Stilleben är en kategori av motiv inom bildkonsten där främst föremål, mat eller växter står uppställda på nära håll. Namnet tros komma från det nederländska ordet stilleven som betyder ungefär stilla liv.
I västvärlden har stilleben varit vanligt från 1500-talet och framåt, men redan under antiken fanns det liknande motiv på väggmålningar och golvmosaiker. Stillebenkonsten är ibland så skickligt utförd att bilderna nästan kan lura ögat.
Att jaga har alltid varit en prestigefylld syssla och redan på 1500-talet blev det vanligt med stora målningar med jaktmotiv i palatsens matsalar eller gallerier. Särskilt i Flandern specialiserade sig många konstnärer på jaktstilleben. Dessa målningar skiljer sig från andra stilleben då här inte finns så mycket dold symbolik. Döda djur har arrangerats tillsammans med jakthundar och bössor och avbildats med stor detaljrikedom, så att det känns som om man står direkt inför motivet.
Röda och gulröda körsbär på ett tennfat, så välfyllt att några bär har rullat ner på bordet. Bilden är målad i flera nästan genomskinliga färgskikt på träpannå. Tekniken ger intryck av att bären är blanka och saftiga. Osias Beert var stillebenmålare från Antwerpen och utförde ofta kompositioner med frukter och bär.
Den blankpolerade kopparen, den lena kaninpälsen, de knotiga kastanjerna och frukten är alla naturtroget återgivna. Samtidigt visar Chardin här upp sitt så kallade stötmanér som innebar att färgfläckarna läggs oförmedlade intill varandra. Det var som stillebenmålare han valdes in i den franska kungliga konstakademin 1728. Målningen är en av de få som Chardin själv inte har gjort någon andra version av.
Spana in fler av alfabetets bokstäver och "konstiga" ord.