Följande innehåll kommer användas i webbturen

Rubrik (Denna text visas över "Läs mer" texten samt över alla samlade verk i samlingen):

Tidslinjen: 1897


Text (Denna text kommer visas under rubriken för webbturen):

På väg in i industriåldern!

Tänk dig att du besöker en av 1800-talets stora konst- och industriutställningar. I en spektakulär mässhall av glas och gjutjärn promenerar du runt bland häpnadsväckande konstnärliga och högteknologiska nyheter. De är skapade av konstnärer och producenter som tävlar om uppmärksamhet, medaljer och kunder.



Mässor och varuhus var nya fenomen och en följd av teknikutveckling och industrialisering. I jordbruket behövdes färre människor som arbetskraft. I stället sökte många försörjning i städer och industrier. Följden blev sociala och kulturella förändringar samt en ny ekonomi där fler lönearbetade och kunde konsumera.


Porslinsindustrin hade särskilt stora framgångar. Den saluförde stolt moderna varor, men för att tilltala konservativa och ovana köpare fortsatte tillverkningen av historiska modeller och motiv.


Text för fler Samlingar (Detta är locktexten för fler webbturer som visas längst ned på sidan):

Ingen text angiven


Objektlista

Grosshandlare Robert Constantin och fru Maria Eleonora Berggren

Artist: Gottfrid Virgin

Title: Grosshandlare Robert Constantin och fru Maria Eleonora Berggren

Description:

Grosshandlare Berggren hade en modern salong, som enligt tidens ideal visade på smak och kultivering. Det var en personlig blandning. Äldre konst samsades med en nytillverkad rokokosoffa i 1700-talsstil och en mönstrad heltäckningsmatta. På bordet står David Hechlers elfenbensskulptur Korsnedtagningen från 1651. På väggen hänger Nils Anderssons samtida verk Skogslandskap med herdegossar och boskap signerat 1856. Båda finns nu i museets samling.
Datafält Värde
Titel Grosshandlare Robert Constantin och fru Maria Eleonora Berggren
Artist Gottfrid Virgin, Swedish, född 1831, död 1876
Teknik/Material Olja på duk
Mått Mått 76 x 65 cm, Ram 105 x 94 x 10 cm
Förvärv Testamentarisk gåva 1895 Grosshandlare Robert Berggren
Inventarienummer NM 5762
Snurrstol

Artist: Unknown

Title: Snurrstol

Description:

Fornnordisk stil

Fornnordiska motiv användes på 1800-talet i Sverige, Danmark, Norge och Finland inom alla konstnärliga fält. Det sågs som ett skandinaviskt alternativ till renässansen. Motiven skulle förmedla såväl moraliska och politiska budskap, som romantiska fantasier om fornstora dagar.

Inspirationen hämtades ofta från arkeologiska fynd och historiska föremål på museer. Vikingarna glorifierades och vikingatiden blev ett vetenskapligt begrepp.


Kontorsstolen i nordisk stil går att snurra. Den har tillhört Karl XV och är ett exempel på hur 1800-talets formgivare på ett kreativt sätt blandade gammalt och nytt. Stolen visar ägarens intresse för svensk historia och har samtidigt modern funktion. Snurrmekanism var en nyhet på den stora konst- och industriutställningen i Crystal Palace i London 1851. Ritningar publicerades 1888 i Svensk Konstslöjd. Organ för den inhemska konstflitens främjande.

Datafält Värde
Titel Snurrstol
Teknik/Material Ek
Förvärv Testamentarisk gåva 1873 Karl XV
Inventarienummer NMK CXV 1798
Vas, "Jaktnymf och fauner"

Artist: Julius Kronberg

Title: Vas, "Jaktnymf och fauner"

Description:

Nyrokoko

Rokoko är en stil inom konst, arkitektur och konsthantverk från 1700-talets mitt. Typiskt är slingrande, kurviga former och motiv som snäckor och växter. På 1800-talet fick stilen en ny, mer söt och lekfull tolkning. Den ansågs passa i sällskapsrum, inte i matsalar eller andra formella miljöer där seriösa samtal fördes.

På 1700-talet skulpterades de komplicerade ornamenten av skickliga hantverkare. 1800-talets konstindustrier göt ornament till både möbler och porslin industriellt i formar. Pris och kvalitet sjönk, men fler kunde förgylla hemmet med nytillverkad rokoko.


Genom att avbilda Julius Kronbergs skandalomsusade målning Jaktnymf och fauner på en urna väckte Gustavsberg intresse samtidigt som företaget visade att mästarmålaren Franz Meders kompetens var jämförbar med Kronbergs.

