Ikaros – en hjälte i grekisk mytologi som satsade högt

Del av studiematerialet Genvägar till konstens visklek.

Berättelsen om Ikaros kommer från den grekiska mytologin och börjar med hans pappa Daidalos arbete, han var nämligen en omtalad och skicklig uppfinnare som kom på saker som ingen annan ens kunnat tänka ut. Han hade bland mycket annat lyckats göra statyer som kunde röra sig och såg levande ut.

En dag bjöd Kung Minos på Kreta in Daidalos och hans son att bo med honom och drottningen i deras palats. Han ville att Daidalos skulle tänka ut olika fiffiga uppfinningar. Det var en behaglig tillvaro och dagarna gick. Men en dag kom kungen in i Daidalos verkstad och berättade om ett monster som gick löst på ön. Det var hälften tjur, hälften människa och kallades för Minotauros och var våldsam. Vad skulle de göra!? Daidalos byggde en finurlig labyrint och kunde med list lura in monstret i den.

Med labyrinten låst kunde monstret kontrolleras, men kungen började fundera. Hur hade monstret kommit till ön? Daidalos uppfann allt möjligt, kanske hade han också skapat monstret? Det hade inte funnits på ön innan Daidalos kom. Ju mer kungen tänkte på sina misstankar desto mer övertygade han själv om att Daidalos var farlig. Han bestämde sig för att straffa honom och låste in både Daidalos och Ikaros i labyrinten, med det farliga och hungriga monstret.

För att klara sig måste de ta sig ut. Hur skulle de gå till? Daidalos fick syn på en fågelfjäder på̊ marken. Han plockade upp den och fick en idé. Han bad Ikaros samla så många fjädrar han kunde hitta och med hjälp av vax och snören lyckades han tillverka vingar, ett par åt sig och ett par åt Ikaros. Precis när dom var färdiga hörde de Minotauros vrål alldeles nära och Daidalos ropade till Ikaros – Flyg, Ikaros, Flyg! De flög högre och högre, ut från labyrinten och bort ifrån ön. Ikaros tyckte att det var underbart och flög allt högre upp bland molnen. Daidalos varnade: Flyg inte för nära solen! Men Ikaros kunde inte motstå solens varma strålar. Till slut kom han så nära att vaxet smälte och fjädrarna föll av – Ikaros störtade handlöst ner i Egeiska havet.


Joos de Momper d.y., Landskap med Ikaros fall

Under antiken handlade många berättelser om att man inte skulle bli för kaxig och tro att man kunde sätta sig upp mot sitt öde. Att efterlikna och eller överträffa gudarna och att vara okunnig om sin (människans) plats i världsordningen. Det som kallas för hybris och övermod.

Berättelsen om Ikaros är en sådan myt. Berättelsen om Ikaros återges i den romerska poeten Ovidius bok, Metamorfoser.

I samband med flygets utveckling har Ikaros också framställts som antihjälten som försöker att flyga, trots att han misslyckas. Så berättelsen kan också handla om att tro på sig själv och att våga.

Kul att veta

2010 sändes en japansk satellit upp i rymden namngiven efter Ikaros. Det var den första satelliten som använde solvinden för att lämna jorden och bege sig ut i solsystemet. Satelliten Ikaros har ett 200 kvadratmeter stort segel, hade Venus som mål men seglar nu vidare ut i rymden.

2017 presenterade Gröna Lund i Stockholm en ny åkattraktion som man döpt till Ikaros – en 95 meter hög attraktion där man i 90 graders vinkel faller fritt mot marken.