Följande innehåll kommer användas i webbturen

Rubrik (Denna text visas över "Läs mer" texten samt över alla samlade verk i samlingen):

Skulpturgården


Text (Denna text kommer visas under rubriken för webbturen):

I början av 1800-talet användes främst mytologi och gudar för att berätta om ideal och värderingar. För en socialt framgångsrik man var det hedrande att avbildas på antikt vis i toga (mantel). Men tidens stora och omtumlande samhällsförändringar påverkade även konsten och människor började avbildas alltmer verklighetstroget med moderna kläder, frisyrer och skönhetsfel.

Urvalet av porträtt i Skulpturgården speglar samhällsutvecklingen. Flera av de avbildade personerna var med och byggde upp det moderna Sverige. Här finns en folkskolepedagog, den svenska gymnastikens fader, en kanal- och järnvägsbyggare, politiker, författare och Nationalmuseums byggledare.

1800-talet var ett mansdominerat samhälle, med sämre möjligheter för kvinnor att få utbildning och inflytande. Få framstående kvinnor är representerade i Nationalmuseums samling. En central gestalt, författaren Fredrika Bremer, har därför valts som utgångspunkt för ett särskilt pedagogiskt projekt om genus, porträttkonst och skulptörens arbetsprocess.


Text för fler Samlingar (Detta är locktexten för fler webbturer som visas längst ned på sidan):

Ingen text angiven


Objektlista

I sorg

Artist: Theodor Lundberg

Title: I sorg

Description:

Kvinnan ligger ihopkrupen och gömmer sitt ansikte. Ambitionen var att väcka starka känslor. Lundbergs skulptur uttrycker sorg och uppgivenhet. Hon väcker medkänsla, men även känslor av att det är oanständigt att nyfiket betrakta henne. Det är ett högst privat ögonblick. Hon är innesluten i sig själv, naken, försvarslös och utlämnad åt våra blickar.
Datafält Värde
Titel I sorg
Artist Theodor Lundberg, Swedish, född 1852-06-21, död 1926-01-03
Teknik/Material Marmor
Mått Mått 110 cm
Datering Utf. 1900
Förvärv Inköp 1900 statliga inköpsmedel
Inventarienummer NMSk 908
Fredrika Bremer, författare

Artist: Carl Gustaf Qvarnström

Title: Fredrika Bremer, författare

Description:

Projekt Fredrika Bremer

Få porträtt i Nationalmuseums 1800-talssamling föreställer framstående yrkeskvinnor. Det speglar tidens ojämlika förhållanden, där kvinnor hade sämre möjligheter att skaffa sig utbildning och inflytande. Fredrika Bremer finns avbildad i gips, men bysten är för ömtålig för Skulpturgårdens miljö. För att kunna visa Bremer fick porträttet därför en skyddande glashuv. Det blev dessutom utgångspunkt för ett pedagogiskt projekt om genus, porträttkonst och skulptörens arbetsprocess.


Fredrika Bremer var en av sin tids mest kända svenskar och är en pionjär inom kvinnorörelsen. Hon skrev om aktuella samhällsfrågor, såsom romanen Hertha (1856). Den handlar om kvinnors rätt att förklaras myndiga och väckte stor debatt. År 1858 ändrades lagen och ogifta kvinnor kunde ansöka om att bli myndiga vid 25 års ålder. Som myndiga kunde kvinnor utan tillstånd från manlig förmyndare ingå avtal, sköta sin ekonomi och driva egna företag. Carl Gustaf Qvarnströms porträtt i gips är daterat 1866, året efter Fredrika Bremers död. Sannolikt är det gjort efter fotografi och var troligen avsett att utföras i ett mer beständigt material. Qvarnström avled själv året därpå och hann inte hugga porträttet i marmor. Han var, liksom Bremer, viktig för kvinnosaken. Under Qvarnströms tid som direktör på Konstakademien inrättades den första avdelningen för kvinnor 1864. Om Qvarnström hade utfört bysten i marmor hade gipsversionen använts som modell. För att skona gipsoriginalet lät museet i stället framställa en ny proportionsmodell. En kamera roterades runt gipsen och tog 144 bilder. Bilderna bearbetades digitalt och med hjälp av en 3D-skrivare skrevs ett nytt exemplar ut i nylon, och skickades till en skulptör i Carrara i Italien. Med hjälp av en så kallad punkteringsapparat överförde skulptören modellens mått till ett stenblock. Genom att flytta apparaten mellan modellen och stenen märks punkter ut som visar hur djupt stenen ska huggas. När alla punkterna huggits fram till sitt rätta djup friläggs ytorna däremellan. Marmorhuggning är tidskrävande. Det tog flera månader att hugga bysten av Fredrika Bremer. Först används grova verktyg som mejslar, hammare, klubbor och borrar. Slutarbetet görs med finare verktyg som filar, slipstenar och sandpapper. För att ge stenen liv och rörelse låter skulptören släta och råa ytor, som reflekterar ljuset olika, spela mot varandra. För att kunna visa flera steg i processen har Bremer inte huggits helt klar, utan är på väg att framträda ur marmorblocket.

