Måla med vattenfärg vid vattnet

Där är det, havet. Äntligen framme! Sparka av dig svettiga skor och spring ner och doppa fötterna! Hur varmt är det? Blås upp krokodilen och på med badkläderna. Ta med cyklop och snorkel! Vem blir försten i? Måla med vattenfärg när du tröttnat på att bada.

Tänk att ha en hel dag vid vattnet. Härligt att kunna bada när man vill, käka glass, leka, sola, läsa eller slumra under ett parasoll. Ett kul tips är att måla vid havet. Det har många konstnärer gjort förr och en del nu levande konstnärer fortsätter att göra det än i dag.


Målningen föreställer en havsstrand. Den målades av den franske konstnären Maurice Denis i slutet av 1800-talet. Den är inte målad med akvarell, utan med oljefärg.

Om du målar ute i den fria naturen är det lättare att få fatt i stämningen på platsen. Du känner dofter och temperatur. Färger och former har du framför näsan eller i ditt huvud.

Det här behöver du

  • Ett ritblock med lite kraftiga papper. Det finns stadiga akvarellpappersblock att köpa som är ännu bättre att måla på. Det går också bra med lösa papper och ett ritunderlag, till exempel en träplatta, eller något annat stadigare och hårdare underlag som en kartong eller en bok.
  • Vattenfärger i en låda eller de lite dyrare akvarellfärgerna som är vattenfärger av bättre kvalitet.
  • Några penslar av olika tjocklek.
  • En svamp och/eller en trasa.
  • En flaska med sötvatten (från vattenkranen eller brunnen). Om du är vid havet är vattnet salt och svårare att blanda färgen med.
  • En burk att skölja penslarna i.
  • Tejp om du vill tejpa fast pappret på underlaget.
  • Blyertspennor om du vill skissa innan du målar.

Material som du behöver när du ska måla.

Så här kan du göra

Börja med att tejpa fast pappret på underlaget längs alla sidorna så kommer pappret hålla sig slätt när färgen torkat. Utan tejpning kommer pappret att bubbla sig av vattnet du använder till färgen.

Nu kan du ta din svamp eller trasa, doppa den i vatten och krama lite försiktigt runt den så den släpper litet av vattnet. Sedan är tanken att du ska fukta pappret ordentligt med svampen genom att stryka den över pappret. Du kommer se att pappret bucklar sig lite. Det blir slätt igen när det torkat.


Du kan välja på att vänta till pappret torkat för att måla eller måla på en gång när pappret fortfarande är fuktigt.

Om du vill kan du göra en provteckning först, en skiss, med blyerts eller med lite tunn akvarellfärg och fin pensel.

På fuktigt papper

Doppa en av dina penslar i en burk du fyllt med vatten från flaskan. Skaka lite på penseln så den droppar av innan du mojsar runt den på den torra färgkakan. Du behöver inte ta i hårt eftersom färgen lätt löser upp sig av vattnet.

Pröva penseln mot det fuktiga pappret och dra ett lätt streck. Vad händer? Varför tror du att det händer det?

Pröva att doppa din svamp i vattnet krama ur och mojsa runt på färgkakan. Dra med svampen över pappret, det känns och ser förstås annorlunda ut än det målade penselstrecket.

Har du mycket rinnig färg i penseln kan du experimentera med att dra streck och luta pappret så all färg rinner i ilar åt ett och samma håll. Finns där två streck med olika färger kan du låta dem rinna isär och ihop genom att luta pappret åt olika håll.


Vill du pröva att måla på torrt papper kan du ta upp färg på penseln och måla med en gång på torra papper. Det kommer att bli lite annorlunda resultat av penseln och svampen på torrt papper. Penseldraget kan bli mer exakt och kontrollerbart.


Våga experimentera

Forska i färgen. Stänk, droppa, svampa, svep eller blås på färgen och se var den hamnar. Allt testande gör att du lär känna materialet och färgen kommer göra mer som du vill. Du tränar helt enkelt och blir van. Du kan testa att rista i tjock färg med baksidan av penselskaftet. Du kan också pröva att trycka fast papper eller en knölig plastpåse i den blöta färgen på pappret, låta den suga upp en kort stund och sedan ta bort den. Vad händer?

Akvarellfärg blir genomskinlig, transparent, på vitt papper. Har du målat ett tunt lager blå, låtit det torka och sedan målar ett tunt lager gul på så blir det grönt. Det räcker egentligen med grundfärgerna röd, gul och blå så kan du blanda massor av färger. Pröva att blanda färger!


Tips: Här är några idéer om vad du kan måla på stranden: snäckor, stenar, sandslott, glass, vattenmelon, parasoll, undervattensvärldar, vågor och moln över vattnet, lekande njutande badande människor och sist men inte minst horisonten!

Ta med alla papper hem. Du kan rulla ihop dina målningar och knyta ett snöre om eller lägga dem mot underlaget eller i ritblocket så de skyddas. Du kan också ta hem strandfynd och måla av dem senare.

Hemma kan det vara kul att kolla in målningarna igen. Om du vill kan du klippa, riva och klistra ett kollage av dem. Kolllage är ett franskt ord som betyder klistra. Du klistrar upp bitar av målningar som du först rivit och klippt isär. Bitarna blir byggstenar som du gör en ny bild av, en sorts återanvändning av målningar och teckningar.

Fler tips från Ateljén

Spana in ateljéns bästa tips för att fixa och trixa med konsten, hemma eller i skolan.