Porträtt à la Arcimboldo

Gör ett matigt självporträtt, med andra ord en bild av dig själv!

Konstnären Giuseepe Arcimboldo levde för mer än 400 år sedan. Bilderna han gjorde var lite som dåtidens partytrix. De skulle roa och underhålla. En av hans specialiteter var att måla frukter, böcker, blommor eller fiskar för att skapa olika ansikten i porträtt. Titta på en av hans målningar, Kocken, och bli inspirerad till att göra egna porträtt.


Hemmafix: Gör ett matigt självporträtt

Istället för att måla eller teckna så kan du använda mat som material, precis som Arcimboldo gjorde! Du kan arrangera till exempel frukt, grönsaker eller annan mat i ordning så att det blir ett ansikte: öga, öga, näsa, mun…kanske har du örhängen och en hatt? Hur ser ditt hår ut?

Du kan skapa en Arcimboldo-lunchtallrik, -mellanmål eller en smörgås-ansikte som du sedan kan äta upp.

Glöm inte bort att fota av ditt porträtt innan det försvinner!

Tips: Du kanske inte alls är hungrig? Man kan även använda andra saker och prylar att bygga ditt självporträtt av, exempelvis garnnystan, pappersbitar, tyg, stenar, legobitar eller annat du hittar hemma. Gör ett självporträtt av de saker du tycker mest om!


Titta på konst tillsammans

Blev du nyfiken på konstnären Arcimboldo och hans matiga porträtt? Till målningen Kocken finns några frågor som ni kan fundera på och prata om när ni tittar på konstverket tillsammans. Klicka här för att komma till Kocken.

Fler tips från Ateljén

Spana in ateljéns bästa tips för att fixa och trixa med konsten, hemma eller i skolan.