ABC med Nationalmuseum: F som i Fabel

Fabler är dikter där exempelvis djur, växter eller något annat från naturen beter sig ungefär som människor. De kan vara skämtsamma men har ofta en moraliserande andemening.

Enligt traditionen skrevs många fabler av den grekiske skalden Aisopos, som ska ha levt på 500-talet f. Kr. Genom historien har dessa berättelser inspirerat många konstnärer. I den här målningen från 1630-talet har den flamländske konstnären Frans Snyders (1579-1657) valt fabeln om räven som är på besök hos hägern.


Räven på besök hos hägern (detalj), olja på duk, 1630-tal, Frans Snyders (och Jan Wildens)

En dag bestämde sig räven spela hägern ett spratt genom att bjuda in hägern på middag. Men räven serverade middagen på en tallrik som gjorde att hägern med sin långa näbb inte kunde äta något. Nöjt lapade räven i sig den goda maten. En tid efter bjöd hägern in räven på middag. Det är detta som Snyders valt ut till sin målning. Hägern serverade maten i en hög glasflaska och räven kunde bara se på medan hägern åt. Fabelns sensmoral är att om man luras blir man själv lurad och man bör behandla andra som man själv vill bli behandlad.

Spana in fler av alfabetets bokstäver och "konstiga" ord.