Måla med ägg: gör din egen äggtemperafärg!

Måla som de gamla ikonmålarna med ägg och annat som du har hemma i skafferiet och kylen!

Har du hört talas om sagan om Sankt Göran och draken? Legenden om Sankt Göran berättar om hur Göran, påhejad av en ängel, räddar en hel stad och kanske en prinsessa eller jungfru, från en farlig drake. Han är fylld av heligt god styrka och mod. Vill du veta om Sankt Göran? Då kan du läsa här.


Den helige Georg, eller Sankt Göran som han också kallas, målad med äggtempera på trä av en okänd rysk konstnär.

Kanske har du fått lust att måla en fortsättning på Sankt Göran-sagan. Vad händer egentligen sen? Dör draken eller blir den snäll och får en gloria? Förvandlas den till en livslevande prinsessa? Eller, ramlar Göran av hästen? Gör berättelsen till din och fortsätt berätta!

En annan idé är att måla någon go person du känner med en gloria? Greta, farmor eller bästisen?


Det här behöver du

 • Några ägg
 • Färgpigment som du kan hitta hemma i köket
  Kryddor som kan funka: Gurkmeja, paprika, curry, kakao. (Du kan också hitta: en skvätt kaffe eller te, ketchup, tomatpuré, senap, spenat och blåbär som du kan pröva att måla direkt på pappret!)
 • Färgpigment som du kan köpa i konst- eller hobbymaterialaffär:
  gulockra, cinnoberröd eller kadmiumröd, kalkgul, ultramarin, sienna, umbra, titanvit, bensvart.
 • Vatten
 • Småburkar i glas eller plast, plast- eller pappmuggar funkar också
 • Skedar att röra med
 • En visp
 • En skål
 • Penslar
 • Papper
 • Tallrik

Gör så här

 1. Blanda först äggsmeten, emulsionen som det kallas: knäck äggen försiktigt så att du kan dela upp äggvita och äggula var för sig, det är ganska pilligt. Spara gulorna i en skål. Vitorna kan du baka maränger av en annan dag! Eller så slänger du dem i soporna- Släng dem inte i vasken, det kan bli stopp i avloppet av äggvita.
 2. Rör äggulorna till en jämn och fin smet med vispen.
 3. Lägg några matskedar färgpulver i en liten hög på en plastbricka eller tallrik och gör en liten grop i högen. Häll därefter i några teskedar vatten - du får pröva dig fram, lite i taget!
 4. Rör ihop pulver och vatten till en tjock kräm som du kan lägga upp i en tom glasburk. Fortsätt blanda till dina olika färgpulver på samma sätt och lägg i burkar eller skålar.
 5. Rör ihop ägg och färgsmet i skålar, varje färg för sig förstås! Smeten ska kännas som filmjölk ungefär. Du kommer upptäcka att varje färgpulver beter sig lite olika när de blandas med äggsmeten. Har du färska varor som blåbär, hackad spenat, ketchup kan du blanda dem med lite, lite av äggsmeten. Du kan också pröva att måla med färska varorna direkt på papperet, utan att blanda med ägg.
 6. Nu kan du testa att måla med färgen på papper. Kanske behövs lite mer färgsmet, eller äggsmet för att få riktigt fin färgton? Vad händer om du låter färgen torka på pappret och du sedan stryker på ett lager färg till? Pröva dig fram!

Tänk på! Äggsmeten är färskvara. Om du ska spara den måste du ha den i kylskåpet. Den håller 4 - 5 dagar i kylskåpet utan att lukta alltför illa...

Tips! Om du inte har några ägg i kylen kan du använda fil eller yoghurt på samma sätt som äggsmeten, det fungerar också bra!