Sommarens utställningar: glas, sekelskifteskonst och danskt

I sommar är det danskt tema på Nationalmuseum i Stockholm med utställningarna Dansk guldålder och Finn Juhl: Möbelarkitekten. Nationalmuseum Jamtli visar konst i nordiskt ljus i Från gryning till skymning medan det går att se modern glaskonst från 1960-talet och framåt på Läckö slott.

Nationalmuseum i Stockholm

Dansk guldålder

28 februari – 21 juli 2019

Under sommaren visar Nationalmuseum Dansk guldålder, en utställning med det allra bästa av danskt måleri från 1800 till 1864. Under den danska guldåldern växte en till lika delar magisk som verklighetsnära bildvärld fram i ett samhälle som präglades av stora omvälvningar. I konsten uppstod ett parallellt universum där vardagens elände lyste med sin frånvaro. Av sin närmiljö skapade konstnärer oemotståndliga bilder som bjuder betraktaren att än drömma sig bort, än fascineras av närmast overklig detaljskärpa. Runt 325 verk visas i utställningen och bland konstnärerna återfinns namn som Christoffer Wilhelm Eckersberg, Christen Købke, Martinus Rørbye, Constantin Hansen, Peter Christian Skovgaard, Frederik Sødring, Johan Thomas Lundbye och Wilhelm Marstrand.

Finn Juhl: Möbelarkitekten

14 mars – 22 september 2019

Utställningen presenterar den danske arkitekten och möbelformgivaren Finn Juhl. Genom ett exklusivt urval av möbler, konstverk och konsthantverk presenteras en av de mest tongivande skandinaviska möbelformgivarna under 1940-,1950- och 1960-talen. Möblerna och inredningen som visas kommer från det hem i Ordrup utanför Köpenhamn som Finn Juhl ritade och inredde åt sig själv 1942. Utställningen sker i samarbete med Ordrupgaard, Köpenhamn.

Nationalmuseum Jamtli i Östersund

Från gryning till skymning – nordisk konst kring sekelskiftet 1900

28 maj 2019 – 19 april 2020

Utställningen tar upp den konstnärliga utveckling som ägde rum i Norden runt förra sekelskiftet. Flera av de mest begåvade eleverna sökte sig utomlands och långt bort från historiemåleriets artificiella bildvärld kunde de rikta blicken mot verkligheten istället och måla den med samma inlevelse och allvar. Omkring 1890 höjdes röster för att få konstnärerna att återvända hem för att måla de egna länderna i en mer tydligt nationell nordisk konst. I Sverige går det att beskriva utvecklingen inom måleriet som att motiven går från gryning och dagsljus till skymning och kvällsljus. I utställningen visas runt 130 verk av bland annat Eugène Jansson, Eva Bonnier, Helmer Osslund, Carl Wilhelmson, Elsa Beskow, Anders Zorn och Bruno Liljefors.

Nationalmuseum på Läckö slott

Tankar i glas

8 juni – 25 augusti 2019

Varje sommar gör Nationalmuseum en specialutställning på Läckö slott. I sommar visas unikt konstglas av runt 50 konstnärer ur Nationalmuseums omfattande samling av modern glaskonst från 1960 och framåt. Glaskonsten i Sverige har blomstrat i över hundra år och tidvis fått stort internationellt erkännande. Utställningen visar utvecklingen fram till hur dagens glasformgivare utforskar nya vägar inom konsten. Till utställningen har de nu levande konstnärerna ombetts formulera sina tankar i ord.