Matsal

Välkommen till vår matsal

I restaurangens matsal serveras svensk klassisk mat i nutida stil, med inspiration från det franska och italienska köket.

Våra matsalsrätter beställer du enkelt vid vid bardisken, maten serveras till ditt bord när du hittat dig en plats. Varje dag har vi några rätter som serveras speciellt under lunchtid 11-14.30, i övrigt serveras veckans meny varje dag, hela dagen lång.
Det är inte möjligt att boka lunchbord, såvida ni inte är större grupper över 30 personer.
Vill du hellre ta en smörgås, fika eller ta något att dricka finns vår Glasbar och Café som du når via Skulpturgården.

Hela Nationalmuseum är kontantfritt. Vi tar endast betalning med kort eller via Swish.


Matsalen är abonnerad följande datum och vi stänger då dörrarna 14,30. Glasbar och Café är öppet som vanligt.

Tisdag 20 november

Onsdag 21 november

Torsdag 22 november

Veckans lunchrätter

Våra lunchrätter serveras mellan kl 11- 14.30 och inkluderar smör och bröd


TISDAG

Småländska isterband med dillstuvad potatis, picklade rödbetor & grovkornig senap 130

Potatisroyalterrin med krispig ostronskivling, hummus & äppelsyrad schalottenlök 130


ONSDAG

Panerad torsk med tartarsås, dillslungad potatis & syrad fänkål 130

Gråärtsbiff med lagrad ost, rostad persiljerot & valnötspesto 130


TORSDAG

Biff à la Lindström med rostad potatis, persiljesmör & sky 130

Morots- & fårostbiff med amadinepotatissallad & varmt kaprissmör 130


FREDAG

Grytstekt högrev med crème på vita bönor, svartpepparssky samt bön-& och krassesallad 130

Rostad rotselleri med rostat valnötssmör & päronsallad 130


LÖRDAG & SÖNDAG

Bookmakertoast med svensk flankstek, färskriven pepparrot, äggula och smörgåskrasse 185

NMs löjromsservering med potatis och cheddarostroyal, smetana, hackad lök och citron 245

Kryddig hjortragu med lingonsky rostad rattepotatis och marinerad grönkål 165


Veckans meny

Följande rätter serveras hela dagarna, hela veckan även helg 13-18/11

Räk- och pumpasoppa med chili och ingefära, rostade pumpakärnor, räkor och sveciaostbröd 145

Sallad med rostade betor honungsgratinerad getost, lufttorkad Nibblegris och saltrostade frön 155

Svampfyllda spetskålsdolmar med rostad kålbuljong, rökt sellericrème, friterad svartkål samt syrlig sellerisallad 185

Smörstekt rödtungafilé med picklade grönsaker, friterad persilja samt currysmörsås 245

Confiterat svenskt anklår med pumpapuré, rotsellerirösti, bakad schalottenlök och calvadossky 235


Speciellt för de yngre

Alla varmrätter går självklart att få som halvportioner. Utöver det finns alltid:

Stroganoff på Nibble gårds falukorv med kokt potatis eller potispuré 65
Pasta penne med krämig kyckling- och örtsås samt riven parmesan 65