Information med anledning av coronavirus

Uppdaterat 2020-03-18

Nationalmuseum stänger tillfälligt till och med den 14 april

Med anledning av situationen kring det nya coronaviruset har Nationalmuseum beslutat att tillfälligt stänga sina lokaler från och med den 20 mars fram till och med åtminstone den 14 april.

All verksamhet såsom föreläsningar, offentliga visningar, skolvisningar, ateljéverksamhet och bokade gruppvisningar i Nationalmuseums lokaler är sedan tidigare inställda. Även restaurangverksamheterna i lokalerna stängs nu.

Under tiden som museibyggnaden är stängd vill vi gärna erbjuda dig digitala konstupplevelser. Följ oss i sociala kanaler, via vårt nyhetsbrev och här på webbplatsen.

Utvecklingen kring coronasituationen följs noga och vi ser fram mot att få hälsa dig välkommen åter när museet öppnar igen.

Läs pressmeddelande om den tillfälliga stängningen.

Tidigare åtgärder med anledning av coronaviruset

Fortsatt inställd programverksamhet och barnutställning till och med 14 april

Uppdaterat 2020-03-16
Nationalmuseum har beslutat att förlänga tiden för inställd programverksamhet. Fram till och med tisdag 14 april ställer museet in alla offentliga visningar, bokade gruppvisningar och event, skolvisningar och ateljéverksamhet. Barnutställningen Villa Curiosa är stängd under samma period.

Museet håller fortsatt öppet för besök på egen hand, men vi begränsar insläppet så att det aldrig är fler än 500 personer i byggnaden samtidigt.

Konstbibliotek och studiesal tillfälligt stängt

Uppdaterat 2020-03-16

Konstbiblioteket har tillfälligt stängt för allmänheten till och med tisdag 14 april. Vi tar endast emot besök som är inbokade enligt överenskommelse med biblioteket. Du kan fortfarande nå Konstbiblioteket via e-post och telefon under ordinarie öppettider. Kontakta biblioteket för att få hjälp eller för att boka in ett besök. Här hittar du Konstbibliotekets kontaktuppgifter.

Studiesalen för teckningar och grafik är tillfälligt stängd för allmänheten till och med tisdag 14 april.

Villa Curiosa tillfälligt stängd för att undvika spridning av covid-19

Uppdaterat 2020-0313
Som en försiktighetsåtgärd har museet stängt utställningen Villa Curiosa till och med 24 mars, då det är små och trånga utrymmen i utställningen och många ytor och föremål som besökarna får lov, och uppmanas, att ta på.

Inställd programverksamhet

Publicerat 2020-03-12
Nationalmuseum har beslutat att ställa in all programverksamhet, så som föreläsningar, offentliga visningar, skolvisningar och ateljéverksamhet, och bokade gruppvisningar från och med torsdagen 12 mars till och med tisdagen 24 mars. Vi bedömer att vi kan bidra till att minska smittspridningen av covid-19 genom att tillfälligt ställa in programverksamhet som samlar flertalet hitresta människor på en och samma plats. Museet är fortsatt öppet för egna besök, men vi begränsar insläppet så att det aldrig är fler än 500 personer i byggnaden samtidigt.

Alla guidade visningar för grupper ställs in med omedelbar verkan från och med idag torsdag 12 mars till och med tisdagen 24 mars. All programverksamhet i museets egen regi, så som föreläsningar, offentliga visningar, skolvisningar och ateljéverksamhet, ställs in under samma tidsperiod. Förköpta biljetter återköps under den här perioden.

Fortsatt öppet för besök på egen hand

Minska smittspridning

Vi ber alla våra besökare följa de allmänna råd Folkhälsomyndigheten gått ut med för att minska smittspridningen:

• Stanna hemma vid minsta symptom, så som hosta eller feber.
  • Tvätta händerna med tvål ofta
  • Nys och hosta i armvecket
  • Undvik att vidröra ansiktet

Nationalmuseum har vidtagit extra städrutiner. Vi desinfekterar kontaktytor i museet flera gånger per dag.