Jan Davidsz. de Heem, Stilleben med vin, frukter och ostron
På annan plats
På annan plats
Sex sekler av samtid
17 juni 2018 till och med april 2019 på Nationalmuseum Jamtli i Östersund

Var tid har sin konst

Söndag 17 juni 2018 invigdes den nya konst- och designarenan Nationalmuseum Jamtli i Östersund. Premiärutställningen bjuder på samtidskonst från sex sekler med verk av bland andra Rembrandt, Rubens, Alexander Roslin, Ulrica Fredrika Pasch, Jenny Nyström och Carl Larsson.

Varje tid har sin samtidskonst, som just då är det senaste, det mest spektakulära och det mest moderna. Den här utställningen tar oss med på en resa i samtidskonsten från 1500-talet till idag.

Längs en tänkt tidslinje får vi följa de stora dragen i den europeiska konsthistorien. Tematiska utvikningar breddar och fördjupar perspektiven. Vi får en inblick i vad som påverkat konsten vid olika tider, liksom vilka och varför. Sammanlagt visas cirka 180 målningar, teckningar, skulpturer, konsthantverks- och designföremål. De berättar om vår historia under sex sekel.

Konstverken i utställningen är alla nyckelverk i Nationalmuseums samlingar. Det här är första gångens som en så betydande del av Sveriges nationella konst- och designsamling visas utanför Stockholm.

Sex sekler av samtid visas på Nationalmuseum Jamtli till mitten av 2019 och ersätts därefter med en ny utställning ur Nationalmuseums samlingar.


Rafael, eg. Raffaello Sanzio,, Madonna Lactans (tidigare attribuerad till Timoteo Viti)
Jan Davidsz. de Heem, Stilleben med vin, frukter och ostron
Peter Paul Rubens, Offer till Venus. Fri kopia efter målning av Tizian.
Alexander Roslin, Zoie Ghika, moldavisk prinsessa
Johann Joachim Kändle, Terrin som ingår i den "Brühlska Svanservisen". Tillverkad 1737 - 1741 vid Porzellan-Manufaktur Meissen.
Ulrica Fredrica Pasch, Damporträtt, utfört 1779
Dricksglas, Tillverkat under första hälften av 1700-talet vid Kungsholms glasbruk.
Carl Larsson, Studiehörnet. Esbjörn. Signerad 1912.
Jenny Nyström, Konvalescenten
Albert Louis Dammouse, Vas. Fomgiven 1895-1897 för Manufacture nationale de Sèvres.
 Sylvia Stave, Vattenkanna "3834". Formgiven  1936 för C G Hallbergs Guldsmeds AB.
Björn Trägårdh, Fåtölj "Modell nr 184", en av ett par. Formgiven troligen 1930 - 1932, tillverkad på 1930-talet för Svenskt Tenn AB.
Clarence Bull, Skådespelerskan Greta Garbo. Rollporträtt ur "Mata Hari", Negativ 1931. Gelatinsilverfotografi. Senare odaterad kopia.
Ida-Lovisa Rudolfsson, Textil "Det var något med himlen", Utförd 2014.
 Alexander Tallén, Figurin "Together at last", Utförd 2016.
Jonathan Ive, Apple Inc., Bärbar dator, " iBook", Producerad från 1999, Plast, metall

Nationalmuseum Jamtli

Nationalmuseum Jamtli är en ny arena för konst- och designupplevelser i Östersund. Här kombineras Jamtlis prisbelönta pedagogik med Nationalmuseums unika samlingar och kunskap. Konstmuseibyggnaden är uppförd i direkt anslutning till Jamtlis museum och är ritad av arkitektfirman Henning Larsen Architects i Danmark. Nationalmuseum Jamtli öppnar 17 juni 2018.

Läs mer på Jamtlis webbplats