Art Bulletin of Nationalmuseum är en konstvetenskaplig tidskrift, som ges ut på engelska med ett innehåll som spänner från äldre mästarmålningar till samtida design. Denna, den andra delen av Art Bulletin volym 28, fokuserar framför allt på nyförvärv under 2021.
Framsida volym 28:2: Merry-Joseph Blondel, Självporträtt, NM 7592.
Art Bulletin publiceras genom DiVA (ett publiceringssystem för forskningspublikationer och studentuppsatser och ett digitalt arkiv för långsiktig bevaring av publikationer). Du når den också via länkarna här nedan. Du kan öppna, eller ladda ner publikationen i dess helhet, eller artiklarna var för sig.
Ladda ner Art Bulletin Volume 28:2, högupplöst pdf
Ladda ner Art Bulletin Volume 28:2, lågupplöst pdf
Artiklar
Foreword
Martin Olin
The Education of Cupid by Jacques Stella
Martin Olin
I ett inventarium daterat 1693 över sin egendom nämner Claudine Bouzonnet Stella (1636–1697) ”tolv små målningar med Venus och Amors historia” bland verk som utförts av hennes morbror, konstnären Jacques Stella (1596–1657). En tidigare opublicerad målning av Amors utbildning, nu i Nationalmuseum, tillskrivs Jacques Stella och identifieras som en av de nämnda tavlorna. Den diskuteras i samband med andra verk av Jacques och Claudine Stella med liknande ikonografi.
Alexander Cooper’s Portrait of the Winter King and his Family
Magnus Olausson
Nationalmuseum har, med stöd av Hjalmar och Anna Wicanders donationsmedel, nyligen kunnat utöka sin samling av porträttminiatyrer av 1600-talets ledande konstnär inom området, den engelske målaren Alexander Cooper (1609–1660). Den här artikeln behandlar en grupp miniatyrer som avbildar Fredrik V av Pfalz ("Vinterkungen"), hans maka Elizabet Stuart och deras familj.
Two Children’s Portraits in Pastel of the Sisters Georgiana and Henrietta Elizabeth Cavendish by John Russell
Daniel Prytz
Nationalmuseum har förvärvat två pastellporträtt föreställande Georgiana och hennes syster Henrietta Elizabeth "Harriet" Cavendish, sex och fem år gamla. Porträtten är utförda av John Russell (1745–1806), en av de främsta pastellmålarna under 1700-talets andra hälft. De är de första verken i pastell av en brittisk konstnär i museets samlingar.
Claude Hoin – A Forgotten Polymath of L’Ancien Régime
Magnus Olausson
Fransk bildkonst är väl representerad i 2021 års förvärv, inte minst tack vare stora donationer från Hedda och N.D. Qvists fond. I denna artikel presenteras den relativt okände konstnären Claude Hoin (1750–1817), vars biografi illustreras med exempel ur museets samlingar, bland annat två nyförvärv, en teckning av en ung kvinna och ett pastellporträtt av en trumslagarpojke.
A Self-Portrait and an Oil Study for Aeneas Rescuing his Father Anchises from the Burning Troy – Two Important Works by Merry-Joseph Blondel
Daniel Prytz
Nationalmuseum har förvärvat två verk av den talangfulle och något förbisedda franske målaren Merry-Joseph Blondel (1781–1853), vars konst rörde sig i gränslandet mellan nyklassicism och romantik. De två verk som undersöks här är från hans storstilade och prisbelönta studieår i början av 1800-talet och visar på hans nära vänskap med Jean-Auguste-Dominique Ingres (1780–1867).
The Weeping Birch by Ester Almqvist
Cecilia Widenheim
Nationalmuseums nyförvärv Hängbjörken av Ester Almqvist (1869–1934) utgör ett avsteg från hennes tidigare verk och är ett av de verk av Almqvist vid den här tiden som ligger närmast symbolismen. Målningen skulle bli vittberest och visades på Parisutställningen 1900 och under de följande åren i Stockholm, München, Göteborg, Köpenhamn och på Världsutställningen i Saint Louis 1904. Förvärvet av målningen finansierades av Axel och Nora Lundgrens donationsmedel.
The Firmament, a Fire Surround by Anna Petrus
Cilla Robach
Rikt dekorerad design, utförd i hög hantverksmässig kvalitet, kännetecknade 1920-talets Swedish Grace. Ett av periodens huvudnummer var Anna Petrus (1886–1949) monumentala spisomfattning av gjutjärn för lyxfartyget M/S Kungsholm 1928. Hennes bakgrund som skulptör är synlig i de muskulösa gudar och väsen som fyller spisens yta.
Four Plates from an Early 17th-century Limoges Enamel Roman Emperors on Horseback Series
Françoise Barbe
Louvren förvärvade 2020 en emaljtallrik som utgör en del av en serie som ursprungligen troligen återgav de tolv romerska kejsarna. Ytterligare en tallrik ur denna serie såldes till en privat samling och två tallrikar ingår sedan länge i Nationalmuseums samlingar. Alla fyra tallrikarna bär initialerna IL som har identifierats som emaljören Jean Limosin (ca 1580–1646).
A Young Student at his Desk – A Rediscovered Genre Painting by Carel Fabritius
Carina Fryklund och Lena Dahlén
Målningen Ung Student sittande vid sitt arbetsbord förvärvades av Nationalmuseum 2012 och genomgår nu en genomgripande konserveringskampanj. Artikeln presenterar en ny tillskrivning av verket till den holländske konstnären och Rembrandt-eleven Carel Fabritius (1622–1654), med en datering till ungdomsåren i mästarens omedelbara närhet. Tillskrivningen är baserad på stilanalys och tekniska undersökningar av material och utförande.
The Parthenon Frieze in the Nationalmuseum
Pontus Dahlström
I trappan till övre utställningshallen i Nationalmuseum hänger på ömse sidor gipskopior av Parthenonfrisen. Ursprungsplanen var att ge frisen en prominent placering men sedan museet öppnade för allmänheten sommaren 1866 har gipskopiorna varit mer av inredningsdetalj än museiföremål. Finns det en konstvetenskaplig förklaring till detta? Kan placeringen i trappan till och med tolkas som ett tidigt modernistiskt grepp som förutskickar dagens demokratiska Sverige?
The Friends of the Nationalmuseum – The Year in Review 2021
Anders Lundin
Se alla tidigare utgåvor av Art Bulletin
Redaktion
Redaktörer: Ludvig Florén och Martin Olin.
Redaktion: Eva-Lena Bergström, Ludvig Florén, Helena Kåberg, Martin Olin och Cilla Robach.
Utgivningen har bekostats av Nationalmusei Vänner.
E-ISSN: 2001-9238