Biltokig – industridesign och folkrörelse

Biltokig, en utställning om bilkultur som fokuserar på den enorma kreativitet och utveckling inom bilbyggande som tog fart i Sverige efter andra världskriget. Utställningen görs i samarbete med journalisten, filmaren och fotografen Bobo Ericzén, känd från TV-programmet Biltokig. Utställningens öppnande har flyttats fram till 2024.

Det har formgivits och byggts fyrhjuliga fordon i Sverige alltsedan förra sekelskiftet. Efter andra världskriget blev svensk bilindustri en internationell framgång genom Saabs strömlinjeformade design och Volvos design grundad i ett säkerhetstänk. Samtidigt växte en stark bilbyggartradition fram i de svenska folkhemsgaragen där det redan på 1950-talet modifierades, byggdes om och amatörbyggdes hot rods och custombilar, något som fortsätter med full kraft än idag. Och kanske var det den folkhemsgrundade bilbyggarhobbyn som skapade dagens entreprenörsgrundade fordonsföretag, med Koenigsegg i spetsen, som ger eko över hela världen.  

Den som besöker utställningen kommer att få ta del av personliga berättelser, unika objekt och en både bred och djup titt på den svenska bilkulturen som engagerat miljontals människor sedan mer än ett halvt sekel tillbaka. I utställningen visas allt från de första designskisserna till några ikoniska, svenska bilmodeller till handformade karossdelar från custombilar skapade i garage runt hela Sverige. 

Bilutställningen som öppnar på Nationalmuseum 2024 kureras av journalisten och filmaren Bobo Ericzén som i 20 år producerat TV-serien ”Biltokig” i vilken han porträtterat och undersökt de svenska bilentusiasternas drivkraft och kultur.