Gör din egen skattjakt

Har du letat efter en skatt någon gång? Var är bäst att leta efter en skatt, under jorden eller i havets botten? Hur lyckas man hitta en skatt? Behövs det en karta eller räcker det med massvis med tur? Vill du testa? Att ordna en skattjakt hemma till varandra är både kul och spännande!

Skatter kan se ut på alla möjliga olika sätt. Bilden här nedanför den heter Valdemarsskatten och är gjord av konstnären Ann-Marie Forsberg. Den är inte målad med pensel och färg som man kanske skulle kunna tro utan Ann-Marie har vävt bilden i en vävstol med hundratals trådar i många olika färger. Vad finns i din skatt, och hur hittar man den?


Valdemarsskatten, väggbonad i gobelängteknik av Ann-Mari Forsberg. Vävd 1957.

Gör så här

Välj en skatt. Det kan vara saker som du har hemma, nya eller gamla, billiga eller värdefulla, en eller många - något som du gömmer i ett hemligt ställe. Det viktiga är att inte avslöja vad skatten är eller var du har gömt den så det blir en ordentlig överraskning att hitta! Vill man så kan man till exempel lämna ledtrådar i form av gåtor som leder en närmare skatten. Man kan även rita en karta där man markerar stället där skatten är gömd.

Tips: Vill du ha en riktigt gammal känsla till din skattkarta så kan du färga av pappret med till exempel flytande kaffe eller te. Låt torka innan du ritar kartan. Lycka till!


Titta på konst tillsammans

Blev du nyfiken på skatten i bilden högre upp? Här kan du läsa mer om Valdemarsskatten.

Fler tips från Ateljén

Spana in ateljéns bästa tips för att fixa och trixa med konsten, hemma eller i skolan.