Marie-Philippe Coupin de la Couperie, Raphael rättar till Fornarinas hår inför arbetet med hennes porträtt. Utförd 1824, olja på duk. Nationalmuseum.

Det finns inga kommande händelser

Rafael – den ideala skönhetens superstjärna

I nästan 300 år sågs den italienska renässanskonstnären Rafael som den mest betydande förebilden i den västerländska konsthistorien. Martin Olin berättar mer om denna konstens superstjärna. Torsdagskväll med öppet till kl 21.

Den italienska renässanskonstnären Rafael har haft en helt avgörande betydelse för den västerländska konsthistorien. I nästan 350 år sågs han som den mest betydande konstnärliga förebilden, oöverträffad i förmåga att fånga det sköna i måleri. I början av 1800-talet så kulminerade intresset i en nästan febrig idoldyrkan. Det var då inte bara hans måleri utan också hans livshistoria och person som fascinerade. Han blev helgonlikt upphöjd men tiderna förändrades och idag är kanske två änglar i nederkant av en av hans målningar mer publikt kända än Rafael själv. Martin Olin, forskningschef på Nationalmuseum berättar om Rafaels konst, hans särart och styrkor, vad som lockat i olika tider och varför Rafaels status som konstens superstjärna dalade under slutet av 1800-talet.

Mer om vad som gör ett konstverk odödligt och vad som krävs för att bli en klassiker hittar du i utställningen Inspiration – Iconic Works.

Plats: Södra ljusgården, på entréplan

Kostnad: Fri entré till torsdagsevenemanget

Ingen förbokning, begränsat antal platser.

I Restaurangen: Kvällens soppa och ett glas vin, 195 kr

Det finns inga kommande händelser

Torsdagskväll på museet

Visste du att museet är öppet till kl 21 på torsdagar?

Perfekt för ett besök efter jobbet. Upptäck konsten och ät en bit eller kom in på en anspråkslös AW. Kvällsevenemangen är kostnadsfria och du behöver normalt inte boka plats i förväg.