Alexander Tallén, Figurin "Together at last", Utförd 2016.

Alexander Tallén är årets Unga konsthantverkare

2019 års Unga konsthantverkare är keramikern Alexander Tallén från Stockholm. Fascinerad av det lilla formatet presenterar han vår samtid i form av figuriner inspirerade av 1700-talets formvärld. Stipendiet är på 100 000 kronor och delas ut av Bengt Julins Fond som ingår i Nationalmusei Vänner vid en ceremoni den 21 november.

Med klar koppling till 1700-talets modeföreteelse figurinen skapar Alexander Tallén unika verk med budskap från vår egen samtid. Både framställningsprocessen och det gestaltade uttrycket gör att distinktionen mellan konst och konsthantverk inte känns relevant. Alexander Tallén använder sig själv som motiv vilket gör figurinerna till mångfacetterat visuella och mentala självporträtt. Med sitt svarta skägg och sina elegant mönstrade kläder personifierar han en flärdfull mansbild, urban och samtida. Figurerna är drömmande och sagoaktiga. Hans konstnärskap består av ett persongalleri med både män och kvinnor som var och en har sin egen karaktär med kläder i olika färger och mönster. Det konstnärliga uttrycket är med sitt lilla format komplext och originellt. Samtidigt finns där vurmen för det härligt rokoko-kitschiga.

Keramikern Alexander Tallén är född 1988 i Stockholm och utbildad på Nyckelviksskolan, Leksands Folkhögskola och Konstfack i Stockholm. Han tog sin masterexamen på Konstfack 2015. Alexander Tallén finns representerad på bland annat Nationalmuseum sedan 2016, Röhsska museet, Göteborgs konstmuseum och Malmö Konstmuseum. Sedan 2013 har han ställt ut sina verk i både grupp- och soloutställningar. Senast deltog han i utställningarna Sex sekler av samtid på Nationalmuseum Jamtli i Östersund 2018 och Figurer och figuriner på Rian designmuseum i Falkenberg sommaren 2019.

– Jag roas av att låta gamla traditioner krocka mot nya stilar. Med porslinsfiguriner i skimrande färger vill jag uppmärksamma frågor från vår egen tid, säger konstnären Alexander Tallén.

Juryns motivering

Med den moderne mannens ambitioner och fåfänga som sitt främsta motiv har Alexander Tallén förnyat figurinkonsten och gett den en ny publik. Han korskopplar skickligt motiv och detaljer från 1700-talets klassiska porslinsfiguriner med referenser till vår egen tids sociala mönster. Som sedeskildringar, som conversation pieces och som dubbelbottnade keramiska gestaltningar har hans verk mutat in ett alldeles eget område inom svenskt konsthantverk.

Årets jury

Elsebeth Welander-Berggren (ordförande), Rolf Julin (Bengt Julins Fond), Micael Ernstell (Nationalmuseum), Love Jönsson (Rian designmuseum) och Kerstin Wickman (designhistoriker och skribent).

Om stipendiet Unga konsthantverkare

Stipendiet Unga konsthantverkare delas ut sedan 2001 på initiativ av Bengt Julin. Det syftar till att premiera lovande utövare som inte fyllt 35 år och som har sin huvudsakliga verksamhet i Sverige. Stipendiet är på 100 000 kronor och delas ut vartannat år. Stipendiat utses av styrelsen för Bengt Julins Fond som till sin hjälp har utsett en jury. Tidigare stipendiater är bland annat Märta Mattsson 2016, Ida-Lovisa Rudolfsson 2014, Simon Klenell 2012, Karl Magnus Nilsson 2010, Helena Hörstedt 2008 och Christian-Pontus Andersson 2006.

Stipendiet delas ut vid en ceremoni den 21 november på Nationalmuseum.