I The Left Shore möts filmaren Johan Renck och fotografen Anders Petersen. Utställningens centrum är en film som Johan Renck skapat utifrån ett urval av Anders Petersens fotografier. Bilderna är hämtade ur Petersens tidiga bokprojekt och de senaste mer dagboksliknande och privatdokumentära bilderna.
Rencks film ger Petersens bilder en annorlunda mening och ny innebörd. Filmen har ett soundtrack med nykomponerad musik av Krister Linder. I en annan del av utställningen visas fotografier av Anders Petersen, bilder som ingått i de tre böcker han publicerade under 1980- och 1990-talen om människor i svenska vårdinstitutioner – fängelse, mentalvård och äldreomsorg.
Johan Renck är sedan många år internationellt verksam som regissör. Under 1990-talet började han arbeta med musikvideo och regisserade en rad videor med världsstjärnor som Madonna, Kylie Minogue, Beyoncé och Robbie Williams. Renck fick särskilt stor uppmärksamhet för sitt samarbete med David Bowie, som resulterade i Bowies två sista musikvideor för låtarna Blackstar och Lazarus 2016. År 2008 debuterade Renck som långfilmsregissör med Downloading Nancy. Hans senaste långfilm, Spaceman med Adam Sandler i huvudrollen, hade premiär 2024. Renck har också arbetat med TV-serier och har bland annat regisserat avsnitt av The Walking Dead och Breaking Bad. En stor framgång var serien Chernobyl, med bland andra Stellan Skarsgård och Emily Watson i ledande roller, som skildrade olyckan i kärnkraftverket i Tjernobyl 1986.
Anders Petersen räknas internationellt till en av de viktigaste och mest inflytelserika nutida fotograferna. Några av hans mest kända bilder tillkom redan i slutet av 1960-talet. I Hamburg fotograferade han människorna på den nattöppna baren Café Lehmitz, vars bilder utkom i bokform 1978. Boken räknas idag som banbrytande för den subjektiva fotografin. Bilderna i utställningen baseras på de tre böcker som gavs ut under 1980- och 1990-talen, en trilogi som handlar om stängda institutioner i Sverige. År 1984 kom boken Fängelse ut med text av Leif GW Persson, vilket blev den första i trilogin. Den följdes av Rågång till kärleken (1991) om äldreomsorgen och Ingen har sett allt (1995) om mentalvården. De två sistnämnda böckerna med text av författaren Göran Odbratt. I Petersens uttryck finns allt sedan debuten en röd tråd som präglas av viljan att förstå och komma människor nära. Grundläggande har alltid varit lojalitet och respekt för dem han möter och skildrar.
Sedan slutet av 1800-talet är Statens porträttsamling en del av Nationalmuseums samlingar. Porträttsamlingen ger framför allt en bild av landets elit och makthavare. Under senare år har samlingen och verksamheten breddats. Ambitionen har varit att ge plats åt flera delar av ett samhälle i ständig förändring. Samtidigt har porträttfotografiet fått större utrymme, och belysts i utställningar om ledande fotografer som Denise Grünstein och Christer Strömholm.
Kurator
Angie Åström
Scenograf
Joakim E Werning