Arbeta med konsten i Nationalmuseums samlingar i klassrummet. Här finns studiematerial med bilder, övningar, tips och lärarhandledning. Materialet är framtaget med läroplanen i åtanke. Ta också en titt på det material som är framtaget för att passa både i skolan och hemma med familjen.
I museets samlingar finns bilder, föremål och berättelser som väcker nyfikenhet och ger nycklar till historiska händelser, personer och tankesätt. I mötet med den samtida blicken blir konst och design mycket mer än ingångar till historien. De påverkar oss även idag och ger många viktiga frågor att undersöka med alla våra mänskliga förmågor. Varifrån kommer idéer och hur ger man sina idéer form så att andra förstår dem? Hur är saker gjorda? Vad är färg egentligen? Hur, och i vilket syfte, har vi människor avbildat varandra och oss själva genom tiderna?
Studiematerial med handledning och övningar

Genvägar till konstens visklek
Ett studiematerial om berättelser och bilder som inspirerat konstnärer genom tiderna.

Omöjliga kroppar – om skönhetsideal, mode och genus
Studiematerial med bilder, övningar, frågor för diskussion, tips och lärarhandledning

Vem är du? Här är jag! Om porträtt och identitet
Studiematerial med bilder, övningar, frågor för diskussion, tips och lärarhandledning,
Arbeta med konsten i klassrummet på många sätt

Pippi på konst
En bok full av konst, för barn och nyfikna vuxna! Här möter du målningar, skulpturer, märkvärdiga föremål och något så vardagligt som en diskborste. Pippi på konst finns på arabiska, engelska, finska, nordsamiska och svenska.

Museet online för barn
Har du och din familj inte möjlighet att besöka oss? De här filmerna för barn och nyfikna vuxna är som minibesök på Nationalmuseum.

Titta på konst tillsammans med barn
Bilder av konstverk ur museets samlingar för barn och vuxna att titta på och prata om tillsammans.

Ateljéns tips för hemmafix
Att upptäcka konsten på egen hand, att testa olika material och tekniker, behöver inte vara svårt. Men ibland kan man behöva lite hjälp på traven för att komma igång. Konstpedagogerna som jobbar i Ateljén på Nationalmuseum tipsar dig här om vad och hur du