Besök museet på egen hand

Så roligt att du och din klass vill besöka Nationalmuseum, ni är varmt välkomna! Här har vi samlat information som vänder sig särskilt till er som besöker museet på egen hand.

Situationen kring Coronaviruset gör att alla som besöker museet måste följa Folkhälsmyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd. Som lärare ansvarar du för din klass och för att ni vid besök i salarna respekterar andra besökare – håller 1,5–2 meters avstånd så ofta som det är möjlig. Om ni besöker museet på egen hand föreslår vi att ni besöker utställningssalarna i mindre grupper och sprider ut er, och inte håller genomgångar framför konstverken.

Berätta att ni kommer

Vi vill att ni föranmäler ert besök till oss även när ni går på egen hand. Skicka ett mejl till skola@nationalmuseum.se och berätta när ni planerar att komma, hur många ni är och vilka delar av museet ni i första hand tänker titta på. Var ute i god tid!

Om det samtidigt är många andra skolklasser som anmält besök på egen hand ber vi er hitta en annan tid, så att ni får ett så bra besök som möjligt.

Anmäl ert besök i entrékassan i entréhallen när ni kommer till Nationalmuseum.

Vad kostar det?

Ett besök där du som lärare själv leder din klass är kostnadsfritt för elever, lärare och vuxna som hjälper till under besöket.

Fri entré för skolor gäller tillsvidare både till museets samlingar och till de tillfälliga utställningarna.

Förbered er på att dela museet med andra

Ni kommer att dela museisalarna med andra besökare. Som lärare ansvarar du för din klass och för att ni vid besök i salarna respekterar andra besökare och håller 1,5–2 meters avstånd så ofta som det är möjlig.

Får eleverna gå runt i museet på egen hand?

Nej, lärare och medföljande vuxna är ansvariga för eleverna under ert besök på museet. Vi rekommenderar minst 1 vuxen per 10 elever och max 1 vuxen per 4 elever. Dela gärna upp er och undersök salarna i mindre grupper.

Förbered vad ni vill se och vilka frågor ni ska undersöka

Museets webbplats och app för smarta telefoner är två bra källor till information och inspiration inför ert besök. Här finns praktisk information om vår byggnad och hur ni hittar såväl utställningar som klädskåp och toaletter men också mer om samlingarna, enskilda konstverk och utställningar. Du hittar appen i GooglePlay (för androidtelefoner) eller i AppStore (för iphone).

Lärarhandledningar och annat material för skolgrupper

Under rubriken Studiematerial här på webbplatsen finns handledningar för tre centrala teman: "Porträtt och identitet", "Skönhetsideal genom tiderna" och "Genvägar till konstens visklek". Där finns också tips på andra sätt att arbeta med konsten på egen hand.

Museets samlingar presenteras kronologiskt, längs med en tänkt tidslinje från 1500 till idag. Du hittar ett urval från Tidslinjen i appen. Du kan också läsa mer och se bilder på konstverken i Tidslinjen här på webbplatsen.

I museets app finns också audioguiden "Vad är Nationalmuseum?" för barn och nyfikna vuxna. Du hittar appen i GooglePlay (för androidtelefoner) eller i AppStore (för iphone).

Böcker om konst

Det finns också två nya böcker om museets konstverk som är bra förberedelsematerial. Pippi på konst är en bok för barn och nyfikna vuxna och Konstskatter ur samlingarna för vuxna som vill veta mer om föremålens historia. Du kan beställa dem via vår bokshop online.

Allmänt inför besöket

Allmänna råd och praktiska tips för skolklasser som besöker Nationalmuseum hittar du här.