Familjedag i ateljéerna

I höstens ateljédagar för familj utforskar vi olika material och tekniker. Vi tittar på konsten i museets salar och skapar själva under handledning av en konstpedagog i ateljén. Nytt tema varje vecka.

För vem? Barn och vuxna tillsammans. Visningarna är anpassade för barn från 6 år, ateljépassen passar för barn från 4 år.
Tid: kl 13–16
Plats: Ateljéerna på entréplan. Vi samlas här och går tillsammans upp i museet för visningen.
Fri entré, drop in i mån av plats.

20 oktober

Skulptera relief

Skulptur eller bild eller både och? Vi stannar till i museets stora trapphall där Parthenonfrisen kantar sidorna och undersöker vad en relief egentligen är. Hur påverkas den av ljus och skugga? I ateljén formar vi själva reliefer i lera.

27 oktober

Klippa, klistra och måla collage

Vi skärper alla våra sinnen och undersöker konsten i museet. Kan färgen låta? Lukta? Vad tänker jag på för smak när jag ser färgen gul? Kan en färg kännas iskall? I Ateljén bygger vi bilder för sinnena med hjälp av textil, färg, papper och lite till.

31 oktober

Höstlovsaktivitet!

Vilka förmågor är bra att ha när man tar sig in konstens värld? Under höstlovet utforskar vi seendet och synen. Kort visning och sen tillverkar vi egna oktoskop och kalejdoskop i ateljéerna. För skollediga barn från sex år.

Läs mer om höstlovets aktiviteter i ateljéerna.

10 november

Måla in dig själv i målningen

Det vimlar av människor i målningarna på museet. Vilka är de? Varför ser de ut som de gör? Vi funderar kring några av porträtten. I ateljén lånar vi idéer från porträtten men förändrar dem och målar in oss själva istället. Kanske blir Olle en dam med slöja, Aaleyah en Kung Erik med puffbyxor och Sigge ett helgon?

17 november

Utforska färg och ljus

Vad har ljuset med hur vi ser färg att göra? Hur mår vi av olika färger? Hur många färger kan ett öga uppfatta? Vi utforskar färg i Hella Jongerius utställning Breathing Colour. I ateljén vässar vi blicken och fortsätter experimentera med penslar, ljus och färg.

24 november

Ringla, tryck och tumma lera

I museets samling funderar vi runt Eva Hildts skulptur i ringlad stengodslera. Hur känns det att ringla den fuktiga leran? Kan den formas hur som helst? Med hjälp av händer, verktyg och lera prövar vi själva möjliga och omöjliga former i ateljén.

1 december

Göra färg

Sedan många tusen år har människan målat bilder Men vad har de använt för färg? Vi funderar på hur färg blir till. Vi tittar på ikoner målade med äggtempera och hur det kan gå när en konstnär blandar sin färg fel…. I ateljén prövar vi göra egen färg med hjälp av pigment, ägg, fil och Cola. Funkar färgen att måla med?

8 december

Skulptera i vax eller lera

I konsten på Nationalmuseum kryllar det av djur. Några av dem har vi hört talas om i sagorna, som Kentauren tillexempel. Andra har vi kanske sett med egna ögon. Efter en safari i museet prövar vi skulptera djur i ateljén.

15 december

Trycka/mönstra

Vi utforskar djungeln av mönster som finns på museet. I taket, på golvet och uppåt väggarna, överallt! I ateljén klipper vi schabloner och trycker mönster på papper, på längden och på tvären.


tider
alla tider