18 juni 2020 till och med våren 2021
1700-tal – Sverige och Europa
En utställning på Nationalmuseum Jamtli i Östersund

Ett slottsbygge, en teaterkung och skickliga diplomater: viktiga ingredienser i 1700-talets blomstrande kulturliv. Möt konstnärerna som tog rokokon till Sverige, och de som lämnade landet för lysande karriärer vid kontinentens hov.

Den nya utställningen på Nationalmuseum Jamtli handlar om relationerna mellan Sverige och Europa under 1700-talet inom bildkonst och konsthantverk. Den tar dig med genom ett århundrade präglat av krig och svåra umbäranden, men också av framtidsoptimism, nyttotänkande och tron på vetenskap där konsten hängde nära samman med politik och diplomati.

Vi bekantar oss bland annat med nya idéer och konstnärer som kom från Frankrike till Sverige för att delta i bygget av det nya kungliga slottet i Stockholm i början av seklet. Vi tittar också närmare på den direkta påverkan som kung Gustav III hade på kulturen under senare delen av århundradet.

Samtidigt som fransmännen kom till Sverige reste svenskarna ut i Europa. Flera konstnärer gjorde karriärer som hovmålare. Utöver konstnärliga talanger bidrog social begåvning och sinne för affärer till positioner i samhällets toppskikt. Den klarast lysande stjärnan var Alexander Roslin, som efter bara ett drygt år i Paris (1753) valdes in som ledamot i den franska konstakademien. På hemmafronten skildrade konstnären Pehr Hilleström vardagliga scener från såväl bruksmiljöer som kök och salonger.

Utställningen tar upp teman som krig och diplomati, handel och vetenskap, rokokons födelse, Gustav III i Italien, nyklassicismen och engelska influenser. Vi möter konstnärer som Alexander Roslin, Johan Tobias Sergel, Carl Hårleman, Louis Jean Desprez, Angelika Kauffmann, Carl August Ehrensvärd, Pehr Hilleström, Elias Martin och Carl Fredrik von Breda.

Cirka 180 verk från Nationalmuseums samling av svensk och fransk 1700-talskonst visas: porträtt, landskaps- och stillebenmåleri, vardagliga interiörbilder, men även teckningar, unika skisser och ritningar, som aldrig tidigare ställts ut. Dessutom ingår porslin och fajans, guldsmide samt möbler och andra konsthantverksföremål.

Audioguide till utställningen i appen

Ladda gärna ner Nationalmuseum Visitor Guide App inför ditt besök på Nationalmuseum Jamtli. Där finns en audioguide där chefen för samlingarna, Magnus Olausson, intendent Micael Ernstell och intendent Daniel Prytz berättar om enskilda verk och utställningens olika teman. Vill du hellre läsa än lyssna så finns texter och bilder att ta del av. Du hittar appen i GooglePlay eller AppStore.

Audioguiden och texterna kan varmt rekommenderas även för dig som inte har möjlighet att besöka utställningen.

Nationalmuseum Jamtli

Nationalmuseum Jamtli öppnade 17 juni 2018 och är en arena för konst- och designupplevelser i Östersund där Jamtlis prisbelönta pedagogik kombineras med Nationalmuseums unika samlingar och kunskap.

Se Jamtlis webbplats för öppettider, entrépriser och annan besöksinformation.