Datafält Värde
Titel Fredrika Bremer, författare
Artist Carl Gustaf Qvarnström, Swedish, född 1810, död 1867
Teknik/Material Gips
Mått Basplatta 21 cm, 62,2 x 40,9 x 30,7 cm , Mått 62 cm
Datering Sign. 1866
Förvärv Inköp 1869
Inventarienummer NMSk 607
Helena, Menelaos gemål

Artist: Bengt Erland Fogelberg

Title: Helena, Menelaos gemål

Description:

Den ideala människan

I början av 1800-talet dominerades skulpturkonsten av klassicismens tro på en förädlad verklighet. Resultatet av denna idealism var ett svalt och ungt kroppsideal med kyska kvinnor och heroiska män. Verkliga och sensuella kroppar eftersträvades inte, men dräkter och accessoarer avbildades i detalj. Idealet passade den vita marmorn, på en gång kall och sinnlig. Motiv hämtades från välkända mytologiska eller religiösa berättelser i syfte att fostra betraktaren till en ädel människa. Antik grekisk och romersk konst var förebilder. Skulpturer i marmor var ofta beställningsarbeten för en representativ miljö. Flera av skulptörerna som finns representerade här hade ateljé i Rom.


I den grekiska mytologin var Helena dotter till guden Zeus och hustru till Menelaos, kung av Sparta. Hennes stora skönhet orsakade konflikter. Trots att Helena var gift lovade kärleksgudinnan Afrodite bort henne till prins Paris av Troja. När han for till Sparta och förde bort Helena utbröt trojanska kriget.

Datafält Värde
Titel Helena, Menelaos gemål
Artist Bengt Erland Fogelberg, Swedish, född 1786, död 1854
Teknik/Material Carraramarmor
Mått Mått 55 cm, 55 x 28 x 23 cm , 19,5 cm
Förvärv Gåva 1860 kungl. sekreteraren Johan Filip Hebbe
Inventarienummer NMSk 396
Bacchushuvud

Artist: Johan Niklas Byström

Title: Bacchushuvud

Description:

Bysten föreställer Bacchus, som i romersk mytologi var rusets och vinets gud. På Warwickvasen, som står i mitten av Skulpturgården, avbildas Bacchus som en skäggig, drucken gammal gubbe med stort hårsvall. Här är vinets gud i stället en sval och behärskad ung man med ett vackert huvud, krönt av eleganta lockar och en krans av perfekta vindruvor.
Datafält Värde
Titel Bacchushuvud
Artist Johan Niklas Byström, Swedish, född 1783, död 1848
Teknik/Material Marmor
Mått Mått 74 cm
Förvärv Gåva 1846 Per Ulmgrens arvingar
Inventarienummer NMSk 383
Torsten Rudensköld, pedagog

Artist: Carl Gustaf Qvarnström

Title: Torsten Rudensköld, pedagog

Description:

Torsten Rudenschöld var skolpolitiker. År 1842 kom lagen om obligatorisk skolgång. Rudenschöld arbetade för att etablera och utveckla folkskolor runt om i landet. Han växte upp i en välbärgad herrgårdsmiljö, men fick senare uppleva hur människor tvingades kämpa för sitt uppehälle. När Rudenschöld gav arbetarna bättre villkor fick han sparken. I stället engagerade han sig i att bygga upp folkskolan och såg den som en väg till samhällsförändring.
Datafält Värde
Titel Torsten Rudensköld, pedagog
Artist Carl Gustaf Qvarnström, Swedish, född 1810, död 1867
Teknik/Material Marmor
Mått Mått 67 cm
Förvärv Gåva 1899 brukspatron Hjalmar Petrés dödsbo
Inventarienummer NMSk 892
Per Henrik Ling, professor, skald

