Anna Boberg, Midnattssol. Studie från Nordlandet

Arbeta med landskapsbilder

Studiematerialet för SFI och SAS är uppbyggt kring olika teman. Det ger konkreta förslag på hur ni kan arbeta med bilder och exempel på övningar och frågor att diskutera kring. Materialet är utformat med kursplanen i åtanke. Här ser vi på och diskuterar landskapsbilder.

Titta på bilderna nedan och diskutera dem i grupp utifrån de föreslagna frågorna. Låt sedan var och en av eleverna arbeta vidare med en landskapsbild som de själva har valt.

  • Hur beskrivs landskapet? Beskriv olika detaljer du ser i förgrunden och i bakgrunden.
  • Vad ser du mitt i bilden? Händer det något i landskapet?
  • Vilket väder är det? Stilla eller blåsigt, varmt eller kallt?
  • Vilken årstid beskrivs?
  • Vilket landskap vill du själv helst vara i?
Bruno Liljefors, Nötskrikor
Bruno Liljefors, Kälkåkning
Per Ekström, Vinterlandskap. Motiv från Öland
Eugène Jansson, Riddarfjärden i Stockholm
Elias Martin, Sommarlandskap med vatten och höga trä
Marcus Larson, Vattenfall i Småland
Carl Fredrik Hill, Trädet och flodkröken III (Bois-le-Roi)

För eleverna

Välj en landskapsbild som på något sätt berör dig. Beskriv bilden, vad ser du och vad säger den dig? varför valde du just det här landskapet? 
Vill du välja bland fler än bilderna ovan? Kika i vår föremålsdatabas.

Förslag på studieuppgifter

Skriv din egen berättelse utifrån det landskap du valt. Fantisera om tid och plats och uttryck dina tankar och känslor genom naturen.

Berätta om ditt valda motiv. varför valde du just detta? Vad säger det dig? Vad vill du berätta om dina egna upplevelser inför motivet? Berätta vad du tycker om eller vad du inte tycker om.

Välj musik som förstärker upplevelsen av motivet. Spela något själv på ett instrument eller skapa ljud som du tycker förstärker upplevelsen i motivet.

Gestalta motivet själv eller jobba med en grupp där du fysiskt gestaltar vad som sker i bilden. Använd kroppsspråket, ditt eget och de andras i gruppen.

Skapa en egen bild genom att måla eller jobba med collage där du berättar något om dig själv. Beskriv en upplevelse eller en händelse.