ABC med Nationalmuseum: C som i Chiffonjé

Ett högt skrivskåp där den undre delen liknar en byrå kallas för chiffonjé. Det är det franska ordet för tygbit (chiffon) som gjort att möbeltypen kallas så.

Chiffonjéer blev mycket populära under det tidiga 1800-talet. Exemplaret på bilderna här nedanför tillverkades under 1780-talet i Georg Haupts verkstad i Stockholm av snickaren Gustaf Adolf Ditzinger (1760-1800), då verkstaden drevs av Haupts änka Sara Haupt (1759-1830). Chiffonjén ingick sedan i den nyklassicistiska inredningen från 1780-talet på hertig Fredrik Adolfs lustslott Tullgarn.


På det översta lådförstycket finns en fris av brännförgyllda ornament. I mitten syns Apollons lagerkrönta huvud och tillsammans med flikiga akantusblad bildar lagerbladen ett flätverk, med ebenholts som kontrasterande bakgrund. Apollon var under antiken ljusets, konsternas och poesins gud.

Chiffonjén är fanerad med en mängd olika exklusiva träslag som citronträ, ebenholts, platan och rosenträ. Den präglas särskilt av mahogny, det mörka träslaget, som blev mycket eftertraktat i slutet av 1700-talet och fortsatte vara det under 1800-talet.

Spana in fler av alfabetets bokstäver och "konstiga" ord.