Gustavsbergs Porslinsmuseum återöppnar med Lisa Larson den 6 juni

På Nationaldagen öppnar Gustavsbergs Porslinsmuseum, som varit stängt för renovering sedan hösten 2017. Vid en symbolisk ceremoni på onsdagseftermiddagen, 5 februari, tog representanter från Nationalmuseum emot nycklarna till museibyggnaden från Värmdö kommun.

- Gustavsbergs Porslinsmuseum kommer att visa hur traditionen lever i nutid. Nya utställningar belyser porslinsföremålens historia utifrån flera olika perspektiv, inte minst vardagens. Museets verksamhet blir en viktig del av Nationalmuseums designuppdrag. Med start den 6 juni välkomnar vi besökare såväl från närområdet som från övriga Sverige och världen, säger Susanna Pettersson, överintendent vid Nationalmuseum.

Porslinsmuseet kommer som tidigare att erbjuda utställningar som står både längre och kortare tid. Öppningsutställningen om konstnären Lisa Larsons rika produktion för Gustavsbergs Porslinsfabrik visas under hela året. Utöver den kommer cirka 2 000 föremål att visas i helt omgestaltade utställningar som belyser fabrikens kulturarv och historia med utgångspunkt i den stora Gustavsbergssamlingen.


Enligt ett avtal med Värmdö kommun kommer Nationalmuseum driva museet i lokaler som ägs av kommunen. Värmdö kommun har renoverat och anpassat lokalerna till dagens krav på säkerhet och tillgänglighet.

- Vi är många som har sett fram emot öppningen av Gustavsbergs Porslinsmuseum i Nationalmuseums regi. Det är en viktig pusselbit i vår vision om framtidens Gustavsbergs hamn som en samlingspunkt för konst och kultur, säger Deshira Flankör, kommunstyrelsens ordförande.

När Gustavsbergs Porslinsmuseum öppnar på nytt den 6 juni 2020, kan museet ta emot fler besökare och visa mer porslin och design från samlingarna. Fler får möjlighet att ta del av ortens industrihistoria.

Gustavsbergs Porslinsmuseum ska vara ett museum för alla. Det ger nutida perspektiv på historien och historiska perspektiv på nutiden. Museet blir nu ett än mer attraktivt komplement till den levande kulturhistoriska miljön i Gustavsbergs hamn.

Lisa Larson (född 1931) är en av de mest folkkära keramikerna i Sverige. Hon var verksam vid Gustavsbergs Porslinsfabrik 1954–1980 och blev därefter frilans. Sedan 1992 tillverkas Lisa Larsons keramik av Keramikstudion i Gustavsberg, alldeles i närheten av porslinsmuseet.


Observera att texten publicerades i februari och att museet har skjutit fram öppningen till den 16 juni. Lisa Larson-utställningen öppnar en vecka senare, den 23 juni.