Läs mer
Close
Click to focus
|
i
<3

0of0
Visas nu
Visas nu
Skattkammaren
Preciösa ting från sex århundraden

Skattkammaren

Skattkammaren är inrymd i gamla kontorsrum som nu åter har förvandlats till utställningslokaler. Färgsättningen är inspirerad av husarkitekten Stülers ursprungliga förslag för mellanvåningen. Här visas 1170 små föremål av stor betydelse.

Nationalmuseum har av världens största samling av porträttminiatyrer. Samlingen växer ständigt. För närvarande omfattar den 5 200 verk. En betydande del härrör från storsamlaren Carl Fredrik Dahlgren medan de mer exklusiva verken donerades av korkfabrikant Hjalmar Wicander. Hans förmögenhet vilade på produktionen av pilsnerkorkar för bryggeribranschen. Dessutom donerade Wicander medel för ytterligare inköp av just miniatyrer. En porträttminiatyr kunde fungera som ett exklusivt visitkort eller en kärleksgåva – och bars ofta nära mottagarens hjärta. Nu ställs mer än 600 av dem ut, alltifrån Nicholas Hilliards framställning av drottning Elizabeth I till Siri Derkerts 1900-talsporträtt av sonen Carlo.

För första gången kommer också miniatyrmåleriet att visas i sitt sammanhang, tillsammans med andra accessoarer som smycken, dosor och fickur. Museet har länge samlat på nutida smycken, men aldrig tidigare aktivt förvärvat äldre föremål. Under senare år har därför betydande inköp gjorts som kompletteringar. I Skattkammaren får du se större delarna av denna samling på mycket nära håll. Smycken brukar av tradition förknippas med kvinnor, men i utställningen visas även en särskild del ägnad åt accessoarer för män, alltifrån käppar till ordenstecken.


Upptäck skattkammarens skatter

Med appen som guide

I museets nya app finns fördjupande fakta om varje tema och om föremålen i utställningen. Bra att ha till hands vid ditt besök på museet. Ladda ner den kostnadsfritt från GooglePlay eller AppStore.

Besöksguide att hyra

Du som inte vill eller har möjlighet att ladda ner appen kan istället hyra en besöksguide med appens innehåll, 20 kr. Kontakta någon av värdarna på entréplan.