Artist: Hans Michelsen

Title: Per Henrik Ling, professor, skald

Description:

Ling grundade 1813 dagens Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH. Syftet var att utbilda lärare till skolan och armén. Napoleonkrigen och den svenska förlusten av Finland väckte en önskan om att slå vakt om nationellt självstyre. Ling inspirerades av ”de gamle göters frihetsanda”. Han skrev om fornnordiska ämnen och ansåg att fysisk fostran stärker folket och nationen. Lings program för kroppsövningar spreds såväl i Sverige som internationellt. Han utvecklade även sjukgymnastik och klassisk, så kallad svensk, massage.
Datafält Värde
Titel Per Henrik Ling, professor, skald
Artist Hans Michelsen, Norwegian, född 1789, död 1859
Teknik/Material Marmor
Mått Mått 73,5 cm, Vikt 100 kg
Förvärv Inköp 1891
Inventarienummer NMGrh 3178
Faun lekande med sin yngre broder

Artist: Johannes Fritiof Kjellberg

Title: Faun lekande med sin yngre broder

Description:

Skulpturen är ett exempel på hur konsten vid 1800-talets mitt fortfarande dominerades av idealism i klassicismens anda, men rör sig mot mer verkliga skildringar. Figurerna är framställda som mytiska naturväsen. Samtidigt ser den lilla pojken och den äldre brodern ömsint på varandra. Gipsmodellen till skulpturen ställdes ut på Konstakademien 1866. Marmorversionen, beställdes av Nationalmuseum.
Datafält Värde
Titel Faun lekande med sin yngre broder
Artist Johannes Fritiof Kjellberg, Swedish, född 1836-02-06, död 1885-12-16
Teknik/Material Marmor
Mått Mått 150 cm
Förvärv Inköp 1886 Sophia Gieseckes stiftelse
Inventarienummer NMSk 769
Nils Ericson, friherre, ingenjör

Artist: Johannes Fritiof Kjellberg

Title: Nils Ericson, friherre, ingenjör

Description:

Nils Ericson var pionjär inom det svenska kanal-och järnvägsbyggandet. Karriären inleddes vid bygget av Göta kanal, där även hans far Olof och bror John var verksamma. Nils Ericson fortsatte vid Trollhätte kanal och Slussen i Stockholm. År 1854 fick han statens uppdrag att utveckla ett svenskt järnvägsnät med stambanor. Därmed fick han stor betydelse för uppbyggandet av en modern infrastruktur. Ericson står staty framför Stockholms central. Brodern John blev uppfinnare, emigrerade 1839 till USA och konstruerade USS Monitor, det ångdrivna pansarfartyget som bidrog till att nordstaterna segrade i amerikanska inbördeskriget.
Datafält Värde
Titel Nils Ericson, friherre, ingenjör
Artist Johannes Fritiof Kjellberg, Swedish, född 1836-02-06, död 1885-12-16
Teknik/Material Marmor
Mått Mått 83 cm
Förvärv Gåva 1877 Nils Ericsons söner
Inventarienummer NMSk 689
Flicka bärande vindruvor

Artist: Jacob (Giacomo) Lundberg

Title: Flicka bärande vindruvor

Description:

Skulpturen är på samma gång idealiserad och en levande ögonblicksbild. Hårets lockar är stiliserade och klänningens veck liknar de draperingar som ofta skyler antika skulpturer. Skulptören Jacob Lundberg tog sig namnet ”Giacomo” när han flyttade till Italien, där han assisterade både Byström och Fogelberg med marmorhuggning.
Datafält Värde
Titel Flicka bärande vindruvor
Artist Jacob (Giacomo) Lundberg, född 1792, död 1893
Teknik/Material Marmor
Mått Mått 94 cm
Datering Utf. 1857
Förvärv Testamentarisk gåva 1895 Robert Constantin och Maria Eleonora Berggren
Inventarienummer NMSk 868
Dopängel

