Hederspris till Nationalmuseum på ELLE Decoration Swedish Design Awards 2019

Nyöppnandet av Nationalmuseum hösten 2018 var ett projekt som kommer att göra avtryck i den svenska designhistorien anser juryn för Elle Decoration Swedish Design Awards och belönade därför Nationalmuseum med hederspris vid 2019 års gala och prisutdelning på måndagen.

Tidskriften ELLE Decoration utser och belönar varje år det bästa inom svensk design. Bland kategorierna finns till exempel årets designer, möbel, kök, lampa, stjärnskott och inspiratör.

Juryn menar att det då och då inträffar händelser som skapar ringar på vattnet och ger tidpunkten en särskild glans för eftervärlden. Utställningar som Stockholmsutställningen 1930 och H55 i Helsingborg är sådana händelser. Nyöppningen av Nationalmuseum, efter fem år av ombyggnationer, var enligt juryn förra årets designhändelse.

Juryns motivering till hederspriset:

”En nationalskatt som lyckas förena historia med nutid i alla delar – från byggnadens strukturer och teknik till rummens färgsättning och servisen i restaurangen.”

Läs ELLE Decorations artikel om Nationalmuseum här

Om ELLE Decoration Swedish Design Awards

ELLE Decoration Swedish Design Awards delas ut den 4 februari och är Svenska Elle Decorations nomineringar till ELLE Deco International Design Awards som delas ut i samband med möbelmässan i Milano i april.

Svenska ELLE Decoration är en av 25 systertidningar i ett världsomspännande nätverk som varje år röstar fram pristagarna bland nominerade från hela världen.