Hanna Pauli, Frukostdags

Sakta in, stanna upp, titta långsamt: Slow Art Day

Visste du att besökare på konstmuseer spenderar i genomsnitt cirka åtta sekunder med att se på ett konstverk? Slow looking handlar om att istället för att se många verk, ge mer tid till några få för att verkligen hinna se. Lördag den 4 april är Slow Art Day. Ta dig tid att stanna upp och titta länge.

Konceptet Slow Art Day föddes 2008 i New York. 12 år senare har det spridit sig och inkluderar i år nära 140 arrangemang på museer, konsthallar och gallerier runt om i världen. Just i år erbjuds extra många digitala konstupplevelser. Vi på Nationalmuseum vill gärna dela med oss av några titta-långsamt-tips för Slow Art Day, och alla andra dagar. Just den här dagen föreslår vi att du tittar på Hanna Paulis målning Frukostdags.

Titta långsamt, varför och hur?

Ofta ser vi på konst en väldigt kort stund, även när vi går på ett museum. Att titta långsamt är ett sätt att ge konstupplevelsen lite mer tid. Vad skulle till exempel hända om du som omväxling spenderade fem minuter, femton minuter, en timma eller kanske en hel eftermiddag med att titta på ett enda konstverk? Det är just vad Slow looking är, en tanke om att istället för att se många verk ge mer tid till några få för att verkligen hinna se. Det handlar om mötet mellan dig och konstverket och att ge dig själv tid till att göra dina egna upptäckter i lugn och ro.

Hur länge ska jag titta?

Hur länge du vill se på ett verk är såklart upp till dig men att bara stanna upp en stund inför ett konstverk kan ge helt nya insikter. En lagom längd att börja med kan vara tio minuter, med pröva gärna en halvtimma eller kanske längre.

För att hålla koll på tiden kan du till exempel sätta ett tyst alarm på din telefon.


Hanna Pauli, Frukostdags

Hanna Pauli, Frukostdags. olja på duk, signerad 1887.

Hanna Pauli, Frukostdags

Några tips för att titta långsamt:

  • Förstora upp bilden på din skärm så du ser den så stor som möjligt.
  • Sätt dig bekvämt. Bestäm dig för hur länge du vill titta och ställ in tiden på din telefon.
  • Börja med att låta blicken vandra fritt. Försök att bortse från eventuella förväntningar och försök glömma vad du kanske redan vet om konstverket.
  • Upptäck färger former och detaljer. Vad berättar bilden? Hur är den gjord? Berättar verket om en tid, en plats? Dyker några frågor upp inom dig? Väcker det här konstverket några känslor hos dig. Känner du dig lugn, irriterad, nyfiken eller något annat? Zooma in och zooma ut.
  • Tittat klart? Fundera en stund över vad som berörde dig mest. Var det något som överraskade dig? Vill du dela dina upptäckter eller ta del av andras så skriv i kommentatorsfältet.
  • Har du förresten tänkt på vad du har hemma på väggarna? Någon målning ett foto eller en teckning du haft länge? Testa att titta långsamt på något du har hemma, kanske upptäcker du något helt nytt!

Läs mer om Slow Art Day.