Artist: Bertel Thorvaldsen

Title: Dopängel

Description:

Ängeln är en dopfunt utförd av den danske skulptören Thorvaldsen för Vor Frue Kirke i Köpenhamn. Placerad i mittgångens slut, framför altaret, skulle kyrkobesökare uppleva att ängeln kom dem till mötes, redo att genom dopet uppta människor i den kristna gemenskapen. Den ersattes senare av en knäböjande dopängel och bakom ängeln reser sig en monumental Kristusfigur med öppna armar. Thorvaldsen var, förutom Antonio Canova, tidens främste skulptör.
Datafält Värde
Titel Dopängel
Artist Bertel Thorvaldsen, Danish, född 1768-11-13 eller 1770-11-19, född 1768-11-13 eller 1770-11-19, död 1844-03-24
Teknik/Material Marmor
Mått Mått 181 cm
Förvärv Inköp 1932
Inventarienummer NMSk 1363
Ung kvinna med blomsterkrans i håret

Artist: Johan Niklas Byström

Title: Ung kvinna med blomsterkrans i håret

Description:

Huvudet är inte ett porträtt, utan en idealbild av en ung, vacker kvinna. Den vita marmorn är polerad till perfektion. Skulptören Niclas Byström arbetade nästan hela sitt liv i Rom, där han tog intryck av den antika konsten och blev en representant för en kylig klassicism. Även om antika skulpturer unrsprungligen var bemålade, eftersträvades nu den rena vita marmorn.
Datafält Värde
Titel Ung kvinna med blomsterkrans i håret
Artist Johan Niklas Byström, Swedish, född 1783, död 1848
Teknik/Material Carraramarmor
Mått Mått 53,5 cm, 53,5 x 26 x 22 cm , 20 cm
Förvärv Gåva 1866 änkedrottning Josefina
Inventarienummer NMSk 385
Apollo Kitharoidos

Artist: Bengt Erland Fogelberg

Title: Apollo Kitharoidos

Description:

Apollon är i grekisk mytologi gud för läkekonst, musik och dikt. I den klassiska konsten avbildas han ofta spelande på en lyra, ett antikt stränginstrument. Karl XIV Johan beställde skulpturerna Apollon och Venus av Fogelberg, som utförde dem i sin ateljé i Rom. De väckte stor uppmärksamhet och flera personer beklagade att de skulle lämna Italien och transporteras hela vägen till Stockholm.
Datafält Värde
Titel Apollo Kitharoidos
Artist Bengt Erland Fogelberg, Swedish, född 1786, död 1854
Teknik/Material Carraramarmor
Mått Mått 242 cm
Datering Sign. 1838
Förvärv Gåva 1866 änkedrottning Josefina
Inventarienummer NMSk 390
Venus

Artist: Bengt Erland Fogelberg

Title: Venus

Description:

Venus är den romerska mytologins motsvarighet till grekernas kärleksgudinna Afrodite. I handen håller hon äpplet som Paris, den nakne ynglingen, gav henne som pris i en skönhetstävling. Vid gudinnans fötter står hennes son, kärleksguden Amor. Skulpturen har stora likheter med Venus från Milo, som hittades på den grekiska ön Melos 1820. Fogelberg hade sett den i Rom. Den antika skulpturen ansågs representera absolut skönhet och finns i dag i Louvren.
Datafält Värde
Titel Venus
Artist Bengt Erland Fogelberg, Swedish, född 1786, död 1854
Teknik/Material Carraramarmor
Mått Mått 180 cm
Datering Utf. 1838
Förvärv Gåva 1866 änkedrottning Josefina
Inventarienummer NMSk 391
Selma Lagerlöf, författare

Artist: Knut Gustaf Emil Malmqvist

Title: Selma Lagerlöf, författare

Description:

En mer verklig människa

Under 1800-talets andra hälft började mer realistiska tendenser synas inom skulpturkonsten. Den moderna konstscenen flyttade från Rom till Paris. Ämnesvalen vidgades och karaktären förändrades, med starka känslor och livligare kroppsspråk. Antalet offentliga skulpturer ökade. Den blev ett vanligare inslag i stadsbilden och fick stor synlighet på Salongen i Paris. Det förekom många nakna kvinnofigurer som symboliserade naturfenomen eller sinnesstämningar, vilka självklart drog till sig männens blickar.


