25 maj–1 september 2019
25 maj–1 september 2019
Porträtt under tio år
En utställning av Nationalmuseum på Gripsholms slott i Mariefred

Porträtt under tio år

Sommarens utställning på Gripsholms slott med ett 30-tal porträtt skänkta av Gripsholmsföreningen bildar en kavalkad av svensk porträttkonst från 1840-talet och fram till idag. Här samsas traditionellt oljemåleri och teckningar med fotografisk porträtt.

Statens porträttsamling på Gripsholms slott i Mariefred är världens äldsta nationella porträttgalleri. Det grundades år 1822 och förvaltas av Nationalmuseum. Porträttsamlingen utökas varje år med ett antal verk varav ett hedersporträtt – föreställande någon välförtjänt svensk kvinna eller man - donerat av Gripsholmsföreningen. Ett urval av dessa visas alltid på slottet som en del av Statens porträttsamling.

Sommarens utställning på Gripsholms slott, Porträtt under tio år, består av en kavalkad av svensk porträttkonst från 1840-talet och fram till vår egen tid. Det 30-tal verken har alla skänkts av Gripsholmsföreningen under det senaste decenniet. Gemensamt för dessa verk är det intima formatet. Tekniken och uttrycket skiljer sig dock åt I utställningen finns exempel på allt från renodlat oljemåleri och teckningskonst till fotografiska porträtt och både kända och okända konstnärer finns representerade.


Besöksinfo

Nationalmuseum ansvarar för samlingar av konst och konsthantverk på en rad museer, slott och herresäten runt om i Sverige. Gripsholms slott i Mariefred är ett av dem.

Information om Gripsholms slotts öppettider, biljettpriser med mera hittar du på slottets webbplats.