Datafält Värde
Titel Vas, "Jaktnymf och fauner"
After Julius Kronberg, Swedish, född 1850-12-11, död 1921-10-17
Manufacturer Gustavsberg
Made by Franz Meder, Austrian, verksamhetsperiod slutet av 1800-talet
Teknik/Material Flintgods, målad dekor, förgylld
Mått Mått 65 x 35,5 x 20 cm
Datering Tillv. 1896
Förvärv Gåva 2000 Kooperativa Förbundet
Inventarienummer NMGu 3920
Gustav Vasa finner sin gemål Katarina Stenbock sovande

Artist: Hugo Salmson

Title: Gustav Vasa finner sin gemål Katarina Stenbock sovande

Description:

Nyrenässans

Vid 1800-talets mitt uppstod nya ekonomiska och konstnärliga möjligheter, men även oro för att industrisamhället skulle leda till kulturellt förfall. Många sökte vägledning i äldre tid. 1400- och 1500-talets renässans sågs som en höjdpunkt i historien och blev en viktig internationell inspirationskälla.

Dess motiv användes för att de var spännande, vackra och sålde bra. Men ibland fanns en djupare innebörd; renässansen ansågs också stå för kultur, kunskap, tradition, stabilitet och trovärdighet. Därför fick banker och kulturinstitutioner som Nationalmuseum formen av renässanspalats.


Den svenske renässanskungen Gustav Vasa, som är avbildad i den stora väggmålningen i Nationalmuseums övre trapphall, brukar framställas som en hjälte. Här får han dock finna sig i att höra sin trettio år yngre, tredje hustru, prata i sömnen om sin före detta fästman. Notera likheterna mellan målningens renässansmiljö och de nytillverkade stolarna i renässansstil från L.O. Smiths matsal.

Datafält Värde
Titel Gustav Vasa finner sin gemål Katarina Stenbock sovande
Artist Hugo Salmson, Swedish, född 1843, död 1894
Teknik/Material Olja på duk
Mått Mått 73 x 59 cm, Ram 96,5 x 82 cm
Datering Sign. 1868
Förvärv Inköp 2011 Axel Hirschs stiftelse
Inventarienummer NM 7071
Matssalsstolar

Artist: Magnus Isaeus

Title: Matssalsstolar

Description:

Stolsryggarna liknar fasader på italienska 1400-talskyrkor. Där finns inläggningar av elfenben och marmor med gravyr som visar kvinnor i folkdräkt. Sprittillverkaren L.O. Smith inredde på 1880-talet en paradvåning med exklusiv matsal i renässansstil. Stilen ansågs passa för påkostade middagsbjudningar, till exempel när den nyrike brännvinskungen höll hov.
Datafält Värde
Titel Matssalsstolar
Teknik/Material Ebenholz
Datering Formg. 1880-talet
Förvärv Gåva 1891 L.O. Smith
Inventarienummer NMK 147/1891
Vas med Ceres-motiv

Artist: Carl Hjalmar Norrström

Title: Vas med Ceres-motiv

Description:

Motivet på den praktfulla stålvasen i klassisk modell föreställer Ceres, den romerska mytologins gudinna för växtkraft och jordbrukets grödor. Vasens form har historiska förebilder, men material och teknik var moderna. Den vann H.M. Konungens hederspris på Svenska Slöjdföreningens utställning av moderna svenska metallarbeten 1895. Utställningens syfte var att stimulera yrkesskicklighet och öka försäljningen av svensktillverkade varor.
Datafält Värde
Titel Vas med Ceres-motiv
Designed and made by Carl Hjalmar Norrström, Swedish, född 1853-07-04, död 1923-11-21
Teknik/Material Stål, förgyllt, etsat
Mått Mått 133 x 54 cm
Datering Utf. 1893
Förvärv Inköp 1894
Inventarienummer NMK 21/1894
Skål "Dukat"

Artist: Ferdinand Stude

Title: Skål "Dukat"

Description:

Dukatskålen tillverkades i åtta storlekar. Den är gjord av bröderna Stude, som lärt sig slipa glas i S:t Petersburg. Detta stora exemplar var en gåva till Nationalmuseum från Kosta glasbruk. Företaget ville visa upp skålen som ett exempel sin förmåga. Tillverkningen börjar med att en glasblåsare blåser skålen. Sliparen märker sedan ut mönstret på glaset och slipar fram det med hjälp av en roterande slipskiva.
Datafält Värde
Titel Skål "Dukat"
Artist Ferdinand Stude, Finnish, död 1939, född 1866, Wilhelm Stude, Finnish, död 1923, född 1863
Manufacturer Kosta glasbruk
Teknik/Material Slipat glas
Mått Mått 15,5 x 32 cm
Datering Tillv. 1897
Förvärv Gåva 1901 Kosta glasbruk
Inventarienummer NMK 21/1901