Selma Lagerlöfs första roman Gösta Berlings saga utkom 1891. Hon fick 1909 Nobelpriset i litteratur och blev 1914 den första kvinnan i Svenska Akademien. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906–1907) blev internationellt känd. Den var ett beställningsverk för folkskolan som läsebok i svensk geografi. Lagerlöf är än i dag en av de mest populära svenska författarna.

Datafält Värde
Titel Selma Lagerlöf, författare
Artist Knut Gustaf Emil Malmqvist, Swedish, född 1865, död 1926
Teknik/Material Marmor
Mått Mått 66 cm
Datering Utf. ca 1900
Förvärv Inköp 1922
Inventarienummer NMGrh 3184
Snöklockan

Artist: Per Hasselberg

Title: Snöklockan

Description:

Den unga kvinnan intar en pose, hon blundar och höjer ena armen som om hon just håller på att vakna. Skulpturen är typisk för den klassiska salongskonsten där den nakna objektifierade kvinnokroppen stod i centrum. Snöklockan sägs symbolisera vårens ankomst. Hon är skildrad ur den heterosexuella manliga blickens perspektiv och vårblomman ska förstås som ett tecken för kvinnlig pubertet. Men den unga kvinnans eget begär varken efterfrågas eller syns.
Datafält Värde
Titel Snöklockan
Artist Per Hasselberg, Swedish, född 1849, död 1894
Teknik/Material Marmor
Mått Vikt 175 kg, Mått 161 cm
Datering Sign. 1883
Förvärv Inköp 1883
Inventarienummer NMSk 746
Bebådelsen

Artist: Sigrid Blomberg

Title: Bebådelsen

Description:

Skulpturen föreställer den knäböjande jungfru Maria som tar emot ärkeängeln Gabriels budskap: hon ska bli havande med Guds son, Jesus Kristus. Fokus ligger på Marias ansikte. Hela hennes kropp uttrycker att hon är närvarande i stunden och koncentrerat tar emot budskapet. Bebådelsen var det första verk av en kvinnlig skulptör som Nationalmuseum köpte in till samligen. Skulpturen blev mycket omtyckt och har ofta reproducerats. Den står på sin originalsockel av italiensk gul marmor.

Linda Hinners, intendent, berättar.
Datafält Värde
Titel Bebådelsen
Artist Sigrid Blomberg, Swedish, född 1863, död 1941
Teknik/Material Marmor
Mått Mått 138,5 cm
Datering Sign. 1899
Förvärv Inköp 1900
Inventarienummer NMSk 920
Dimman

Artist: Gustaf (Gusten) Lindberg

Title: Dimman

Description:

Kvinnan har just stigit upp ur vattnet. Skulpturen skildrar dimman, ett naturfenomen som i folktro är ett tillstånd mellan det verkliga och det overkliga. Det egentliga motivet är dock den nakna kvinnokroppen. Det är inte en idealiserad skönhet, utan en verklig kvinna av kött och blod som uttrycker välbehag. Hon är utlämnad till betraktarens blick. Skulpturen blev mycket populär och tillverkades i flera exemplar. Den finns bland annat på Strömparterren i Stockholm och i Trädgårdsföreningens park i Göteborg.
Datafält Värde
Titel Dimman
Artist Gustaf (Gusten) Lindberg, Swedish, född 1852, död 1932
Teknik/Material Marmor
Mått Mått 175 cm
Datering Utf. 1904
Förvärv Inköp 1904
Inventarienummer NMSk 955
Viktor Rydberg, författare

Artist: Christian Eriksson

Title: Viktor Rydberg, författare

Description:

Viktor Rydberg hade en fattig uppväxt, men lyckades tack vare sin begåvning skaffa sig utbildning och en karriär som journalist. Från 1850-talet och fram till sin död var han en av Sveriges ledande författare. Singoalla (1857) är en historisk roman som handlar om otillåten kärlek. Rydberg skrev även dikten Tomten (1881), som inleds med strofen ”Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma”.
Datafält Värde
Titel Viktor Rydberg, författare
Artist Christian Eriksson, Swedish, född 1858, död 1935
After Per Hasselberg, Swedish, född 1849, död 1894
Teknik/Material Marmor
Mått 62,5 x 44 x 32,5 cm, Mått 65 cm
Datering Utf. 1896, Formg. 1880
Förvärv Gåva 1896 bokförläggaren Albert Bonnier
Inventarienummer NMGrh 3181
Anna Bredberg, gift Flensburg, konstnär

