Lär dig mer om hur konst och design påverkades av stora motsättningar under 1920-talet då kulturell guldålder ställdes mot ekonomiska och politiska kriser. Presentationen är del av en serie med föreläsningar om hur konst och design både speglar och påverkar samhällsutvecklingen genom historien.
Tid
Torsdag 6 mars, kl 18:00–19:00
Insläpp från kl 17:30
Biljetter
Gratis, begränsat antal platser, förboka plats
Väntelista
En väntelista för återlämnade biljetter finns från 17:30 vid Södra ljusgården.
Plats
Södra ljusgården, entréplan
Om föreläsningen
1900-talets första hälft präglades av två världskrig och en pandemi. Industrialiseringen fortsatte sitt segertåg och många flyttade till städerna. I och med den allmänna rösträtten i Sverige 1921 ökade kvinnors möjligheter att ta en aktiv roll i samhället. Design, konst och mode blomstrade under mellankrigsåren till jazzens rytmer på rökfyllda danspalats. Paris var en konstnärlig metropol där konstnärerna kunde söka sig till klassicismens rötter eller tolka världen abstrakt. På Parisutställningen 1925 grundades Sveriges rykte som designnation medan Europa närmade sig den stora depressionen och ett förödande andra världskrig.

Sigurd Lewerentz för Nordiska Kompaniets verkstäder, Barskåp. Komponerat 1929. Av makassar, ebenholts, galalite och elfenben. Beslag av tenn. Klädd invändigt med rostfri stålplåt.
Om föreläsarna
Cilla Robach är chef för Samlingsenheten på Nationalmuseum samt intendent för 1900- och 2000-talens design. 2022 var hon ansvarig för Nationalmuseums utställning Swedish Grace, konst och design i 1920-talets Sverige.
Per Hedström är chef för Utställningsavdelningen. 2022 ansvarade han för bildkonsten i Nationalmuseums utställning Swedish Grace, konst och design i 1920-talets Sverige.
Fler epokföreläsningar
Individ och kollektiv (1945–2025), fredag 11 april kl 15:30–16:30. Mer info kommer inom kort.
Torsdagskvällar på Nationalmuseum
Stanna gärna kvar efter föreläsningen och ta ett glas i baren, eller delta vid något annat kul som händer under våra torsdagskvällar på Nationalmuseum.
Det finns inga kommande händelser