Vanliga frågor om användning av bilder

Priser

Forskning/akademisk/vetenskaplig/privat bruk av befintliga digitala bilder: Ingen avgift
Hanteringsavgift kommersiellt bruk: 1 000 Kr/bild

Hur går en beställning till?

Bilderna du behöver kanske redan finns på Wikimedia Commons för digital nedladdning, undersök alltid där först. Behöver du beställa bilder från Nationalmuseum så fyller du i beställningsformuläret som du hittar här, vi har tyvärr inte möjlighet att ta emot bildbeställningar via telefon. Beställningen sker i tre steg. Först fyller du i information om dig som kund, sedan vilka bilder du önskar beställa. Det sista steget innehåller avtalet, och genom att godkänna detta är din beställning avslutad.

Fält som är markerade med * är obligatoriska.
Börja med att ange vilket användningsområde bilden ska användas till, det anger också priset per bild.
Ange inventarienummer och/eller titel för den bild du önskar beställa. (För att undvika missförstånd och förkorta hanteringstiden så rekommenderar vi att alltid ange inventarienummer) Använd + tecknet för att lägga till fler bilder.
Har du inget inventarienummer så kan du antingen söka det i databasen, eller kontakta oss genom frågeformuläret.
När beställningen kommit fram till oss så letar vi rätt på de bilder du beställt och skickar till dig så snart som möjligt.

Hur levereras mina bilder?
Vi skickar en nedladdningslänk till bilderna via WeTransfer. Har du inte fått någon länk? Kolla din skräppost.

Hur lång tid tar det att få bilderna?
Vi behandlar alla ärenden så snart vi kan efter inkommet datum, leveranstid varierar beroende på mängden inkomna beställningar. Vanligtvis expedieras material inom en vecka.

Hur betalar jag?
Vi skickar en faktura med post 1-2 veckor efter beställning. Fakturan kan även skickas digitalt i pdf-format om så önskas, meddela i så fall detta.

Kan man betala med kreditkort?
Ja, kontakta oss via frågeformuläret så hjälper vi dig vidare.

Hur får jag använda mina bilder?
Se sidan Om bilder och upphovsrätt.

Hur anger jag bildkälla/byline/creditline?
Se sidan Om bilder och upphovsrätt.

Hur hittar jag fotografens namn?
Högerklicka på bilden, och välj egenskaper. Under information/copyright finner du vanligtvis namnet på fotografen. Om ingen fotograf är angiven anger du "Foto: Nationalmuseum".

Kan man få mängdrabatt?
Ja, i vissa fall. Skriv ett meddelande i anslutning till beställningen så tar vi ställning till om en rabatt är aktuell.

Går det att beställa fotografering av verk som det inte finns bild på alt. bara äldre s/v bilder av?
Tyvärr inte för närvarande då museets fotoateljé arbetar med fotograferingar inför återflytten till museet efter renoveringen.
Fotograferingsarbeten åt externa parter kommer att återupptas under 2018. Hör av dig till oss så hjälper vi dig med mer utförlig information.