Artist: Walter Runeberg

Title: Anna Bredberg, gift Flensburg, konstnär

Description:

Walter Runeberg har avbildat konstnären Anna Bredberg i samtida kläder och frisyr. Det är inte ett porträtt av en yrkeskvinna, utan en idealiserad bild av en ärbar och älskvärd hustru. Anna Bredberg var syster till den mer kända konstnären Mina Carlson-Bredberg.
Datafält Värde
Titel Anna Bredberg, gift Flensburg, konstnär
Artist Walter Runeberg, Finnish, född 1838, död 1920
Teknik/Material Marmor
Mått 65,5 x 41,7 x 31 cm, 19 x 19 cm , Mått 65,5 cm
Förvärv Testamentarisk gåva 1982 Elsa Flensburg
Inventarienummer NMSk 2255
Johan Kleen, adlad af Kleen, generalmajor

Artist: Gustaf Alfred Nyström

Title: Johan Kleen, adlad af Kleen, generalmajor

Description:

Johan Kleen var byggledare för Nationalmuseum. Han gjorde karriär som fortifikationsingenjör vid byggprojekt i Karlskrona och Karlsborg. År 1847 blev han adjutant hos Oskar I och fick kort därefter uppdraget att leda byggandet av Nationalmuseum. Han var länken till arkitekten Friedrich August Stüler, som under hela projektet befann sig i Berlin. Det kostsamma bygget blev hårt kritiserat och Kleen fick kämpa för att förverkliga Stülers vision.
Datafält Värde
Titel Johan Kleen, adlad af Kleen, generalmajor
Artist Gustaf Alfred Nyström, Swedish, född 1844, död 1897
Teknik/Material Marmor
Mått Mått 82 cm
Förvärv Inköp 1889 Sophia Gieseckes stiftelse
Inventarienummer NMSk 809
Louis de Geer, friherre, politiker, ämbetsman

Artist: Per Hasselberg

Title: Louis de Geer, friherre, politiker, ämbetsman

Description:

Louis de Geer var liberal politiker och ledde moderniseringen av Sverige. Han bidrog till att avskaffa ståndsriksdagen och till att införa ett modernt valsystem. Från 1866 fick alla män med fast egendom eller beskattningsbar inkomst rösträtt. Under hans tid som justitieminister stiftades lagen om att ogifta kvinnor kunde ansöka om att bli myndiga vid 25 års ålder samt lagar om inskränkt husaga, utökad religionsfrihet och oäkta barns arvsrätt.
Datafält Värde
Titel Louis de Geer, friherre, politiker, ämbetsman
Artist Per Hasselberg, Swedish, född 1849, död 1894
Teknik/Material Marmor
Datering Sign. 1894
Förvärv Inköp 1894 Sophia Gieseckes stiftelse
Inventarienummer NMSk 862
Gunnar Wennerberg, skald, ecklesiastikminister

Artist: John Börjeson

Title: Gunnar Wennerberg, skald, ecklesiastikminister

Description:

Gunnar Wennerberg fick 1861 uppdraget att ställa samman Nationalmuseums samling. Han ingick även i den grupp som utformade inredning och utställningar inför museets öppnande 1866. Wennerberg var konstkännare, skald lektor i filosofi och ämbetsman. Mellan åren 1870 och 1875 var han ecklesiastikminister (kyrko- och utbildningsminister).
Datafält Värde
Titel Gunnar Wennerberg, skald, ecklesiastikminister
Artist John Börjeson, Swedish, född 1835-12-30, död 1910-01-29
Teknik/Material Marmor
Mått Mått 94 cm, 94,3 x 54,5 x 34 cm , 31 x 33,3 cm
Förvärv Beställd 1897, inköp 1899
Inventarienummer NMSk 900
Före tävlingskampen

Artist: Carl Mortensen

Title: Före tävlingskampen

Description:

