Det finns inga kommande händelser

Familjedag i ateljéerna

Välkommen till ateljéerna på söndagar! Då utforskar vi olika material och tekniker. Vi tittar på konsten i museets salar och skapar själva under handledning av en konstpedagog i ateljén. Nytt tema varje vecka.

För vem? Barn och vuxna tillsammans. Visningarna är anpassade för barn från 6 år, ateljépassen passar för barn från 4 år.
Tid: kl 13–16
Plats: Ateljéerna på entréplan. Vi samlas här och går tillsammans upp i museet för visningen.
Fri entré, drop in i mån av plats.

Vintern och våren 2020

Vi ses varje vecka under vintern och våren till och med 17 maj. Detaljerat program för fler söndagar kommer allteftersom.

9 februari

Kärleken vinner

Amor och Psyke, en saga som också är en skulptur på museet. Vi lyssnar på sagan och funderar över kärleken. I ateljén blommar kärleken vidare när vi skulpterar i lera.

16 februari

Ramen runt

Vi utforskar museets fantastiska tavelramar. Tjocka, tunna eller snirkliga. Skulpterade i trä eller täckta av riskorn… I ateljén gör vi egna ramar med hjälp av pasta, ris, färg, kartong och lite till.

23 februari

Hela världen i ett skåp

Vi spanar in museets olika kabinettskåp och funderar på samlande av olika slag. I ateljén målar vi egna skåp för olika sorters samlingar.

1 mars

Sportlov!

8 mars

Måleri

Hur har tjejerna det i konsten på museet? Vi firar Internationella kvinnodagen med att kolla in gäris, tjejer, tanter och prinsessor i samlingarna. I ateljén målar vi på papper med flytande tempera.

15 mars INSTÄLLT

Lerskulptur

Vi letar finurliga former i keramik och funderar på hur de är gjorda. I ateljén prövar vi själva att kavla, ringla, tumma och trycka den mjuka leran.

22 mars INSTÄLLT

Smyckeverkstad

I museets skattkammare hittar vi smycken gjorda av klor från en krabba och kol från en brasa. Vi funderar tillsammans på material och teknik och vad det är som gör något värdefullt. I ateljén gör vi själva smycken till kroppen i alla möjliga material.

29 mars

Akrylmåleri

Svärd i luften? Spöken på kungens fest? Vi söker svar på gåtor i några målningar i samlingarna. I ateljén prövar vi akrylfärg och målar tunna och tjocka lager. Ljust och mörkt. Synligt och osynligt.

5 april

Akvarellmåleri

Neptunus är vattnets gud. Han styr över vatten och kan skapa storm men också lugn. Hur kan vatten styras eller tämjas? I ateljén tänjer vi på gränserna och målar med flödande akvarellfärg.

19 april

Klä på, klä av. Kostymkollage

För en kung i museets samling är ballongbyxor och rosa strumpbyxor coolt och mäktigt. Baronessan i en annan sal snör ihop midjan så den nästan går av på mitten. Tillsammans tar vi reda på hur fint folk klädde sig förr och upptäcker hur saker och ting förändras med tiden. I ateljén gör vi kostymkollage i akrylfärg och tyg.

26 april

Bokeri

Det kryllar av berättelser på Nationalmuseum. Vi fantiserar och funderar på vad målningar och skulpturer berättar. I ateljén gör vi böcker av berättelserna. Kanske en bok om hjältar och monster? Eller varför inte en bok för hemligheter?

3 maj

Naturmåleri

Mitt i naturen. Vi drömmer oss bort i några av landskapen i samlingarna. I ateljén målar vi egna naturrutor. En glänta i skogen, en het vulkan eller en alldeles öde ö?

10 maj

Tryckeri

Mönster, monster och randiga rutor. Vi letar tryck av olika slag i form-samlingarna. I ateljén prövar vi att trycka med schabloner på färgade papper och känner skillnaden mellan att måla och trycka.

17 maj

Molnmåleri

Vilka väder och så många olika sorters moln det finns! Vi går på molnsafari i museets salar och ser blåsvarta ovädersmoln, vita tussar och magiska dimslöjor. I ateljén målar vi väder och moln med svamp, pensel och palettkniv.


 Det finns inga kommande händelser