begränsat antal platser.

I Restaurangen: Kvällens soppa och ett glas vin, 195 kr

Läs mer om Inspiration – Iconic works.

Det finns inga kommande händelser

Torsdagskväll på museet

Visste du att museet är öppet till kl 21 på torsdagar?

Perfekt för ett besök efter jobbet. Upptäck konsten och ät en bit eller kom in på en anspråkslös AW. Kvällsevenemangen är kostnadsfria och du behöver normalt inte boka plats i förväg.