Skulpturen föreställer en vältränad atlet. Carl Mortensen specialiserade sig på att avbilda idrottsmän. Modellen är både en realistisk och idealiserad kropp. Här är den nakna manliga kroppen objektifierad. Skulpturen vittnar om det tidiga 1900-talets vurm för den vältränade manskroppen, förebild för hela samhället i en tid av rädsla för kulturellt och nationellt förfall. Tävlingssport ökade i betydelse och det nya idealet betonade individens förmåga.
Datafält Värde
Titel Före tävlingskampen
Artist Carl Mortensen, Danish, född 1861, död 1945
Teknik/Material Marmor
Mått Mått 183 cm
Datering Utf. 1899 - 1903
Förvärv Gåva 1903 Carl von Platen
Inventarienummer NMSk 946
Oden

Artist: Bengt Erland Fogelberg

Title: Oden

Description:

Tre fornnordiska gudar

Karl XIV Johan beställde tre fornnordiska gudar i kolossalformat av skulptören Bengt Erland Fogelberg, verksam i Rom. Oden anlände till Stockholm 1831, medan Tor och Balder levererades ett år efter kungens död, 1845. När Nationalmuseum öppnades 1866 stod alla tre i entrén.

Under 1800-talet användes fornnordiska motiv för att stärka den nationella självbilden efter förlusten av Finland 1809. Man ville slå vakt om rätten till självstyre och sökte föredömen i en idealiserad bild av den av fornnordiska tiden, präglad av frihet. När den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte valdes till svensk kronprins jämfördes han med Oden.


Oden var den mäktigaste guden i nordisk mytologi. Skulptören Bengt Erland Fogelberg kombinerar här antikens Jupiter från Otricoli (i Vatikanen) med romerska framställningar av germanska krigare. Oden med korparna Hugin (tanken) och Munin (minnet) på hjälmen blir därmed en blandning av klassiska och nordiska ideal. Karl XIV Johan, som beställde skulpturen, hade likt Oden kommit utifrån till asarnas land och blivit dess härskare.

Datafält Värde
Titel Oden
Artist Bengt Erland Fogelberg, Swedish, född 1786, död 1854
Teknik/Material Carraramarmor
Mått 3055 kg, Mått 312 cm , 175 x 89 cm
Datering Utf. 1830
Förvärv Gåva 1865 Karl XV
Inventarienummer NMSk 392
Balder

Artist: Bengt Erland Fogelberg

Title: Balder

Description:

Balder är Odens son i den fornnordiska mytologin. Han är ljusets gud, god och vis. Fogelbergs Balder framstår i jämförelse med Oden och Tor som vek och sårbar. Släktskapet med skulptören Thorvaldsens Kristus (1838) är tydlig och Balder framställs som en nordisk Kristusfigur. De avbrutna pilarna och det trasiga svärdet vid fötterna visar att detta är Balder. Naturen hade svurit en ed att skydda guden och därför bröts pilar som träffade honom.
Datafält Värde
Titel Balder
Artist Bengt Erland Fogelberg, Swedish, född 1786, död 1854
Teknik/Material Carraramarmor
Mått 1890 kg, Mått 257 cm , 165 x 81 cm
Datering Utf. 1844
Förvärv Gåva 1866 änkedrottning Josefina
Inventarienummer NMSk 394
Tor

Artist: Bengt Erland Fogelberg

Title: Tor

Description:

Åskguden Tor far i den fornnordiska mytologin fram över himlavalvet i en vagn dragen av två bockar. Han övervakar världen, jagar onda jättar och bringar ordning ur kaos. Kraftbältet och handskarna av järn gör honom stark och när han blir arg svingar han sin hammare Mjölner så att det blixtrar och dundrar. Tor har likheter med den romerska halvguden Herkules, men hammaren, bockskinnskläderna och näbbskorna visar att detta är den nordiske guden.
Datafält Värde
Titel Tor
Artist Bengt Erland Fogelberg, Swedish, född 1786, död 1854
Teknik/Material Carraramarmor
Mått 2360 kg, Mått 280 cm , 150 x 88 cm
Datering Utf. 1844
Förvärv Gåva 1865 hertig Oscar
Inventarienummer NMSk 393