Matsal

Välkommen till vår matsal

I restaurangens matsal serveras svensk klassisk mat i nutida stil, med inspiration från det franska och italienska köket.

Våra matsalsrätter beställer du enkelt vid vid bardisken, maten serveras till ditt bord när du hittat dig en plats. Varje dag har vi några rätter som serveras speciellt under lunchtid 11-14.30, i övrigt serveras veckans meny varje dag, hela dagen lång.
Det är inte möjligt att boka lunchbord, såvida ni inte är större grupper över 30 personer.
Vill du hellre ta en smörgås, fika eller ta något att dricka finns vår Glasbar och Café som du når via Skulpturgården.

Hela Nationalmuseum är kontantfritt. Vi tar endast betalning med kort eller via Swish.


Matsalen är abonnerad följande datum och vi stänger då dörrarna 14,30. Glasbar och Café är öppet som vanligt.

Fredag 7 december

Tisdag 11 december

Fredag 14 december

Onsdag 19 december

Veckans lunchrätter 4/12 - 9/12

Våra lunchrätter serveras mellan kl 11- 14.30 och inkluderar smör och bröd


TISDAG

Kalops med Asterix potatis, inlagda rödbetor & färskriven pepparrot 130

Bovetecrepes med svamp, Nationalcheddar & cruditésallad 130


ONSDAG

Gryta på kolja med skaldjurssås, Västerbotten & dillkrutonger 130

Mandelpotatis- och purjolökslåda med tomatvinaigrette & pepparrot 130


TORSDAG

Toskansk lammgryta med couscous, tomat, persilja & sotad citron 130

Rotfruktspytt med sojaprotein, bakat ägg & inlagda rödbetor 130


FREDAG

Långbakad högrev med bakad pumpa, savoykål, bacon samt svartpepparsky 130

Bakad kålrot med hasselnöt, libbstickapesto, vitlöksstekta bönor & mangold 130


LÖRDAG & SÖNDAG

Bookmakertoast med svensk flankstek, färskriven pepparrot, äggcrème & smörgåskrasse 185

NMs löjromsservering med potatis och cheddarostroyal, smetana, hackad lök & citron 255

Bakad kålrot med hasselnöt, libbstickapesto, vitlöksstekta bönor & mangold 145


Veckans meny

Följande rätter serveras hela dagarna, hela veckan även helg 4/12 - 9/12

Potatis – och Karl-Johansvampsoppa med friterad lök, briochekrutonger & Nationalcheddarost 145

Höstsallad med inkokt lax, gulbetor & gräslökssmetana 155

Svampfyllda spetskåldolmar med rostad kålbuljong, rökt sellericrème, friterad svartkål samt syrlig sellerisallad 185

Smörstekt rödtungafilé med picklade grönsaker, friterad persilja samt currysmörsås 245

Confiterat Svenskt anklår med pumpapuré, rotsellerirösti, bakad schalottenlök & calvadossky 235



Speciellt för de yngre

Alla varmrätter går självklart att få som halvportioner. Utöver det finns alltid:

Stroganoff på Nibble gårds falukorv med kokt potatis eller potispuré 65
Pasta penne med krämig kyckling- och örtsås samt riven parmesan 65