Måla med ljuset

Superintendent Arva säger att fotografi betyder att måla med ljus. Men hur går det till? Testa att göra solavtryck av vackra blad eller experimentera med att bygga en egen lådkamera.

Tänk vad mycket fotografier vi ser varje dag nu för tiden. Det finns kameror nästan överallt, i mobiltelefoner, bilar och datorer. Det är lite mer än 150 år sedan de första kamerorna uppfanns som kunde göra ett fotografi som sparade en bild.

För att göra ett fotografi behövs både något som fångar in ljuset, en kamera och något där det kan fastna, något ljuskänsligt.Här har vi samlat tre förslag experiment.

Gör ett soltryck med tidningspapper

För att fånga ljuset på ett papper så behöver du ett ljuskänsligt papper. Ett tidningspapper är påverkas av ljus men sakta. Om du har tålamod att vänta, flera veckor så kan du göra ett soltryck med ett tidningspapper. Om du har en gammal bildram med glas eller plexiskiva så kan den vara bra att använda, så att allt ligger stilla. Klipp ut en bit av tidningspappret som ryms i bildramen.

Ta ett fint löv eller klipp ut en form ur ett annat papper och lägg det ovanpå tidningspappret. Lägg ihop ramen och lägg eller ställ den i ett ljust fönster. Låt den stå där i minst 4 veckor, på vintern när solen lyser mindre helst 8 veckor. Sedan kan du ta isär och se vad som hänt med tidningspappret!

En annan sorts papper som det kan gå ganska snabbt att göra experiment med kallas för suger paper. Kanske har ni sådana på skolan – du kan fråga din lärare. En riktigt solig dag kan ni testa att lägga dem ute i solen med något du vill fånga ovanpå, en leksak, ett löv eller en sak. Om solen är lyser starkt kan räcka med en eftermiddag för att få en avbild.

Soltryck med specialpapper med kemikalier

För att göra ett papper riktigt ljuskänsligt behövs kemikalier och ett sätt uppfanns på 1800-talet kallas för Cyanotyp. Det man behöver för att göra sådana papper är inget man har hemma, det är som en uppgift för en kemilektion på högstadiet. Är du nyfiken på hur det ser ut och hur man gör kan du leta på internet efter Cyanotypi.

Det går också att köpa färdiggjorda cyanotyppapper, de är ganska dyra men med ett sådant kan man på så kort tid som 15 minuter göra ett soltryck. Du gör i princip på samma sätt med tidningspappret, men det går fortare och när du är klar sköljer du pappret i vatten. Då sköljs det ljuskänsliga bort och bilden framkallas – kommer fram.

Göra en kamera av en kartong

Kameran är det som fångar in ljuset. Du kan göra en enkel kamera av en kartong som visar hur det fungerar. För en del av bygget behövs en kniv så ta dig en vuxen.

Du behöver:

  • En vässad blyertspenna
  • En tom kartong med lock – stor som en skokartong ungefär
  • En sax
  • En linjal
  • Tejp
  • En vass kniv
  • Bakplåtspapper
  • En filt

1. Ta kartongen och stick ett litet hål i ena kortsidan med den vässade blyertspennan.

2. Be en vuxen att hjälpa till och skära ut ett fyrkantigt hål på den andra sidan. Hålet ska vara en fyrkant som är ungefär 5 cm hög och 5 cm bred. Det ska vara mitt emot det lilla runda hålet.

3. Använd linjalen och bakplåtspappret och klipp en fyrkant som är ungefär 7.5 cm hög och 7,5 cm bred.

4. Sätt bakplåtpappersfyrkanten ovanför det utskurna hålet och tejpa fast den så att den täcker öppningen.

5. Ta med din lådkamera till ett rum som är ganska mörkt. Tänd en bordslampa och ställd dig ungefär 1,5 m från lampan.

6. Vänd det lilla hålet mot lampan och täck över ditt huvud och resten av kartongen med en filt. Håll lådkameran på raka armar under filten och håll den stadigt och stilla, tills du får se en bild av lampan på bakplåtspappret. Bilden kommer att vara upp och ned! Lådkameran fungerar precis som ett öga.